Nagycsaládosok életét nehezíti meg a Klik

/ 2017.09.19., kedd 13:12 /

A Válasz.hu értesülése szerint több budapesti iskolában októbertől drágulnak a gyerekek délutáni tanfolyamai, mert a Klebelsberg Központ (Klik) kötelezte az igazgatókat, hogy bérleti díjat kérjenek az eddig ingyenes teremhasználatért. Többet kell fizetni a többi között a néptánc, a sakk, a foci és más sportfoglalkozásokért, amelyeket elsősorban a helyben tanító pedagógusok tartanak szabadidejükben.

Egy neve elhallgatását kérő iskolaigazgató kérdésünkre elmondta, már januárban be kellett volna vezetnie a fizetős rendszert, de nem tartotta elfogadhatónak, hogy tanév közben változtasson a gyakorlaton. Ám most nem tehet mást, pénzt kér a kollégáitól. „Nehéz helyzetbe hozza a többgyerekeseket a Klebelsberg Központ előírása, hiszen van olyan különóra az iskolákban, amely huszonöt százalékkal lesz drágább – mondta lapunknak Szabó Zsófia, 12. kerületi nagycsaládos.  – Nagyon aggasztó, hogy anyagi okok miatt a szülőknek választaniuk kell, hogy melyik gyerekük melyik különóráját mondják le.”

Lapunk kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán elmondta, ebben a témában jogszabályváltozás, kormányzati intézkedés nem történt. Hangsúlyozta: főszabály, hogy ami egy iskola pedagógiai programja keretében valósul meg, az csak ingyenes lehet. Ugyanakkor a tanfolyamok a terembérlettel az állami vagyont használják. „Ez nem lehet ingyenes, átlátható viszonyokat szeretnénk. Differenciálásra törekszünk a bérleti díjban ott, ahol a foglalkozás közhasznú, és az iskola pedagógiai programjához illeszkedik. Vagyis különbséget kell tenni a saját kolléga és a teljesen külső szereplő között. Ha olyan árat állapít meg az iskola, amely irracionálisan magas, akkor ezt a piac úgy oldja meg, hogy a tanfolyamot tartó más helyszínt keres.”

Az államtitkár nézetével szemben Szabó Zsófia úgy fogalmazott, hogy elfogadhatatlan a piaci szemlélet bevezetése a Klik részéről. Noha az államtitkár az ingyenességnél a pedagógiai programmal való egybeesést vár el, a gyakorlatban ezt az elvet nem alkalmazzák sehol, hiszen az egészséges életmód szempontjából nélkülözhetetlen tornatermi foglalkozások megtartásáért, vagyis a tornateremért fizetniük kell a testnevelő tanároknak. Az pedig végképp nagycsaládellenes, ha azt várják a szülőtől, hogy megfizethető tanfolyamot keressen gyerekeinek a város különböző pontjain. Eddig éppen az volt a vonzó az iskolákban tartott különórákban, hogy megfizethetőek voltak, valamint a délelőtti tanítás és a napközi között mehettek a gyerekek sportolni. A szülőknek nem kellett utazással, alkalmazkodással terhelni magukat és a gyerekeket. Ha ezt továbbra is így szeretnék a családok, megtehetik ugyan, csak sokkal drágábban, főleg, ha több gyerekről van szó.

A Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, Hajnal Gabriella a Válasz.hu-nak azt mondta: „Ha egy pedagógus a foglalkozásért, tanfolyamért pénzt szed, akkor elvárható, akár önköltséges áron, hogy bérleti díjat fizessen. Egyébként a szakkörért nem kell fizetniük a gyerekeknek és a tanárnak sem a teremhasználatért.”

„Aggasztó az iskolaév kezdete, mert nem tudom, mennyivel emeljem a foci különfoglalkozások árát ahhoz, hogy a bérleti díjat kifizessem” – jelentette ki kérdésünkre egy ugyancsak névtelenséget kérő iskolai testnevelő tanár. Mint elmondta, eddig csak akkor fizettek a tanfolyamért a gyerekek, ha valóban részt is vettek a foglalkozáson. Ezt a gyakorlatot kell feladnia, hiszen a bérleti díjat „ki kell termelnie”, különben ráfizet. Ráadásul eddig több, a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett kerületi sportrendezvényre a szabadidejében vitte a gyerekeket éppen a tanfolyam idején. Az ilyenkor elmaradt különóráért természetesen senki sem fizetett, de a bérleti rendszer bevezetése ellehetetlenítheti a kerületi sportban való részvételt, hiszen lehetséges, hogy az elmaradt bevétel ellenére fizetnie kell a tornatermi bérleti díjat.

Ollár Tamás hegyvidéki nagycsaládos szerint sajnálatos, hogy tanítási időben vagy négy óra előtt, amíg az iskolában kell tartózkodniuk a gyerekeknek, az edzések vagy tanfolyamok után bérleti díjat kell fizetni. Meghökkentő, hogy a gyerekek sportolását, amely nem csak a családoknak, hanem a kormányzatnak is fontos, a Klik intézkedése megnehezíti.

Szerkesztőségünk megkérdezte a Klebelsberg Központot, hogy hónapra vagy alkalomra köti-e a Tankerületi Központ a szerződést a pedagógusokkal. Választ vártunk arra is: megjelenik-e a szerződésben az a lehetőség, hogy az elmaradt tanfolyami alkalomért ne fizessen a pedagógus? A Klik sajtóreferenseinek kevés volt tizenhárom nap arra, hogy a kérdésekre válaszoljanak.

Hajnal Gabriella szerint „a tankerületek nagy része a saját pedagógustól nem annyi bérleti díjat kér, amennyit délután öt óra után az egyesületektől. A Közép-budai Tankerületi Központban épp azon dolgoznak, hogy a szerződések tartalmazzák: ha elmarad egy tanfolyami foglalkozás, akkor nem kell terembérleti díjat fizetni. A Klebelsberg Központ iránymutatása az, hogy jóval kevesebb legyen a pedagógusok bérleti díja a piacinál, az önköltség alá menjen. Sőt, a befizetett bérleti díj egy részét visszakapja az iskola”

Értesülésünk szerint a Klik bérleti díjjal foglalkozó munkatársai tanácstalanok a tekintetben, hogy mi az eljárás, ha betegség miatt váratlanul elmarad a különóra, ám a szerződés szerint több héttel előre kell jelezni a teremhasználat elmaradását.

Lapunk megkereste a Közép-budai Tankerületi Központot is azzal a kérdéssel, hogy hány intézményben kezdődik a fizetős rendszer szeptembertől, hányban kezdődött el már januárban. Felvetettük, mikortól kell szerződniük a bérleti díjat fizetőknek, és a bérleti díj megállapításakor létezik-e külön önköltséges és piaci ár. A Közép-budai Tankerületi Központ igazgatója azzal hárította el a kérdéseinket, hogy nem nyilatkozhat, forduljunk a Klebelsberg Központ sajtóirodájához. Ezt megtettük, ám ők hallgatnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.