valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

http://valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

Nem a bevándorlásra, de igen a budapesti mecsetépítésre?

/ 2015.05.28., csütörtök 17:31 /
Nem a bevándorlásra, de igen a budapesti mecsetépítésre?

Miközben a bevándorlás ellen harcol, nem ellenezné egy török óriásmecset megépítését Budapesten a kormányfő. Ankara kulturális terjeszkedést folytat világszerte, különösen a volt oszmán területeken. Exkluzív háttér a friss Heti Válaszban.

Négy minaret, kupolák rengetege, keleties melléképületek, szökőkutak. Mintha az isztambuli Kék mecsetet látnánk a tervezett budapesti nagymecsetet ábrázoló videóanimáción. A látványterveit a Török Vallásügyi Alapítvány (Türkiye Diyanet Vakfi) jelentette meg a Youtube-on.

Orbán Viktor és Tarlós István nyilatkozataiból kikövetkeztethető, hogy a magyar fél nem zárkózik el a terv támogatásától. Ez elsőre furcsának tűnhet, amikor a kormányfő épp a bevándorlás elleni harcot helyezi politikájának középpontjába, de a mecsetépítés támogatása beleillik a kormány külpolitikájának keleti nyitást szorgalmazó ideológiájába, melynek egyik fő terepe éppen Törökország.

A másik oldalról a nagyszabású tervek alapvetően az Erdogan-rendszer külföldi kulturális térhódításához kötődnek. Az Erdogan-féle iszlámisták alatt átértékelődött a korábban megtagadott oszmán múlthoz való viszony. Arra törekednek, hogy a szekuláris köztársaság által megszakított folyamatosságot helyreállítsák, ezért a neo-ottomanizmus számos területen megjelenik az építési projektektől az iskolai tananyagon át az állami ceremóniákig. A török kulturális expanzió fő célpontjai a balkáni muszlim országok, leginkább Bosznia és Albánia, de úgy látszik, az Oszmán Birodalom egykori legészakibb tartománya, Magyarország is szerepet kap ezekben a tervekben. Mindennek a kisszámú hazai muszlim közösség igényeihez és lehetőségeihez kevés köze van.

Részletes háttér a május 28-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.