valasz.hu/itthon/felhagy-a-politizalassal-a-roganekat-lekapzsizo-fideszes-kepviselo-128157

http://valasz.hu/itthon/felhagy-a-politizalassal-a-roganekat-lekapzsizo-fideszes-kepviselo-128157

Nagyon rossz helyen emlegették Magyarországot

/ 2017.11.21., kedd 09:30 /
Nagyon rossz helyen emlegették Magyarországot

Az amerikai elnök egyik kampánytanácsadójának 2016-os budapesti útjára lett figyelmes az a bizottság, amelyik a washingtoni képviselőházban a tavalyi amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgálja. Az ABC hírcsatorna szerint a képviselőknek azért szúrt szemet Carter Page tavaly szeptemberi magyarországi útja, mert „hazánk egyre közelebbi kapcsolatot tart fenn Oroszországgal”, és azt is külön megjegyzik, hogy Orbán Viktor volt Donald Trump első nyílt támogatója külföldön, valamint, hogy szakértők szerint „Budapest az orosz hírszerzés egyik központja”.

 

Carter Page a sajtónak nyilatkozik Washingtonban november 2-án, miután a hírszerzési bizottság zárt ajtók mögött meghallgatta

Fotó: Europress/AFP/Getty/Mark Wilson

 

Noha Page a kampányban elvileg súlytalan embernek tűnt, Magyarországon mégis elég fontos és befolyásos személyek fogadták: Megyesy Jenő, a kormányfő külpolitikai főtanácsadója például 45 percet szánt rá a Parlamentben, Page pedig úgy mutatkozott be, mint Trump külügy csapatának tagja. Megyesy az ABC-nek megerősítette ezeket, de azt is elmondta, hogy a találkozóra Szemerkényi Réka akkori washingtoni magyar nagykövet kérésére ment bele, a 45 perc nagy részét pedig ő beszélte végig, mert Page nem igazán tűnt járatosnak a térség ügyeiben: „Az volt az érzésem, hogy nem foglalkozik ezekkel rendszeresen.” Szóba kerültek viszont az akkor különösen nem túl rózsás amerikai–magyar kapcsolatok.

Page-et az említett kongresszusi bizottság kérdezte Budapestről, de többszöri faggatózás után is csak halvány emlékei voltak: annyit árult el, hogy találkozott egy magyar tisztségviselővel, de az már nem volt meg neki, hogy kivel. Az már sokkal érdekesebb, hogy amíg Megyesy azt állította, négyszemközt beszélt Page-dzsel, addig az érintett a meghallgatásán nem volt ilyen egyértelmű: „Talán volt egy orosz személy, aki arra járt. De nem emlékszem, mert teljesen lényegtelen, és semmi komoly dologról nem volt szó.”

Trump emberének Budapesten még egy találkozója volt, az áprilisban hazahívott Szemerkényi Rékával, akivel nem sokkal korábban, a tavalyi nyári, clevelandi republikánus elnökjelölt-állító konvención ismerkedett meg, majd még egyszer beszéltek, 2016 októberében, a washingtoni magyar nagykövetségen. Szemerkényi az ABC-nek azt mondta, ezek „baráti hangulatú, udvariassági találkozók” voltak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.