Nagy dobásra készül az Elios exvezére – Tiborcz biztosítja a hátteret

/ 2018.02.14., szerda 16:40 /

Üzletemberként tért vissza a piacra az OLAF-vizsgálat célkeresztjébe került Elios Zrt. korábbi vezére. Sájer Gábor tanácsadó és villamosenergia-termelő céget alapított a közelmúltban, illetve beszállt másik két NER-kompatibilis társaságba. Az irodája „véletlenül” Tiborcz István házában működik – szúrta ki a Válasz.hu.

Mottó: „Tiborcz István 2015. április 28-i hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet (…). Orbán Viktor miniszterelnök veje az őt és családját ért folyamatos támadások miatt hozta meg döntését.”

A fenti hírt a később Magyar Időkre keresztelt kormánypárti Napi Gazdaság közölte szűk három éve, és 2015. április 28-án Tiborcz valóban ki is szállt az Elios Innovatív Zrt.-ből. Ehhez képest furcsa, hogy egyes médiumok ma azt a látszatot próbálják kelteni, hogy a miniszterelnök veje nem is igazán volt ott az Eliosban. Ha nem lett volna ott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által vizsgált 2011–2015-ös időszakban, nyilván el sem kellett volna adnia a vállalatban lévő meghatározó részesedését.

Tiborcz István és Sájer Gábor

Ennél is érdekesebb viszont az Elios korábbi csúcsmenedzserének sorsa. Sájer Gábor 2012-től cégvezetőként jegyezte a részvénytársaságot, majd 2014-ben vezérigazgatói titulust kapott. Tiborcz kilépése után az új tulaj is megtartotta – egészen 2016 elejéig. Sájer nem sokkal később már saját jogú üzletemberként tért vissza a piacra, NER-kompatibilis szereplőkkel kezdett bizniszelni – Tiborcz István irodaházában.

Nézzük egyenként:

1. 2016. október: Sájer Gábor bejegyezteti az SRG Invest Kft. nevű központi tanácsadó vállalkozását, melynek bázisa a Mahart-ház (a Pesti Vigadó mellett). Ezt a belvárosi palotát éppen ekkor vásárolta fel Tiborcz István. Az SRG Invest cégjogi ügyeit a kormányfő vejének bizalmas üzlettársa, Hamar Endre ügyvéd intézte.

2. 2016. november: A Sájer-féle SRG Invest 50 százalékos tulajdonrészt szerez abban a Greenfield Park Kft.-ben, amely egy 6,6 hektáros hajdúnánási ipari terület gazdája. Nem mellékesen: a kft. másik 50 százaléka a Valton-Sec nevű vállalkozásé. Ez a cég a kormányzati és Fidesz-rendezvények „állandósított” biztonsági szolgáltatója.

3. 2017. május: Az SRG Invest megvásárolja a White Energy Kft. 50 százalékát. Ebben a bizniszben Sájer társa az a Kosik János, aki nem sokkal korábban mezszponzorként szállt be Tállai András NAV-elnök mellé a mezőkövesdi fociba.

4. 2017. július: Az SRG Invest villamosenergia-termelő leányvállalatot alapít Solar Engine Kft. néven. A székhelye ennek is a Tiborcz-féle Mahart-ház.

Hogy mi következik mindebből? Annyi biztosan, hogy az OLAF által körberajzolt Elios egykori legfőbb irányítója Tiborcz embere volt – és Sájer ma is ott van a kormányfő vejének közvetlen közelében. Meg az, hogy ez az érdekcsoport újra nagy dobásra készül az energetikai piacon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.