Navracsics Tibor: Ez már egy más magyar belpolitika

/ 2017.09.12., kedd 08:55 /

Nem tudja még, hogy vállalna-e egy újabb ötéves biztosi ciklust, mert bár Magyarország hiányzik neki, a magyar belpolitikában ma már más az „uralkodó hang”, és nyelvileg meg strukturálisan is nagyon megváltozott ahhoz képest, mint amiben korábban részt vett. A többi között erről beszélt a Zoom.hu-nak adott interjújában Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa szerint „fájdalmas, de hasznos” dolog az egykori és mostani főnöke, Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker között folyó vita a migrációról (meg az annak kezeléséhez nyújtott brüsszeli pénzügyi segítségről), mert „a migrációs válság könnyen meghozhatja azt az első páneurópai témát, ami a 2019-es választáson közös ügye lehet a parlamenti pártoknak; az a kampány már tartalmazni fogja azt is, hogy a különböző európai pártszövetségek milyen választ adnának a migrációs válságra”.

A vita gyökerei ugyanakkor szerinte egy kulturális szakadékra vezethetők vissza: „a nyugat-európaiaknak az is a szolidaritás fogalmába tartozik, hogy a nettó befizető országok pénze hogyan hasznosul. Amikor viszont arról lenne szó, hogy a bajban álljanak ki a közép-európaiak a nyugat-európaiakért, ők úgy érzik, hogy Közép-Európának csak a pénz kell, a gesztust már nem hajlandók megtenni.” A kvótaper kapcsán kifejti: noha a múlt heti határozatból a végrehajtás még nem következik, „nem tudunk arra példát, hogy egy tagállam ne hajtott volna végre bírósági határozatot, mert egy olyan brutális pénzbüntetést vonna maga után, amelyet a nálunk sokkal gazdagabb országok sem kockáztattak meg eddig”.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy bár az Európai Parlamentben Magyarország és Lengyelország általában egy kategóriába esik, addig a Bizottság ezt nem így látja – Budapest ugyanis hajlandó tárgyalni az ellentmondásos intézkedéseiről, ellentétben a lengyelekkel –, és reális forgatókönyv lehet, hogy Varsóval szemben tényleg megindul a szavazati jog elvesztésével végződő hetes cikkely szerinti folyamat. Felmerült az is, mondta, hogy a következő uniós költségvetési időszakban a jogállamiság betartásához kötnék a pénzek elosztását, bár ezt ő nem támogatja.

Ami a saját biztosi területét illeti: noha az oktatás nemzeti hatáskör, már kérte Johannes Hahn csatlakozási biztos segítségét az ukrajnai oktatási törvény miatt, a romániai magyar oktatási intézmények ügyében pedig „maximális jóindulatot” kért Bukaresttől.

A 2010 és 2014 között közigazgatási és igazságügyi miniszterként hozott intézkedéseivel kapcsolatban Navracsics Tibornak tiszta a lelkiismerete, mert „a területéhez tartozó szakpolitikai törvényhozási tevékenység nem rontott a magyar jogállamiság állapotán”.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.