Nagyon sokáig nem közölhetik az eredményt az EP-választáson

/ 2014.04.28., hétfő 20:15 /
Nagyon sokáig nem közölhetik az eredményt az EP-választáson

Az Európai Parlamenti választáson minden ugyanúgy lesz, mint az országgyűlésin volt: lehet külföldön szavazni, lehet átjelentkezni, nem lesz kampánycsend sem. Csak épp eredményeket nem lehet közölni 23 óráig.

 

A május 25-i Európai Parlamenti választások nem különböznek majd sokban az április 6-itól. A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok - ha épp külföldön tartózkodnak - kérhetik, hogy valamelyik külképviseleten adhassák le voksaikat. Erre május 17-ig van lehetőség, mostanáig nem sokan, 1658-an éltek ezzel. „Azon most nem gondolkozunk, hogy Londonban egy külön épületet bérelnénk, vagy hogy Münchenben vagy Bernben sátrat állítanánk fel" - magyarázta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. A külképviseletekről most is hazaszállítják a szavazatokat, ezeket azonban már nem válogatják egyéni választókerületenként külön, hanem az NVI-ben számolják össze. A voksoknak a választást követő 4. napig kell beérkezniük a budapesti központba.

Magyarországon belül is át lehet jelentkezni egy másik településre vagy kerületbe, ennek a kérvénynek a határideje: május 23-a, 16 óra. Mostanáig 3395 fő jelezte, hogy nem az állandó lakcíme szerint illetékes szavazókörben szavazna. Pálffy Ilona az országgyűlési választásokról korábban így nyilatkozott a Heti Válasznak: „Sok beleszólásom nincs, de amikor majd beszámolok az Országgyűlésnek, el tudom mondani, mit láttam problémának. Nem az este háromnegyed 9-ig tartó szavazást, hanem azt, hogy péntek este iszonyú mennyiségű átjelentkező zúdult a helyi választási irodákra. Az ajánlási ívek feldolgozásánál is heroikus munkát végeztek a helyi irodák. Így a határidőkön módosítanék, hogy ne őrült mennyiségben és tempóban kelljen elvégezni a munkát."

Most azt mondta: a XIII. kerületben (ahol április 6-án a legnagyobb sorállás volt) kérvényezték, hogy ha sok átjelentkező lesz, egy óvoda udvarán bérelhessenek egy sátrat. „Ennek inkább a sorban állók szempontjából van jelentősége, ha valaki urnazárás után még szavaz, az nem fog akkora izgalmat kiváltani, hiszen arányában sokkal kevesebb átjelentkezőre lehet számítani" - vélekedett most az NVI vezetője.

Magyarországon élő, vagy aznap épp itt tartózkodó EU-s állampolgárok pedig azt kérhetik, hogy itt szavazzanak, de mostanáig ezt is csak 4122-en igényelték.

Maradnak a szabályok olyan értelemben is, hogy nem lesz kampánycsend, és továbbra is él a 150 méteres kitétel, közterületen kampánygyűlést pedig május 25-én sem lehet tartani.

A választók mindenhol ugyanazt a szavazólapot kapják meg (április 6-án ha valaki átjelentkezett, akkor is a saját kerülete jelöltjeire voksolhatott), a lapon - bár ezt csak szerdán véglegesíti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - 8 lista szerepel majd: a Fidesz-KDNP-é, az MSZP-é, a DK-é, az Együtt-PM-é, a Jobbiké, az LMP-é, az SMS-é, és a Haza Nem Eladó Mozgalomé.

Ami új: az uniós szabályok értelmében addig nem lehet az eredményeket közölni, amíg minden országban be nem zárnak a szavazókörök. Legtovább, este 11-ig Olaszországban lehet szavazni, addig tehát a magyar eredményekről sem közölnek semmit. „Akkor viszont majdnem teljes feldolgozottsággal jövünk ki, és azonnal meglesz a mandátumkiosztás is" - mondta Pálffy Ilona. A végleges, európai szintű adatok megismeréséről az NVI-nél nem tudtak mit mondani, erről még most egyeztetnek a tagállamok európai parlamenti tájékoztatási irodái. A Heti Válasz Online információi szerint 23 órakor - tehát amikor a magyar adatok nagyjából meg is lesznek - közlik Brüsszelben az exit poll-okat. A pártok azonban, ha delegálnak tagokat a szavazatszámláló bizottságokba, már korábban is közölhetnek eredményeket.

Pálffy Ilona elmondta: kezdeményeztek egy rendeletmódosítást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, hogy 18.30-kor is lehessen részvételi adatokat közölni. „Utána viszont a médiumoknak kell kitalálni, mivel töltik meg 23 óráig a választási műsorokat" - mondta. /Az EP-választáson az NVI eredetileg hat alkalommal (7, 9, 11, 13, 15 és 17.30 órakor) közölt volna részvételi adatokat - a szerk./

Uniós szintű jogorvoslati lehetőség nincs, a legmagasabb szint a Kúria - válaszolta egy kérdésre az NVI-elnök. 

Magyarországon az EP-választás lebonyolítása várhatóan 5 milliárd forintba kerül.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.