Gyurcsány titkára az Orbán-kormány szolgálatába áll

Nagy túlélők I.

/ 2016.08.03., szerda 14:10 /

Gyurcsány Ferenc egykori személyi titkára, Kolozs András nemrég még az MSZP XVI. kerületi elnöke volt. Most az Orbán-kormány diplomatája lesz – értesült a Válasz.hu.

Nagy túlélők címmel sorozatot indítunk a Válasz.hu-n.

Az ihlet onnan jött, hogy tegnap kiderült: Kóka János után – a szintén az SZDSZ-ből elszármazott – Eörsi Mátyást is felkarolta a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ez persze nem bűn, csak nyilván jó lenne egyszer megérteni, miért is támogatja például az Orbán-kormány az Eximbank tőkealapján keresztül a Kóka-féle Cellum Zrt.-t, ha a cég immár öt éve 100 és 400 millió forint közötti veszteséget termel. Különösen, hogy az egykori SZDSZ-elnök néhány éve még elszámoltatási célszemély volt; a Fidesz szerint lopott, csalt, hazudott, elárulta a hazát, terjesztette a féktelen liberalizmust, satöbbi.

De Kókán és Eörsin kívül se szeri, se száma azoknak, akik tegnap még baloldali tisztviselőként az úgynevezett „diktatúra” hivatalos ellenzékijei voltak, ma pedig a kormány támogatottjai, rosszabb esetben: egyszerű kitartottjai.

Ha lenne mögöttük teljesítmény – valamilyen találmány, tisztán piaci siker, nemzetközi elismerés, emberbaráti cselekedetek sora – mi lennénk az elsők, akik üdvözölnék az árokbetemető gesztusokat. (Eszünkbe sem jut például fennakadni azon, hogy az eredetileg balliberális bekötöttségű Wallis-csoport padlógyártó egységét, a Graboplastot „agyontámogatja” az állami Eximbank, hiszen a cég termékeit nyolcvan országban használják, s a tavalyi, közel 18 milliárd forintos árbevételének 90 százaléka az exportpiacokon keletkezett.)

 

Kolozs András

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A lényeg a lényeg, itt a Nagy túlélők sorozatunk első embere: Kolozs András. Ő az elmúlt években a baloldal egyik főbizalmija volt: 2003-tól Gyurcsány Ferenc tanácsadójaként, 2004-től személyi titkáraként jegyezték, később dolgozott az MSZP országos központjában, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójában, majd a közelmúltig az ellenzéki párt XVI. kerületi szervezetét elnökölte.

Balliberális „értelmiségi körökben” már az is gyanút keltett, hogy a Fidesz – MSZP-s szerepvállalása ellenére – nem tette ki Kolozst eddigi munkahelyéről, a jobboldali holdudvarépítést állami kölcsönökkel támogató Eximbankból.

Most azonban mindenki elkönyvelheti, hogy az exgyurcsányista Kolozs András átállt: a Válasz.hu értesülése szerint ő lesz az Orbán-kormány külgazdasági attaséja Marokkóban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.