valasz.hu/itthon/schiff-andras-belezavarodott-a-fasisztazasba-friderikusz-meg-neman-turte-117671

http://valasz.hu/itthon/schiff-andras-belezavarodott-a-fasisztazasba-friderikusz-meg-neman-turte-117671

Négyen kaptak Bethlen Gábor-díjat

/ 2010.11.14., vasárnap 20:14 /

Mert ha nekünk nem fáj, saját nemzetünknek romlása, fogyása, akkor nem tudom kinek fáj - idézték Pázmány Péter gondolatát.

Bohumil Dolezal cseh politológus, közíró, Kányádi Sándor költő valamint Für Lajos történész és Király Tibor jogtudós részesült idén Bethlen Gábor-díjban, az elismeréseket vasárnap adtak át a fővárosban.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke köszöntőjében  Pázmány Péter a fejedelemhez intézett szavait idézte: "mert ha nekünk nem fáj, saját nemzetünknek romlása, fogyása, akkor nem tudom kinek fáj". E gondolat kell, hogy foglakoztasson bennünket a Kárpát-medencében, a magyarok földjén - mondta.

Létre kell jönnie a nemzeti együttműködésnek és összefogásnak - emelte ki a kormánypárti politikus, hozzátéve: nagyon bízik benne, hogy ez az esemény is erősíti az együttműködést.

Az első díjazottat, Bohumil Dolezalt méltató Kiss Gy. Csaba kurátor azt mondta: a közíró igazi független szellem, aki egyetlen politikai párthoz sem tartozik, de értékeihez nem fér kétség. A kommunista diktatúra idején kezdődött kapcsolata az alapítvánnyal, 1977-ben aláírta a chartát, szövetséges volt a politikai átmenet éveiben, bírálta a bős-nagymarosi erőmű tervét - emelte ki életének néhány fontosabb állomását. A XIX. és XX. század legnemesebb cseh hagyományaiból származik gondolkodása, illúziók nélkül szemléli a cseh politikát és térségünk történéseit.

Az elismerésért magyarul köszönetet mondó író úgy fogalmazott: tartós béke csak az igazságosságra, a megbékélésre és a megbocsátásra épülhet, ezért nem elég imádkozni, tenni is kell érte.

Kányádi Sándor költőt Bíró Zoltán kurátor úgy méltatta, hogy a nyolcvanéves költőnek nem kell mentegetőznie sem életműve, sem életfilozófiája, sem élete kisebb-nagyobb fordulói miatt. Úgy szereti anyanyelvét, hogy kiaknázza a benne rejlő lehetőséget a játékra és a vigasztalásra egyaránt. Életműve önmagát jelölte ki a költészet táborában - mutatott rá.

Für Lajos történészt Hende Csaba honvédelmi miniszter méltatta. Kiemelte: egész életét a nemzet szolgálatában élte le, politikusként mindig a köz érdekét szolgálta. Felidézve életútját és kiemelve a honvédelem ügye iránti elkötelezettségét, hangsúlyozta: olyan életpálya áll mögötte, amelyet a nemzet szolgálatában futott végig, s nem kímélte magát. Politikából történő távozása után sem szűnt meg tenni közös dolgainkért - fűzte hozzá.

Megfogalmazta azon véleményét is, hogy a rendszerváltozás kormányának teljesítménye a jelenkori értelmezésnél lényegesen jobb értékelést kap majd.

Király Tibor jogtudósról, a negyedik díjazottról Bakos István kurátor mondott méltató szavakat. Kiemelte részvételét az 1993-as felsőoktatási és 1998-as büntetőeljárási törvény kodifikációs előkészületeinél. Hitvallását az 1957-58 védelem és a védő a büntetőügyekben című könyvében fogalmazta meg, amelyben 1956 áldozataiért, hőseiért, és védőik jogaiért tört lándzsát. A büntetőeljárás-jog jeles kutatójának fontos szerepe volt a Miskolcon és Debrecenben a jogi kar létrehozásában és újraindításában. 

A Bethlen Gábor születésének 430. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Márton Áron-emlékérem kitüntetettje Puskás László görög katolikus pap és Magyar Katolikus Rádió volt. Tamási Áron-díjban részesült Járfás Ágnes műfordító, Teleki Pál-érdemérmet kapott Pogány Erzsébet alapító-igazgató, Felvidék Ma (Somorja, Felvidék) és Hornyik Miklós közíró, (Délvidék) és Eötvös József Collegium.

Az 1980 óta működő Bethlen Gábor Alapítvány - a hazai és a külhoni magyarok áldozatkészsége, munkája révén - anyagi, szellemi támogatásával, díjaival úttörő szerepet vállalt és vállal a nemzeti összetartozás szolgálatában, a közép-európai szellemi együttműködésben, a mai határokon túl élő magyarság hazai megismertetésében, kiemelkedő képviselőinek elismerésében, a magyar-magyar kapcsolatok ápolásában, a rendszerváltásban, s reményeik szerint a nemzet jövőjének alakításában is.

Petrik Béla, az alapítvány titkára felidézve a szervezet történetét, úgy fogalmazott: az alapítvány egyszerre vált a szellemi-kulturális autonómia központjává, segélyszervezetté, ösztöndíjtanáccsá, a határon túl élők érdekképviseleti szervévé. A díjazottak egy része hangsúlyosan, a határon túli magyarság azon kiemelkedő személyiségei, akikről sem a szocialista államhatalom, de a rendszerváltás utáni szocialista-liberális kormányok sem vettek tudomást, de akik minden körülmények között nyíltan vállalták a magyarság közösségi jogaiért folytatott harcot - mondta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.