Nagy dobásra készül az Elios exvezére – Tiborcz biztosítja a hátteret

/ 2018.02.14., szerda 16:40 /

Üzletemberként tért vissza a piacra az OLAF-vizsgálat célkeresztjébe került Elios Zrt. korábbi vezére. Sájer Gábor tanácsadó és villamosenergia-termelő céget alapított a közelmúltban, illetve beszállt másik két NER-kompatibilis társaságba. Az irodája „véletlenül” Tiborcz István házában működik – szúrta ki a Válasz.hu.

Mottó: „Tiborcz István 2015. április 28-i hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet (…). Orbán Viktor miniszterelnök veje az őt és családját ért folyamatos támadások miatt hozta meg döntését.”

A fenti hírt a később Magyar Időkre keresztelt kormánypárti Napi Gazdaság közölte szűk három éve, és 2015. április 28-án Tiborcz valóban ki is szállt az Elios Innovatív Zrt.-ből. Ehhez képest furcsa, hogy egyes médiumok ma azt a látszatot próbálják kelteni, hogy a miniszterelnök veje nem is igazán volt ott az Eliosban. Ha nem lett volna ott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által vizsgált 2011–2015-ös időszakban, nyilván el sem kellett volna adnia a vállalatban lévő meghatározó részesedését.

Tiborcz István és Sájer Gábor

Ennél is érdekesebb viszont az Elios korábbi csúcsmenedzserének sorsa. Sájer Gábor 2012-től cégvezetőként jegyezte a részvénytársaságot, majd 2014-ben vezérigazgatói titulust kapott. Tiborcz kilépése után az új tulaj is megtartotta – egészen 2016 elejéig. Sájer nem sokkal később már saját jogú üzletemberként tért vissza a piacra, NER-kompatibilis szereplőkkel kezdett bizniszelni – Tiborcz István irodaházában.

Nézzük egyenként:

1. 2016. október: Sájer Gábor bejegyezteti az SRG Invest Kft. nevű központi tanácsadó vállalkozását, melynek bázisa a Mahart-ház (a Pesti Vigadó mellett). Ezt a belvárosi palotát éppen ekkor vásárolta fel Tiborcz István. Az SRG Invest cégjogi ügyeit a kormányfő vejének bizalmas üzlettársa, Hamar Endre ügyvéd intézte.

2. 2016. november: A Sájer-féle SRG Invest 50 százalékos tulajdonrészt szerez abban a Greenfield Park Kft.-ben, amely egy 6,6 hektáros hajdúnánási ipari terület gazdája. Nem mellékesen: a kft. másik 50 százaléka a Valton-Sec nevű vállalkozásé. Ez a cég a kormányzati és Fidesz-rendezvények „állandósított” biztonsági szolgáltatója.

3. 2017. május: Az SRG Invest megvásárolja a White Energy Kft. 50 százalékát. Ebben a bizniszben Sájer társa az a Kosik János, aki nem sokkal korábban mezszponzorként szállt be Tállai András NAV-elnök mellé a mezőkövesdi fociba.

4. 2017. július: Az SRG Invest villamosenergia-termelő leányvállalatot alapít Solar Engine Kft. néven. A székhelye ennek is a Tiborcz-féle Mahart-ház.

Hogy mi következik mindebből? Annyi biztosan, hogy az OLAF által körberajzolt Elios egykori legfőbb irányítója Tiborcz embere volt – és Sájer ma is ott van a kormányfő vejének közvetlen közelében. Meg az, hogy ez az érdekcsoport újra nagy dobásra készül az energetikai piacon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.