Negyeddöntő

/ 2007.08.02., csütörtök 10:33 /

Áprilisban állítottuk: az új kormányzati negyed kialakításában segédkező szervekben megjelentek az Altus-hálózat és/vagy a KISZ egykori tisztségviselői. Mára kiderült: a döntő bizottságok tagjai szintén Gyurcsány és Szilvásy személyes lekötelezettjei.



A nyár utolsó hónapjával kezdődik a kormányzatinegyed-döntések főszezonja: a Nyugati pályaudvar mögötti új minisztériumi-irodai városrész arculatát meghatározó építészeti tervpályázat eredményét lapunk megjelenésének napján hirdetik ki. A 11 miniszteri, 65 államtitkári-főigazgatói, 204 főosztályvezetői és tanácsadói, 176 titkárságvezetői, 460 osztályvezetői irodából, továbbá 140 darab 8-60 fős tárgyalóból és előadóteremből álló objektum felhúzására és 25 éves üzemeltetésére pedig augusztus 3-ig várják a jelentkezőket. Felértékelődik hát azon döntőbizottságok szerepe, ahol a tagok - az önkormányzatok és az építészszakma delegáltjai mellett - egytől egyig Gyurcsány Ferenc kormányfő és Szilvásy György jelenlegi titok-, korábbi kancelláriaminiszter "alapemberei".

Mindez miért érdemel említést? A koalíció rendre azzal üti el a nettó 142,5 milliárd forintosra tervezett kormányzatinegyed-beruházás parlamenti kontrollját szorgalmazó ellenzék nyilatkozatait, hogy a kabinettől "független szakemberek" szavatolják az átláthatóságot (lásd keretes írásunkat). Az első a "függetlenek" közt Görözdi György, az ifjúsági mozgalom és a Szocialisták a Gyermekekért Alapítvány egykori főalakja, aki amellett, hogy minden létező testületet elnököl (ő vezényelte le a Nyugati-környék kiválasztását és az építészeti tervpályázatot, s az úgynevezett projektmonitoring bizottság vezetőjeként lényegében önmagát felügyeli), miniszterelnöki megbízott is lett. Görözdit 2002-ben Szilvásy György, a sporttárca közigazgatási államtitkára engedte az állami presztízsberuházások közelébe, majd a minisztériumot irányító Gyurcsány Ferenc is ott tartotta (például a 2006-os úszó-Eb létesítményfejlesztési zsűrijében).

További három olyan segéderő akad, aki négy-öt éve kötelékben mozog Görözdivel, s most a kormányzati negyed háttérmunkálataiban ugyancsak kiemelt feladatot kapott: Keszthelyi Péter, Hajdu Endre és Hajdu Miklós (lásd táblázatunkat). Utóbbit, aki az új city tervpályázatánál döntnökösködik, egyebek mellett onnan ismeri a szakma, hogy 2002-ben ő váltotta Szilvásyt a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség élén (majd GYISM-megbízatást is vállalt). A kormányzati negyed területét kijelölő bizottság tagja, Hajdu Endre önéletrajzából pedig kiderül: "1972-ben az akkori ifjúsági szövetséghez (értsd: a KISZ-hez - A szerk.) kerül, mint a beruházások műszaki irányítója, és ezzel hosszú távra elkötelezi magát az államigazgatás műszaki irányítási feladatai mellett." A Horn-időszak Miniszterelnöki Hivatalának üzemeltetési főosztályvezetőjeként és a Nemzetbiztonságért Emlékplakett tulajdonosaként is jegyzett Hajdu Endre 2002-ben Szilvásy oldalán tért vissza az állam-, illetve a sportigazgatásba.

Szintén állandó részese a kormányzatinegyed-döntéseknek - jogi szakértői minőségben - Poczkodi Balázs, akit az Országos Választási Bizottság szabad demokrata delegáltjaként ismerhetett meg a közvélemény. Az ügyvéd "mellékállásban" az önkormányzati tárca sport szakállamtitkársága PPP-irodájának dolgozik - ahol Antalóczi Zoltán, a kormányfői Altus Zrt. felügyelőbizottsági tagja az irodavezető. Miként megírtuk (Heti Válasz, 2007. április 19.): az Altusháló volt tagjai közül Rákosi Ferenc, valamint Kalicz Anita és Sarlós Miklós is megjelent már a kormánynegyed kialakításában segédkező szerveknél, utóbbiak a helyszínt biztosító MÁV Zrt. ingatlangazdálkodói csapatában.

Újabb fejlemény, hogy a cityberuházás legfőbb testületében, a projektmonitoring bizottságban feltűnt Tunyogi László, az Altus-Perfekt cégközösség egykori üzletág-igazgatója is - igaz, a kormánykommünikében elírták a nevét (Tunyoghyra). A hibára aligha van mentség, hiszen Tunyogi nem új felfedezett: még az MSZMP KB munkatársaként kezdett, a Horn-időkben pedig a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságának vezetője volt. S nem mellékesen: bár papíron túladott azon az Econ-Trust Kft.-n, amely az új minisztériumi épületegyüttes most futó tendereinek fő-fő lebonyolítója, mégis a közelében maradt - hisz 2004 óta az Econ-Trust a Tunyogi vezette Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. többségi tulajdonosa. Vagyis Görözdi György mellett Tunyogi Lászlónak sem okozhat gondot a többoldalú "monitoring", pláne, hogy augusztus 3-án az Econ-Trust irodájában bontják fel a kormányzati negyed felépítésére vonatkozó "részvételi jelentkezéseket".





Cikkünk nyomán

"A Fidesz a Legfőbb Ügyészségtől kéri annak kivizsgálását, hogy a kormányzati negyed beruházásainak előkészítésében és lebonyolításában a Heti Válasz által feltárt személyi összefonódások nem vezetnek-e bűncselekményhez (...). Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: a kormányzati negyed a Gyurcsány-Szilvásy páros újabb nagy ingatlanbiznisze lehet."
(A Népszabadság Online híre, 2007. április 19.)

"A Fidesz az állandó összeesküvéselméletekkel, bűnbakkereséssel, félelemkeltéssel teljesen a jobbszélre sodródik. Attól még nem lesz igaza a radikális ellenzéknek, hogy jól szervezi meg a hazugságait."
(Nyakó István MSZP-szóvivő reakciója Cser-Palkovics András bejelentésére.)

"A kormányzati negyed beruházását vizsgáló eseti bizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz (...). A parlamenti bizottság ellenőrizné a beruházás előkészítésére és megvalósítására tett kormányzati döntéseket."
(A Magyar Távirati Iroda híre, 2007. május 10.)

A Fidesz egy rozsdás lakatra akar lecserélni egy szuperbiztos széfet (...). Jelenleg ugyanis egy, a kormánytól független, elismert szakemberek túlnyomó többségével működő bizottság [a projektmonitoring bizottság] szavatolja az átláthatóságot."
(A kormányszóvivői iroda közleménye, 2007. május 10.)

"A Legfőbb Ügyészség nem vizsgálhatja fideszes képviselőknek a kormányzati negyed ügyeiben tett beadványát (...). A legfőbb ügyész arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy az általuk aggályosnak ítélt kérdésekben az Állami Számvevőszéknek lehetősége van az ellenőrzésre."
(Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő nyilatkozata, 2007. június 6.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.