valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

http://valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

Miért teszik pokollá a magyar orvosok egymás életét?

/ 2014.06.26., csütörtök 14:15 /
Miért teszik pokollá a magyar orvosok egymás életét?

Ötezer orvos vándorolt külföldre, és néhány százan már hazatértek közülük. Múlt heti konferenciánkon megtaláltuk a hazacsábító varázsturmix összetételét: szakmai kihívás, jó munkahelyi légkör, megbecsültség. De miért teszik pokollá az orvosok egymás életét? Részletek a friss Heti Válaszban.

„Felejts el mindent, amit kint tanultál! Tudod, mire van itthon szükség? Hogy kampózz” – ezt mondta itthon Lang György egykori főnöke, miután a sebész európai ösztöndíjasként Bécsben megtanult tüdőt átültetni, és hazatért, hogy alkalmazhassa a tudását. Lang doktor erre felmondott, és visszatért Bécsbe. Ez tíz éve történt, és Magyarországon azóta sem ültetnek át tüdőt, ám Lang György szerint már a finisben vannak. Csapata a műtéteket az Országos Onkológiai Intézet uniós támogatásból épült új tömbjében végzi majd. A főorvos egyike annak a több száz doktornak, aki korábban külföldön vállalt munkát és immár teljes vagy részmunkaidőben Magyarországon (is) dolgozik. A Szinapszis Kft. 130 orvossal készült nem reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy tíz külföldön dolgozó orvosból három tervezi hazaköltözését. Visszatérésük után a legnagyobb nehézséget számukra az orvoshiány okozza, mert ez szélsőségesen megnöveli a munkaidejüket, ezt követi a merev orvosi hierarchia és csak harmadik a sorban az alacsony bér. Ötödik helyen pedig az a frusztráció áll, amit a pazarló egészségügyi rendszer láttán éreznek, mert a „gazdag egészségügyből” a szegénybe hazatérők nehezen viselik, hogy rengeteg pénz elfolyik.

Az egyik megoldási lehetőség, hogy a hazatértek „Kis-Németországot”, „Kis-Hollandiát” vagy „Mini-Angliát” teremtenek itthoni intézetükben, vagyis a kinti módszertan alapján dolgoznak tovább, ez jellemzi a visszatérők 17 százalékának munkahelyét.

További részletek, Zsombor Gábor egészségügyi államtitkár és Pálinkás József volt MTA-elnök javaslata, valamint számos hazai intézmény hazacsalogató gyakorlata a Heti Válasz június 26-i számában, amely csütörtöktől elektronikus formában is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.