valasz.hu/itthon/elvileg-helyreallitjak-a-hercegprimas-utcai-pollack-hazat-57559/

http://valasz.hu/itthon/elvileg-helyreallitjak-a-hercegprimas-utcai-pollack-hazat-57559/

Nyugdíjat mindenkinek, 40 év után? És ki fogja eltartani őket?

/ 2015.07.16., csütörtök 09:00 /
Nyugdíjat mindenkinek, 40 év után? És ki fogja eltartani őket?

A Kúria döntése alapján népszavazást lehet tartani arról, hogy a nők után a férfiak is nyugállományba vonulhassanak 40 év szolgálati jogviszony megszerzése után. A döntés egyszerre meglepő és természetes. Természetes, mert a férfiak és a nők között nem lehet ilyen módon különbséget tenni, vagyis azzal, hogy az Orbán-kabinet meghirdette a nők számára ezt a lehetőséget, gyakorlatilag borítékolta, hogy a férfiak is sorra kerülnek majd egyszer. Ám mégis meglepő, mert a Kúria arról döntött, hogy tarthatnak népszavazást erről, holott ott az egyik kulcskérdés: költségvetési kihatású ügyekben népszavazást nem lehet tartani.

Márpedig a Férfiak40 referendumon az igenek győzelme a legdrágább költségvetési döntésekkel vetekedne.

Miért? Mert a végig dolgozó iskolázatlan férfiak 54 évesen, a szakmát tanulók 57 évesen, a diplomások 60-62 évesen nyugállományba vonulhatnának. Nem volna olyan folyamatosan dolgozó férfi, aki ne nyerne a döntéssel.

Akkor meg miért jajongunk? Mert városi legenda „az úgysem éljük meg a nyugdíjkorhatárt”. Olyannyira megéljük, hogy ma több 65 éven felüli él Magyarországon, mint 15 éven aluli. S a helyzet csak fokozódik, ha nem születnek gyerekek, akkor egyetlen esélye van a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának: az aktív-inaktív arány megváltoztatása. Magyarán tovább kell dolgoznunk, egyébként egyszerűen nem lesz miből kifizetni az egyre több idős ellátását az egyre kevesebb aktív befizetéseiből.

Már a nők 40 év utáni nyugállományba vonulásával is ez volt a baj, hiába hihetetlenül népszerű a hölgyek körében. Ám ott a társadalmi terhek jóval kisebbek, mert a nők kisebb arányban foglalkoztatottak, másrészt családi kötelezettségeik miatt több kusza korszaka is lehet az életüknek.

A Válasz.hu számításai szerint ez a szabály a nőknél legszerencsésebbek számára akár 11 év „korhatárcsökkentéssel” is felért. Képzeljük el mindezt a férfiaknál, akiknél jóval magasabb a munkaerőpiaci aktivitás, és a gyerekeik születésekor nem esnek ki a munkából.

Ráadásul a 40 éves szabály igazságtalan is, mert az iskolázatlanokat jutalmazza – akár 11 évvel is, ahogy a nőknél láttuk –, ráadásul az azonos iskolai végzettségűek körében is eltérések lehetnek, a születési évüktől függően. (A „megnyert évek” évek tekintetében ez a különbség akár 3-4 év is lehet.)

A Népszabadság 200 milliárd forintra becsüli a 40 éves szabály férfiakra való kiterjesztésének költségét egy esztendőben. A helyzet azért rémisztő, mert a népszavazási ötletet a Jobbik és az MSZP is támogatja, holott ezekben a kérdésekben nemzeti egységnek kellene lennie, hogy egy párt se tudjon könnyű szavazatokat nyerni az ország jövőjét veszélyeztető döntéseken.

Tehát jönnek a populista szólamok, hogy mennyire megérdemlik a nehéz fizikai munkát végző férfiak, és hogy a lapát végén állni egy életen keresztül mennyivel nehezebb, mint egy professzori székben ülni egy orvosi egyetemen. Ami igaz is (rosszabb egészségi állapot), meg nem is (tetszettek volna tanulni, vagy állni a műtőben napi 6-8 órát, ha az olyan egyszerű), de mindenképpen messze visz a lényegtől. Mert tiszteletet érdemel ez is, meg az is, ám ha egy bankautomatából mindenki csak levenni akarja a pénzt, de nem nagyon érkezik a feltöltő autó, akkor ott előbb -utóbb baj lesz. Nem úgy, mint a görögöknél, de majdnem úgy.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.