valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

http://valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

Nagy dobásra készül az Elios exvezére – Tiborcz biztosítja a hátteret

/ 2018.02.14., szerda 16:40 /

Üzletemberként tért vissza a piacra az OLAF-vizsgálat célkeresztjébe került Elios Zrt. korábbi vezére. Sájer Gábor tanácsadó és villamosenergia-termelő céget alapított a közelmúltban, illetve beszállt másik két NER-kompatibilis társaságba. Az irodája „véletlenül” Tiborcz István házában működik – szúrta ki a Válasz.hu.

Mottó: „Tiborcz István 2015. április 28-i hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet (…). Orbán Viktor miniszterelnök veje az őt és családját ért folyamatos támadások miatt hozta meg döntését.”

A fenti hírt a később Magyar Időkre keresztelt kormánypárti Napi Gazdaság közölte szűk három éve, és 2015. április 28-án Tiborcz valóban ki is szállt az Elios Innovatív Zrt.-ből. Ehhez képest furcsa, hogy egyes médiumok ma azt a látszatot próbálják kelteni, hogy a miniszterelnök veje nem is igazán volt ott az Eliosban. Ha nem lett volna ott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által vizsgált 2011–2015-ös időszakban, nyilván el sem kellett volna adnia a vállalatban lévő meghatározó részesedését.

Tiborcz István és Sájer Gábor

Ennél is érdekesebb viszont az Elios korábbi csúcsmenedzserének sorsa. Sájer Gábor 2012-től cégvezetőként jegyezte a részvénytársaságot, majd 2014-ben vezérigazgatói titulust kapott. Tiborcz kilépése után az új tulaj is megtartotta – egészen 2016 elejéig. Sájer nem sokkal később már saját jogú üzletemberként tért vissza a piacra, NER-kompatibilis szereplőkkel kezdett bizniszelni – Tiborcz István irodaházában.

Nézzük egyenként:

1. 2016. október: Sájer Gábor bejegyezteti az SRG Invest Kft. nevű központi tanácsadó vállalkozását, melynek bázisa a Mahart-ház (a Pesti Vigadó mellett). Ezt a belvárosi palotát éppen ekkor vásárolta fel Tiborcz István. Az SRG Invest cégjogi ügyeit a kormányfő vejének bizalmas üzlettársa, Hamar Endre ügyvéd intézte.

2. 2016. november: A Sájer-féle SRG Invest 50 százalékos tulajdonrészt szerez abban a Greenfield Park Kft.-ben, amely egy 6,6 hektáros hajdúnánási ipari terület gazdája. Nem mellékesen: a kft. másik 50 százaléka a Valton-Sec nevű vállalkozásé. Ez a cég a kormányzati és Fidesz-rendezvények „állandósított” biztonsági szolgáltatója.

3. 2017. május: Az SRG Invest megvásárolja a White Energy Kft. 50 százalékát. Ebben a bizniszben Sájer társa az a Kosik János, aki nem sokkal korábban mezszponzorként szállt be Tállai András NAV-elnök mellé a mezőkövesdi fociba.

4. 2017. július: Az SRG Invest villamosenergia-termelő leányvállalatot alapít Solar Engine Kft. néven. A székhelye ennek is a Tiborcz-féle Mahart-ház.

Hogy mi következik mindebből? Annyi biztosan, hogy az OLAF által körberajzolt Elios egykori legfőbb irányítója Tiborcz embere volt – és Sájer ma is ott van a kormányfő vejének közvetlen közelében. Meg az, hogy ez az érdekcsoport újra nagy dobásra készül az energetikai piacon.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.