valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

http://valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

Navracsics Tibor: Ez már egy más magyar belpolitika

/ 2017.09.12., kedd 08:55 /

Nem tudja még, hogy vállalna-e egy újabb ötéves biztosi ciklust, mert bár Magyarország hiányzik neki, a magyar belpolitikában ma már más az „uralkodó hang”, és nyelvileg meg strukturálisan is nagyon megváltozott ahhoz képest, mint amiben korábban részt vett. A többi között erről beszélt a Zoom.hu-nak adott interjújában Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa szerint „fájdalmas, de hasznos” dolog az egykori és mostani főnöke, Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker között folyó vita a migrációról (meg az annak kezeléséhez nyújtott brüsszeli pénzügyi segítségről), mert „a migrációs válság könnyen meghozhatja azt az első páneurópai témát, ami a 2019-es választáson közös ügye lehet a parlamenti pártoknak; az a kampány már tartalmazni fogja azt is, hogy a különböző európai pártszövetségek milyen választ adnának a migrációs válságra”.

A vita gyökerei ugyanakkor szerinte egy kulturális szakadékra vezethetők vissza: „a nyugat-európaiaknak az is a szolidaritás fogalmába tartozik, hogy a nettó befizető országok pénze hogyan hasznosul. Amikor viszont arról lenne szó, hogy a bajban álljanak ki a közép-európaiak a nyugat-európaiakért, ők úgy érzik, hogy Közép-Európának csak a pénz kell, a gesztust már nem hajlandók megtenni.” A kvótaper kapcsán kifejti: noha a múlt heti határozatból a végrehajtás még nem következik, „nem tudunk arra példát, hogy egy tagállam ne hajtott volna végre bírósági határozatot, mert egy olyan brutális pénzbüntetést vonna maga után, amelyet a nálunk sokkal gazdagabb országok sem kockáztattak meg eddig”.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy bár az Európai Parlamentben Magyarország és Lengyelország általában egy kategóriába esik, addig a Bizottság ezt nem így látja – Budapest ugyanis hajlandó tárgyalni az ellentmondásos intézkedéseiről, ellentétben a lengyelekkel –, és reális forgatókönyv lehet, hogy Varsóval szemben tényleg megindul a szavazati jog elvesztésével végződő hetes cikkely szerinti folyamat. Felmerült az is, mondta, hogy a következő uniós költségvetési időszakban a jogállamiság betartásához kötnék a pénzek elosztását, bár ezt ő nem támogatja.

Ami a saját biztosi területét illeti: noha az oktatás nemzeti hatáskör, már kérte Johannes Hahn csatlakozási biztos segítségét az ukrajnai oktatási törvény miatt, a romániai magyar oktatási intézmények ügyében pedig „maximális jóindulatot” kért Bukaresttől.

A 2010 és 2014 között közigazgatási és igazságügyi miniszterként hozott intézkedéseivel kapcsolatban Navracsics Tibornak tiszta a lelkiismerete, mert „a területéhez tartozó szakpolitikai törvényhozási tevékenység nem rontott a magyar jogállamiság állapotán”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.