Nem akárkinek szólt be Orbán Viktor

/ 2018.02.23., péntek 13:00 /
Nem akárkinek szólt be Orbán Viktor

Mivel a legújabb vitázási szokások szerint már kevésbé divat elolvasni a megvitatandó cikkeket, idebiggyesztek az elejére egy amolyan „vezetői összefoglalót”.

Tehát.

A közmédia kikukázott egy 2009-es tanulmányt, aminek szerzője Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Az elsőként a Hirado.hu-n megjelenő írást a közmédia úgy adta elő, mintha abban a jogi biztos egy új embertípus, a homo sorosensus megalkotásáról értekezett volna. Ez annyira megtetszett Orbán Viktornak, hogy beemelte évértékelő beszédébe, így az a Soros-migrációs rész egyik legfontosabb eleme lett. Csakhogy Nils Muiznieks a 2009-es írásában valójában Orbán Viktorékról értekezett, őket nevezte homo sorosensusnak, vagyis egy olyan politikusi gárdának, akik Nyugaton tanulva, a Nyugat demokratikus mintáit követve leválthatják Közép-Európában a homo sovieticust, nálunk például az MSZP-t.

Így aztán Orbán Viktor saját évértékelő beszédében Orbán Viktornak szólt be.

Ennyi volna az összefoglaló, a poén lelőve, de azért jöjjenek a részletek.

Induljunk az eredeti cikktől, ami itt érhető el. A szerző, az ET emberjogi főbiztosa a berlini fal leomlásának huszadik évfordulójára született írásában arról értekezik, hogy a kommunizmus összeomlásakor abban reménykedtek: legkésőbb az EU-csatlakozás vagy a NATO-tagság idejére a volt szocialista országokban már ott lesz az új elit – őket nevezi homo sorosensusnak –, akik egy rövid átmenet után átvehetik a hatalmat a kommunista maradványhatalomtól, amiből eddigre már csak porladó, jól elzárt kupac marad.

Nils Muiznieks részletesen leírja, hogy milyen ez a reményteli új, posztkommunista elit: a „homo sorosensus” a Közép-európai Egyetemen (a CEU-n) vagy Nyugaton (Angliában vagy az Egyesült Államokban) tanul, aktívan részt vesz a megreformált közép- és kelet-európai gazdasági és politikai életben, mi több, egy átmeneti időszakot követően a Soros embertípus nemzedéke megszerzi a legtöbb politikai, gazdasági és kulturális hatalmi pozíciót.

Muiznieks eztán szomorúan beismeri, hogy semmi sem úgy alakult, ahogy remélték. Merthogy a kommunisták túléltek, átöltöztek demokratába, és nem, hogy marginális szereplői csupán a közéletnek, hanem egyenesen ők irányítanak. Történt mindez, mert a gazdasági válság a feje tetejére állította a világot, ráadásul a rendszerváltás nevű átmenetek megteremtették a lehetőséget, hogy a kommunisták meggazdagodjanak, majd a pénzükkel és kapcsolati tőkéikkel újraépítsék a hatalmukat.

Ismerős? Bizony-bizony, ez tűpontos leírása a magyar helyzetnek 2009-ben, ahol a homo sovieticus Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc hatalmát nyögi a nép, míg a homo sorosensus Orbán Viktor még nem tudott odaérni a hatalomhoz, holott Soros Györgyék ezt addigra már nagyon szerették volna.

Ebből sikerült a közmédiának kihoznia azt, hogy az ET emberi jogi biztosa szerint Soros-embertípust kell létrehozni, és ez ugyan hosszabb ideig fog tartani, mint gondolták, de nem ajdák fel, és tovább dolgoznak rajta. 

Amire aztán Orbán Viktor is rávetődött, hogy évértékelőjében már így fogalmazzon:

„Aztán a napokban a Soros-hálózat egyik főideológusa, az Európa Tanács emberjogi főbiztosa elkottyantotta, hogy titokban már évekkel ezelőtt meghirdették a Soros-féle embertípus kitenyésztésének programját, ahogy ők szerényen mondják, ha én ki tudom mondani: a homo sorosensust, ami magyarul annyit tesz, Soros-féle embertípus. S rájöttem, hogy onnan nézve mi, bennszülöttek, akiknek van saját hazájuk, saját kultúrájuk, saját vallásuk, amihez ráadásul foggal-körömmel ragaszkodunk, nos, mi a sorosok nézőpontjából reménytelen, átformálhatatlan egyedek vagyunk.”

Szóval a közmédia csúnyán megvezette Orbán Viktort, aki ennek hatására ország-világ előtt lelkesen szólt be saját magának. Amúgy az eredeti tanulmányban erre is van szakkifejezés: homo pragmaticus.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.