Nagycsaládosok életét nehezíti meg a Klik

/ 2017.09.19., kedd 13:12 /

A Válasz.hu értesülése szerint több budapesti iskolában októbertől drágulnak a gyerekek délutáni tanfolyamai, mert a Klebelsberg Központ (Klik) kötelezte az igazgatókat, hogy bérleti díjat kérjenek az eddig ingyenes teremhasználatért. Többet kell fizetni a többi között a néptánc, a sakk, a foci és más sportfoglalkozásokért, amelyeket elsősorban a helyben tanító pedagógusok tartanak szabadidejükben.

Egy neve elhallgatását kérő iskolaigazgató kérdésünkre elmondta, már januárban be kellett volna vezetnie a fizetős rendszert, de nem tartotta elfogadhatónak, hogy tanév közben változtasson a gyakorlaton. Ám most nem tehet mást, pénzt kér a kollégáitól. „Nehéz helyzetbe hozza a többgyerekeseket a Klebelsberg Központ előírása, hiszen van olyan különóra az iskolákban, amely huszonöt százalékkal lesz drágább – mondta lapunknak Szabó Zsófia, 12. kerületi nagycsaládos.  – Nagyon aggasztó, hogy anyagi okok miatt a szülőknek választaniuk kell, hogy melyik gyerekük melyik különóráját mondják le.”

Lapunk kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán elmondta, ebben a témában jogszabályváltozás, kormányzati intézkedés nem történt. Hangsúlyozta: főszabály, hogy ami egy iskola pedagógiai programja keretében valósul meg, az csak ingyenes lehet. Ugyanakkor a tanfolyamok a terembérlettel az állami vagyont használják. „Ez nem lehet ingyenes, átlátható viszonyokat szeretnénk. Differenciálásra törekszünk a bérleti díjban ott, ahol a foglalkozás közhasznú, és az iskola pedagógiai programjához illeszkedik. Vagyis különbséget kell tenni a saját kolléga és a teljesen külső szereplő között. Ha olyan árat állapít meg az iskola, amely irracionálisan magas, akkor ezt a piac úgy oldja meg, hogy a tanfolyamot tartó más helyszínt keres.”

Az államtitkár nézetével szemben Szabó Zsófia úgy fogalmazott, hogy elfogadhatatlan a piaci szemlélet bevezetése a Klik részéről. Noha az államtitkár az ingyenességnél a pedagógiai programmal való egybeesést vár el, a gyakorlatban ezt az elvet nem alkalmazzák sehol, hiszen az egészséges életmód szempontjából nélkülözhetetlen tornatermi foglalkozások megtartásáért, vagyis a tornateremért fizetniük kell a testnevelő tanároknak. Az pedig végképp nagycsaládellenes, ha azt várják a szülőtől, hogy megfizethető tanfolyamot keressen gyerekeinek a város különböző pontjain. Eddig éppen az volt a vonzó az iskolákban tartott különórákban, hogy megfizethetőek voltak, valamint a délelőtti tanítás és a napközi között mehettek a gyerekek sportolni. A szülőknek nem kellett utazással, alkalmazkodással terhelni magukat és a gyerekeket. Ha ezt továbbra is így szeretnék a családok, megtehetik ugyan, csak sokkal drágábban, főleg, ha több gyerekről van szó.

A Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, Hajnal Gabriella a Válasz.hu-nak azt mondta: „Ha egy pedagógus a foglalkozásért, tanfolyamért pénzt szed, akkor elvárható, akár önköltséges áron, hogy bérleti díjat fizessen. Egyébként a szakkörért nem kell fizetniük a gyerekeknek és a tanárnak sem a teremhasználatért.”

„Aggasztó az iskolaév kezdete, mert nem tudom, mennyivel emeljem a foci különfoglalkozások árát ahhoz, hogy a bérleti díjat kifizessem” – jelentette ki kérdésünkre egy ugyancsak névtelenséget kérő iskolai testnevelő tanár. Mint elmondta, eddig csak akkor fizettek a tanfolyamért a gyerekek, ha valóban részt is vettek a foglalkozáson. Ezt a gyakorlatot kell feladnia, hiszen a bérleti díjat „ki kell termelnie”, különben ráfizet. Ráadásul eddig több, a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett kerületi sportrendezvényre a szabadidejében vitte a gyerekeket éppen a tanfolyam idején. Az ilyenkor elmaradt különóráért természetesen senki sem fizetett, de a bérleti rendszer bevezetése ellehetetlenítheti a kerületi sportban való részvételt, hiszen lehetséges, hogy az elmaradt bevétel ellenére fizetnie kell a tornatermi bérleti díjat.

Ollár Tamás hegyvidéki nagycsaládos szerint sajnálatos, hogy tanítási időben vagy négy óra előtt, amíg az iskolában kell tartózkodniuk a gyerekeknek, az edzések vagy tanfolyamok után bérleti díjat kell fizetni. Meghökkentő, hogy a gyerekek sportolását, amely nem csak a családoknak, hanem a kormányzatnak is fontos, a Klik intézkedése megnehezíti.

Szerkesztőségünk megkérdezte a Klebelsberg Központot, hogy hónapra vagy alkalomra köti-e a Tankerületi Központ a szerződést a pedagógusokkal. Választ vártunk arra is: megjelenik-e a szerződésben az a lehetőség, hogy az elmaradt tanfolyami alkalomért ne fizessen a pedagógus? A Klik sajtóreferenseinek kevés volt tizenhárom nap arra, hogy a kérdésekre válaszoljanak.

Hajnal Gabriella szerint „a tankerületek nagy része a saját pedagógustól nem annyi bérleti díjat kér, amennyit délután öt óra után az egyesületektől. A Közép-budai Tankerületi Központban épp azon dolgoznak, hogy a szerződések tartalmazzák: ha elmarad egy tanfolyami foglalkozás, akkor nem kell terembérleti díjat fizetni. A Klebelsberg Központ iránymutatása az, hogy jóval kevesebb legyen a pedagógusok bérleti díja a piacinál, az önköltség alá menjen. Sőt, a befizetett bérleti díj egy részét visszakapja az iskola”

Értesülésünk szerint a Klik bérleti díjjal foglalkozó munkatársai tanácstalanok a tekintetben, hogy mi az eljárás, ha betegség miatt váratlanul elmarad a különóra, ám a szerződés szerint több héttel előre kell jelezni a teremhasználat elmaradását.

Lapunk megkereste a Közép-budai Tankerületi Központot is azzal a kérdéssel, hogy hány intézményben kezdődik a fizetős rendszer szeptembertől, hányban kezdődött el már januárban. Felvetettük, mikortól kell szerződniük a bérleti díjat fizetőknek, és a bérleti díj megállapításakor létezik-e külön önköltséges és piaci ár. A Közép-budai Tankerületi Központ igazgatója azzal hárította el a kérdéseinket, hogy nem nyilatkozhat, forduljunk a Klebelsberg Központ sajtóirodájához. Ezt megtettük, ám ők hallgatnak.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.