valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

http://valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

Navracsics Tibor: Ez már egy más magyar belpolitika

/ 2017.09.12., kedd 08:55 /

Nem tudja még, hogy vállalna-e egy újabb ötéves biztosi ciklust, mert bár Magyarország hiányzik neki, a magyar belpolitikában ma már más az „uralkodó hang”, és nyelvileg meg strukturálisan is nagyon megváltozott ahhoz képest, mint amiben korábban részt vett. A többi között erről beszélt a Zoom.hu-nak adott interjújában Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa szerint „fájdalmas, de hasznos” dolog az egykori és mostani főnöke, Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker között folyó vita a migrációról (meg az annak kezeléséhez nyújtott brüsszeli pénzügyi segítségről), mert „a migrációs válság könnyen meghozhatja azt az első páneurópai témát, ami a 2019-es választáson közös ügye lehet a parlamenti pártoknak; az a kampány már tartalmazni fogja azt is, hogy a különböző európai pártszövetségek milyen választ adnának a migrációs válságra”.

A vita gyökerei ugyanakkor szerinte egy kulturális szakadékra vezethetők vissza: „a nyugat-európaiaknak az is a szolidaritás fogalmába tartozik, hogy a nettó befizető országok pénze hogyan hasznosul. Amikor viszont arról lenne szó, hogy a bajban álljanak ki a közép-európaiak a nyugat-európaiakért, ők úgy érzik, hogy Közép-Európának csak a pénz kell, a gesztust már nem hajlandók megtenni.” A kvótaper kapcsán kifejti: noha a múlt heti határozatból a végrehajtás még nem következik, „nem tudunk arra példát, hogy egy tagállam ne hajtott volna végre bírósági határozatot, mert egy olyan brutális pénzbüntetést vonna maga után, amelyet a nálunk sokkal gazdagabb országok sem kockáztattak meg eddig”.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy bár az Európai Parlamentben Magyarország és Lengyelország általában egy kategóriába esik, addig a Bizottság ezt nem így látja – Budapest ugyanis hajlandó tárgyalni az ellentmondásos intézkedéseiről, ellentétben a lengyelekkel –, és reális forgatókönyv lehet, hogy Varsóval szemben tényleg megindul a szavazati jog elvesztésével végződő hetes cikkely szerinti folyamat. Felmerült az is, mondta, hogy a következő uniós költségvetési időszakban a jogállamiság betartásához kötnék a pénzek elosztását, bár ezt ő nem támogatja.

Ami a saját biztosi területét illeti: noha az oktatás nemzeti hatáskör, már kérte Johannes Hahn csatlakozási biztos segítségét az ukrajnai oktatási törvény miatt, a romániai magyar oktatási intézmények ügyében pedig „maximális jóindulatot” kért Bukaresttől.

A 2010 és 2014 között közigazgatási és igazságügyi miniszterként hozott intézkedéseivel kapcsolatban Navracsics Tibornak tiszta a lelkiismerete, mert „a területéhez tartozó szakpolitikai törvényhozási tevékenység nem rontott a magyar jogállamiság állapotán”.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.