Navracsics Tibor: Ez már egy más magyar belpolitika

/ 2017.09.12., kedd 08:55 /

Nem tudja még, hogy vállalna-e egy újabb ötéves biztosi ciklust, mert bár Magyarország hiányzik neki, a magyar belpolitikában ma már más az „uralkodó hang”, és nyelvileg meg strukturálisan is nagyon megváltozott ahhoz képest, mint amiben korábban részt vett. A többi között erről beszélt a Zoom.hu-nak adott interjújában Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa szerint „fájdalmas, de hasznos” dolog az egykori és mostani főnöke, Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker között folyó vita a migrációról (meg az annak kezeléséhez nyújtott brüsszeli pénzügyi segítségről), mert „a migrációs válság könnyen meghozhatja azt az első páneurópai témát, ami a 2019-es választáson közös ügye lehet a parlamenti pártoknak; az a kampány már tartalmazni fogja azt is, hogy a különböző európai pártszövetségek milyen választ adnának a migrációs válságra”.

A vita gyökerei ugyanakkor szerinte egy kulturális szakadékra vezethetők vissza: „a nyugat-európaiaknak az is a szolidaritás fogalmába tartozik, hogy a nettó befizető országok pénze hogyan hasznosul. Amikor viszont arról lenne szó, hogy a bajban álljanak ki a közép-európaiak a nyugat-európaiakért, ők úgy érzik, hogy Közép-Európának csak a pénz kell, a gesztust már nem hajlandók megtenni.” A kvótaper kapcsán kifejti: noha a múlt heti határozatból a végrehajtás még nem következik, „nem tudunk arra példát, hogy egy tagállam ne hajtott volna végre bírósági határozatot, mert egy olyan brutális pénzbüntetést vonna maga után, amelyet a nálunk sokkal gazdagabb országok sem kockáztattak meg eddig”.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy bár az Európai Parlamentben Magyarország és Lengyelország általában egy kategóriába esik, addig a Bizottság ezt nem így látja – Budapest ugyanis hajlandó tárgyalni az ellentmondásos intézkedéseiről, ellentétben a lengyelekkel –, és reális forgatókönyv lehet, hogy Varsóval szemben tényleg megindul a szavazati jog elvesztésével végződő hetes cikkely szerinti folyamat. Felmerült az is, mondta, hogy a következő uniós költségvetési időszakban a jogállamiság betartásához kötnék a pénzek elosztását, bár ezt ő nem támogatja.

Ami a saját biztosi területét illeti: noha az oktatás nemzeti hatáskör, már kérte Johannes Hahn csatlakozási biztos segítségét az ukrajnai oktatási törvény miatt, a romániai magyar oktatási intézmények ügyében pedig „maximális jóindulatot” kért Bukaresttől.

A 2010 és 2014 között közigazgatási és igazságügyi miniszterként hozott intézkedéseivel kapcsolatban Navracsics Tibornak tiszta a lelkiismerete, mert „a területéhez tartozó szakpolitikai törvényhozási tevékenység nem rontott a magyar jogállamiság állapotán”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.