Na, most ki kapott 6,85 milliárdot az állami Eximbanktól?

/ 2016.05.04., szerda 16:26 /
Na, most ki kapott 6,85 milliárdot az állami Eximbanktól?

Andy Vajna (TV2) és Garancsi István (Kopaszi-gát) után a Párisi udvart felújító arabok is „személyre szabott” gigahitelt kaptak az állami Eximbanktól – értesült a Válasz.hu. A kölcsönösszeg közelít a hétmilliárd forinthoz.

Eximbank-figyelő szolgálatunk jelenti: a külügyi tárca által felügyelt pénzintézet Andy Vajna TV2-vásárlási és televízió-üzemeltetési hitele (mindösszesen kb. 8 milliárd forint), illetve Garancsi István „gátépítési” kölcsöne (16,5 milliárd forint) után újabb nagyvonalú gesztust gyakorolt. A 21,95 millió eurós (tehát 6,85 milliárd forintos) „versenyképességet javító belföldi beruházási hitel” kedvezményezettje a Párisi udvart megszerző és luxushotellé, üzletközponttá alakító arab szállodáscsapat. Név szerint a Párizs Property Kft.-t birtokló, a budapesti Műegyetemen végzett, emírségi illetőségű Majdi Ayeshről van szó. Aki mögött kezesként ott áll a Ferenciek terei projekt menedzsmentfeladatait ellátó Parisi Udvar Hotel Kft., melynek két tulajdonosa a palesztin származású – de Jordániából érkezett – Zuhair Awad és Sameer Hamdan (nyitóképünkön Orbán Viktor társaságában). Ugyanez a Mellow Mood „márkanéven” futó páros üzemelteti a szomszédos Buddha-Bar luxusszállót a Klotild-palotában – és még tucatnyi egyéb hotelt.

Érdekesség, hogy április közepén az Eximbank részéről az a Puskás András vezérigazgató-helyettes írta alá az arab befektetőkkel a vonatkozó szerződéseket, aki a Párisi udvar 2014-es értékesítésekor a Rogán Antal-féle belvárosi önkormányzat – tehát az eladó alpolgármestere volt. (A már futó felújítási projekt kivitelezője pedig a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Zrt.)

Az eredeti küldetése szerint a magyar exportőröket segíteni hivatott Eximbank Párisi-hitele azért is különös, mert a keleti nyitás politikája elvileg arról szól, hogy magyar vállalkozók aktivizálódhatnak távoli országokban, illetőleg külföldi nagybefektetők hoznak fejlesztési pénzeket a hazai piacra. Az viszont nem „keleti nyitás”, hogy eleve itt üzletelő arab vállalkozók magyar állami óriáshitelből építkeznek. Akkor sem, ha a végeredmény, vagyis az új Párisi udvar nyilván szemet gyönyörködtető lesz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.