Műveljük kertünket!

/ 2017.09.06., szerda 16:13 /

Európa tíz legszebb közösségi kertje közé választották a cserszegtomajit. Az új szemléletű parkot a településen élő Vincze Tamás kertépítő cége, a Magnolia Art Kertépítő Kft. tervezte és alakította ki.

Hogyan épült egy pár ezer fős nagyközségben olyan park, amelyre Európa is felfigyel?

Pár éve felvetettem Bartha Gábor polgármesternek, hogy építhetnék egy közösségi mintakertet. Tetszett neki az ötlet, de azt mondta, nincs rá forrás. Nem sokkal később kiírtak egy uniós pályázatot fenntarthatósági mintaprojektre, amely 90 százalékban finanszírozta a programot, így 2013-ban meg is építettük.

„Minden ízében környezettudatos” – olvashatjuk a parkról. Mitől ökopark?

Nem szokványos megoldási javaslatokat bemutató mintaparkról van szó, ezért is tudtunk pályázni a díjra. Megnéztük, mely őshonos növények érzik jól magukat a környéken, amelyek az itteni éghajlati és talajviszonyokat megszokták, és növénytársulásokban gondolkodtunk. Nem szigetszerű teret hoztunk létre, hanem a környezetbe belesimuló parkot. A burkolatok vízáteresztők, a két épületet félig zöldtető fedi, vagyis lélegzik, megtartja a vizet és kevésbé melegszik, mint a hagyományos tetők, és a katicabogarak is tudják használni.

Fontos, hogy közösségi kertet építettek. Használják a falu lakói?

Bevontuk őket a tervezésbe, az ötletelésbe is. A park úgy lett kitalálva, hogy tanórákat is lehessen itt tartani: ezért készült egy amfiteátrum bontott homokkőből. A kátyúzáskor feltört betontörmeléket újrahasznosítottuk. Sok ötletet adtunk a fűszernövények telepítésével, a komposztálóládák elhelyezésével is. De a legfontosabb: hogy mintaként szolgáljon, amelyet bárki megvalósíthat.

Hogyan változott Európában a kertépítési szemlélet?

Sok éve járok külföldre szakmai utakra, látom, milyen trendek uralkodnak a kertépítészetben. Sajnos az elmúlt évtizedekben elszakadtunk a természettől, nem értjük, hogyan működik, nem vagyunk tisztában a víz körforgásával, holott az a hetedikes biológiakönyvben is benne van, nem tudjuk, hogy kell bánni a talajjal, a növényekkel. Most a legfontosabb szempont Európában a természeti folyamatok megértése.

Most más típusú kerteket építünk, mint mondjuk húsz éve?

Korábban az volt a fő szempont, hogy a kert minél szebb, díszesebb, egzotikusabb legyen, most pedig az az elsődleges törekvés, hogy minél jobban belesimuljon a tájba. Ez a hollywoodi sztárok parkjaira ugyanúgy jellemző, mint a magyar családok kertjeire. Sokan vadvirágos kertet építenek, amelyben rovarhotelek vannak. Ma már az a trendi, hogy minél több élet legyen benne.

A városi ember milyen viszonyban van a kerttel?

Sokan félnek a természettől, az állatoktól, s annak örülnek, ha minél több felületet aszfalt vagy egyéb áthatolhatatlan burkolat fed. Ahhoz persze, hogy ide jutottunk, a burkolólobbi is hozzájárult. A Budapesten fellelhető zöld szigetek nem igazán működnek, mert nem tudnak nagyobb egységhez csatlakozni. Ha a fák párologtatnának és árnyékot adnának, több fokkal csökkenne a hőmérséklet, és kevesebb légkondicionálót kellene használnunk. Elszakadtunk a természettől, a mobilapplikációktól várjuk a megoldást a problémáinkra, pedig egyszerűbb volna megfigyelni, hogyan működik az erdő, a mező, és ötletet meríteni belőle: senki sem gondozza őket, mégis önfenntartó és folyamatosan növekvő rendszert alkotnak.

Vincze Tamás
Szolnokon született 1971-ben. 1995-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem dísznövény szakán. 1995 és 2000 között a Hévízi Gyógyfürdőkórház főkertésze. 2000-től a Magnólia Art Kertépítő Kft. ügyvezetője.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.