valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

http://valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

Nálunk lehet a legolcsóbban berúgni egész Európában

/ 2015.06.11., csütörtök 08:11 /
Nálunk lehet a legolcsóbban berúgni egész Európában

Budapesten lehet legolcsóbban berúgni egész Európában: leginkább ennek köszönhető a bulinegyed rendkívüli népszerűsége. A környék mára saját sikerének áldozatává lett, de még mindig jobb bárminél, mint amit az íróasztalnál Budapestnek kitaláltak. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Békés Márton történész és Böcskei Balázs politológus frissen megjelent Budapest-könyvében a VII. kerületi bulinegyed a város „digitális metropolisszá”, „virtuális antivárossá” alakulásának szimbóluma. Nincsenek többé karakteres, emlékezettel bíró, valódi helyei, minden „semlegesített” és csupán a menő „hipszter-manager-jól értesült értelmiségi” szubkultúra, valamint a turisták gondtalan szórakozását szolgálja. A leírásban a VII. kerület belső része „városkísértet” – egykori önmaga higiénikussá és Instagram-kompatibilissá tett árnyéka.

A diagnózisban van némi túlzás, de valós folyamatokat ír le. Az egész bulinegyed – vagyis a Király utca, Kiskörút, Nagykörút és Rákóczi út által határolt négyszög –, színpadi díszlet kezd lenni, ahova Budáról, Angliából és Hamburgból jönnek esténként szórakozni, de amelynek igazi lakói fogyatkoznak. A jelenség ismert az olyan negyedek, vagy akár egész városok esetében, amelyek saját sikerük áldozatává váltak, mint például Barcelona vagy szélsőséges példaként Velence.

Nosztalgiázni viszont nincs miért: Budapesten a bulinegyed nem egy élhető, kellemes környéket tett tönkre, hanem egy végletekig lepusztult, bontásra ítélt történelmi városrésznek adott túlélési esélyt. Különösen érdekes fejlemény a Kazinczy utca főutcává alakulása – ennek a csendes, szürke, húgyszagú keresztutcának semmilyen várostervezési koncepcióban nem szántak hasonló szerepet. És mégis működik, mert a spontán városfejlődés sokszor ezerszer életképesebb dolgokat hoz létre az íróasztalon megálmodott koncepcióknál.

Részletes háttér a június 11-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.