Ne szégyelld és ne félj - üzente Deutsch Tamás Enyedi Ildikónak

/ 2017.02.20., hétfő 15:00 /

Nagyot fordult a világ Enyedi Ildikóval: a legjobb filmnek járó Arany Medve díj friss győztesét előbb tenyerén hordozta a köz, mint hazánk éppen legfényesebb csillagát, majd egy nyilatkozatát követően sokak szemében ő lett az első számú közellenség, a hálátlanság élő szobra.

Történt ugyanis, hogy Enyedi Ildikóval a Berlinale zárónapján, még a díjátadó előtt készített interjút a Deutschlandradio.

Az interjú – amit a Magyar Nemzet szemlézett – végén a riporter, Susanne Burg megkérdezte a magyar rendezőt, vajon a filmjének egyik jelenete, amelyben egy rendőr szemet huny egy bűncselekmény fölött, némi ellenszolgáltatás fejében, nem a magyarországi társadalmi körülményekre utal-e.

„Ezek a mi mindennapjaink. Oké, adjon nekem egy kis húst, egy kicsit innen, egy kicsit abból – ez volt a szocializmus. (…) De ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el. (…)

Most az Egyesült Államokban a választások után az ottani embereknek azt szeretném mondani: Figyeljetek, mi itt évekkel ezelőtt ugyanezen mentünk keresztül. De nem tudok sajnos jó tanácsot adni, mert mi sem tudtuk megoldani a problémákat. Bizonyos szempontból ez azért félelemkeltő, mert nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.”

A közhangulatot kormányoldalról, mint oly sokszor korábban, most is Deutsch Tamás, a Fidesz Brüsszelben szolgálatot teljesítő politikusa öntötte szavakba a leggyorsabban:

Az Arany Medve-díjas Enyedi Ildikó azt nyilatkozta, hogy "De ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el. (…)"
Kedves Ildikó, most a hazánkban az történik, hogy tizenkét év után végre filmet csinálhattál.
Ne szégyelld és ne félj tőle.

És, hogy még jobban kavarodjanak az érzelmek, fontos megemlíteni, hogy a kormány által létrehozott, s Enyedi Ildikó filmjét is támogató Magyar Nemzeti Filmalap működésének máris két fantasztikus magyar világsikert köszönhetünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.