"Nem az IMF diktált"

/ 2013.12.04., szerda 15:44 /

Nyáron cikksorozatban tártuk fel a Bajnai Gordon hivatalos életrajzaiból kimaradó tényeket. Ezekkel, valamint a Gyurcsány-kihívással és a kormány teljesítményét igazoló makroadatokkal is szembesítjük az Együtt 2014 frontemberét.

- Eddig miért nem perelt be minket?

- Sok pert nyertem már; ha sérülnek a személyiségi jogaim, elégtételt kérek. A Fidesz lejárató kampánya ellen nincs is más eszközöm, csak a győztes ítéletek. Az önök cikkeiben a tények legalább javarészt igazak, még ha a következtetéseik lényege sokszor hazug is.

- Úgy gondolja, a Heti Válasz a fideszes "polip" része? Csak hogy tudjuk, miként tekint saját magára: interjúalanyként vagy ellenségként?


- Interjúalany vagyok. És tudom, hogy azok a polgárok, akik nélkül nem lesz kormányváltás, öt éve még jó szívvel gondolhattak a Heti Válaszra. Én is tiszteltem a lapjukat; bár ideológiai értelemben elkötelezett volt, törekedett a korrektségre. Mostanában viszont célzott, egyirányú írásokat látok.

- Miért nem fogadja el, hogy a sajtónak van dolga önnel? Lassan nyolc éve vesz részt úgy a közéletben, hogy soha senki nem szavazott önre. Az is kérdés, hogy miért érte meg egy amerikai agytrösztnek 2011-12-ben bő százmillió forinttal szponzorálni a Bajnai márkanév átmentését.

- Pontosítsunk: kormányfőnek az Országgyűlés többsége választott. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb progresszív agytrösztje, a Center for American Progress (CAP) pedig nem brandépítésre, hanem konkrét szakpolitikai programokra adott két ízben támogatást az általam létrehozott Haza és Haladás Alapítványnak.

- Az alapítványából konkrétan kinőtt egy párt.

- Ezt nem szokás elhinni, de a miniszterelnöki leköszönésem után nem voltak politikusi ambícióim: az alapítvány pártokon túlmutató, a jó kormányzást segítő programokat készített. Már 2010 előtt résztvevője voltam annak a haladó középpártokat tömörítő világméretű kezdeményezésnek, amelynek a CAP a szervezője. A kapcsolat tehát megvolt, tőlük is kértem segítséget szakmai kezdeményezéseinkhez. A támogatók listáját mi hoztuk nyilvánosságra, mert precedenst is akartunk teremteni: a Haza és Haladás Alapítvány az egyetlen agytröszt Magyarországon, amely nyilvánosan elszámol minden bevételével. Biztatnám, a Századvéget is kérdezze meg, mire költötték azt a közel ötmilliárd forintot, amelyet a kormányzattól kaptak.

- Alapítványa finanszírozóit ismerjük, a pártjáét viszont nem - noha teljes átláthatóságot ígért.


- A pártot nyáron jegyezték be, az érdemi támogatásgyűjtés most kezdődik. Jövő nyáron elszámolunk az idei csonka évünkről.

- A választások után. Cseles.

- Pártfinanszírozás-ügyben világos referenciám van: a kormányom idején kétszer terjesztettük be a Transparency International javaslatait. Csak a Fidesz szavazatai hiányoztak a szükséges kétharmadhoz - talán nem véletlenül.

I. Múlt és jelen

- Nyáron azt írtuk: karrierjét részben az 1990 előtt már nagyban üzletelő édesapjának köszönheti. Ez bántó?


- Nem, csak hamis. 1986-ban jöttem Budapestre egyetemre, a szüleim pedig 1990-ben Bécsbe költöztek. Saját jogon lettem az ország egyik elismert befektetési szakembere. Büszke vagyok, hogy irányításommal került tőzsdére az OTP, a Mol, a Richter, a Matáv; azok a cégek, amelyek magyarként regionális multivá váltak. Az ezredfordulótól az egyik legnagyobb hazai magánvállalkozás, a Wallis-csoport vezetője lettem. S noha a jobboldal csak a Hajdú-Bétre szeretne emlékezni, a Wallisnak akkoriban 117 befektetése volt. Olyan vállalatokat állítottunk talpra, mint a Rába, a Graboplast vagy az Index kiadója.

- Első "menedzsermunkahelye" mégiscsak az apja résztulajdonában álló Creditum volt. Ráadásul a Wallis- kapcsolat is innen ered.

- Az ilyen csúsztatásokról beszéltem az imént. Nem apám ültetett be a Creditumba, bár igaz, hogy az ő révén ismertem meg a cégvezetőket, akik az egyetem után állást ajánlottak. Ha rosszul teljesítek, fél évig sem maradhattam volna. A Wallis valóban ügyfelem volt a Creditumnál - és későbbi munkahelyemen, a CAIB Rt.-nél is -, de nem én beszéltem rájuk magam. 1999-től közel egy évig győzködtek, hogy menjek hozzájuk vezérigazgatónak.

- Azért nem minden a sikerről szólt a '90-es években; csődbe zuhant például az édesapjával közös, nyolcmilliárd forintos éves bevételt is produkáló gabonavállalatuk.

- Ez nem az én történetem. Az International Food Rt.-ben édesapám kérésére vettem részt - a lehető legpasszívabb módon -, miközben ő is csak kisebbségi tulajdonos volt.

- Miért reagált úgy első cikkünkre, hogy rokonságának soha nem volt üzleti kapcsolata az állammal? Az 1988-ban alapított Creditumot állami bankok finanszírozták.

- Ilyen, amikor a tényeket kiragadják a környezetükből. Az 1980-as évek Magyarországán a finanszírozó bankok csakis államiak lehettek. A családom tehát nem szívott le milliárdokat az államról, szemben az engem támadó lapok - például a Magyar Nemzet és a Heti Válasz - tulajdonosaival.

- Ha azt állítja bárkiről, hogy munka nélkül jut állami pénzekhez, az ügyet bíróságon érdemes előadnia. Az az EWT nevű cég egyébként, amely az édesapját 1990-ben Bécsbe delegálta, szintén magyar állami vállalatokból - az exporttevékenységük koordinálásából - élt.

- Ez a magyarországi cégre talán igaz, ám az apám által működtetett ausztriai iroda mindenféle - tehát nem speciálisan magyar - termék export-importjával foglalkozott. Édesapám korábban egy sikeres, keményvalutáért is exportálni képes bútorgyártó szövetkezetet vezetett Baján. Nem menekült a rendszerváltástól, mint sokan sugallják, hanem elfogadta egyik korábbi partnere ajánlatát, és Bécsben kezdte kamatoztatni kereskedői tapasztalatát.

- Miért társult be 2011-ben szülei egyik ausztriai vállalkozásába?

- Ez is igazolja, hogy akkoriban úgy gondoltam, nem lesz közöm a pártpolitikához. Egyébként természetes, ha egy szülő a nyugdíjra készülve a gyermekeire próbálja hagyományozni a vállalkozásait. Itt is ez történt, ám nem vagyok aktív a cégirányításban. Idehaza adózom, érdemi jövedelmem csak a budapesti, nemzetközi stratégiai tanácsadással foglalkozó vállalkozásomból van, ebből élek. Amikor kormányfő voltam, havi egy forintért dolgoztam, és most is magam állom a politikához kapcsolódó személyes költségeimet.

- A cégadatok szerint ön miniszterelnöki szintű jövedelemhez jut az angol és francia ügyfeleitől. Kik ők?

- Infrastruktúra-fejlesztéssel és beruházásokkal foglalkozó cégek. A nevüket nem mondom; nem érdemlik meg, hogy politikai zaklatás áldozatai legyenek. Pláne, hogy tevékenységüknek nincs köze Magyarországhoz - annál inkább Észak-Amerikához, Nyugat- Európához és a Távol-Kelethez.

- Hogy tud még fusizni is a politika mellett?

- Ez havonta két-három napos utazást, illetve gyakran éjszakai elfoglaltságot - telefonálást, írást - jelent.

II. Ellenzék és kormány

- Biztos, hogy Gyurcsány Ferenc többet vinne, mint hozna ellenzéki összeborulás esetén? Nem az ő, hanem az ön kormányzása alatt esett 20 százalék alá az MSZP támogatottsága.

- Nem foglalkoznék Gyurcsány Ferenccel, az a Fidesz malmára hajtaná a vizet. Arra viszont emlékszem, hogy az egyhetes miniszterelnöki casting vitte mélypontra az MSZP támogatottságát, nem az én kormányzásom.

- Az akkori castingnál csak a mostani ellenzéki útkeresés, a közös miniszterelnök-jelölt nélküli listaversenyeztetés tűnik kártékonyabbnak.

- Orbán Viktor ügyes csapdát állított azzal, hogy a voksolás előtti feladatként szabta meg a koalíciókötést az ellenzék számára. A választói akarat ismeretében mindig könnyebb összehozni egy-egy szövetséget.

- Frusztrálja, hogy az Együtt-projekt mellett egy éve petícióban kiálló értelmiségiek jelentős része Gyurcsányt is bevenné a szövetségbe?


- A kormányváltó szövetség készen van, az MSZP-vel közösen ma a biztos szavazók 30 százalékát érjük el. Az Együtt 2014 küldetése az, hogy azoknak a - ma többségben lévő - bizonytalanoknak kínáljon alternatívát, akik kiábrándultak a Fideszből, de az MSZP-re sem szavaznának. Ők nem egyszerűen Orbán Viktor kormányától szeretnének megszabadulni; az ezt megelőző nyolc év hibáiból, politikai bűneiből sem kérnek. A bizonytalanok pedig a választások közeledtével fognak pártot választani, ez tendencia.

- Rezzenéstelen arccal említi a megelőző nyolc évet - noha ön is a részese volt.

- Azt, hogy mit gondolok a kormányzásról, a 2009-10-es időszak mutatta meg legtisztábban. Értem, hogy a Fidesz szeretné összemosni ezt az előző évekkel, de sokan emlékeznek még erre a nyugodt időszakra. Magyarországnak ismét ilyen, a pártpolitikát lejjebb csavaró, a polgárháború helyett polgári, szakszerű építkezésre törekvő kormányzásra van szüksége.

- Kritikusai kevésbé fennköltek. Szerintük az ön szerepe annyi volt 2009-ben, hogy beterjesztett egy már előkészített, 1300 milliárdos, IMF-kompatibilis megszorító csomagot.

- Csak a Fidesz próbálta az emberek fejébe verni, hogy az IMF diktál. A Valutaalap annyit vár el, hogy a hozzá forduló kormányok fogalmazzák meg a politikájukat, s eldönti, hogy ehhez ad-e hitelt. Jelzem, a Fidesz eddig 2600 milliárdos megszorítást hajtott végre, és bár ágált az általunk meghozott fájdalmas lépések ellen, többségüket nem csinálta vissza. Úgy adtam át a kormányzást, hogy helyre tettük a költségvetési egyensúlyt, adóreformot vezettünk be, és közel 1,5 százalék volt a növekedés - a korábbi hatszázalékos visszaesés után. Mi történt az elmúlt három évben? A válság mélypontjához képest egyetlen százalékot nőtt Magyarország.

- Egész Európa növekedési válságban van.

- Amikor én kormányoztam, nem volt? Most Lengyelország és Szlovákia is elhagy minket. És hiába államosította a Fidesz a GDP tizedét kitevő nyugdíjpénzeket, alig csökkent az államadósság. Hol van a jövőnkből elvett pénz?

- A kormány erre azt mondja: kijöttünk a túlzottdeficit-eljárás alól, negyven éve nem volt ilyen alacsony az infláció, csökken az államadósság, mélyponton a jegybanki alapkamat, a foglalkoztatottság 21 éves rekordot döntött, várakozás fölötti a gazdasági növekedés, 2004-ben nőttek utoljára olyan ütemben a beruházások, mint az idei harmadik negyedévben.

- Jobboldali közgazdászok is mosolyognak ezen a "teljesítményen". Magyarországon tönkretették a növekedés képességét. 4500 milliárd forinttal kisebb a magyar GDP, mint amit Matolcsy György 2010 őszén a konvergenciaprogramjában tervezett. Kevesebb pénz megy a gazdaságba, mint amennyi a mai termelés fenntartásához kellene. Azért van valamicske növekedés a tavalyi csökkenéshez képest, mert 2010 előtt idehoztuk a Mercedest és az Audit, illetve mert kapuzárási pánikban hívják le az uniós pénzeket és az időjárás kedvezett a mezőgazdaságnak.

- Miért bírálja az unortodoxiát? A déli eurózóna - egykor velünk együtt emlegetett - válságországai sehova sem jutottak a hagyományos, IMF-barát receptekkel.

- A rossz megoldásokat bírálom. Azt, hogy a kormány szétveri a bizalmat, nem tiszteli a jogot és a magántulajdont, noha ezek konzervatív, polgári alapértékek. Görögország, Portugália és részben Spanyolország problémája a magas államadósság mellett az, hogy nincs versenyképes ipara és munkaerőköltsége. Magyarországra ez eddig nem volt igaz; az iparunkat most rohasztja le, hogy kevés a technológiai beruházás, a képzett munkaerő pedig elvonul Nyugatra. 4-500 ezer olyan honfitársunk van, aki nem itt fizet adót és nyugdíjjárulékot, sőt, úgy néz ki, gyereket sem itt fog vállalni. Orbán valóban teremtett munkahelyeket - Londonban, Bécsben és Berlinben. Ha ők most idehaza keresnének állást, felrobbanna a munkaerőpiac. Ám ha öt éven belül nem jönnek haza, összeomlik a magyar adó- és nyugdíjrendszer. Talán nem véletlen, hogy a Fidesz szeretné megúszni, hogy ők is tömegével szavazhassanak.

- Miért állítja be gazdasági menekültnek az összes kint dolgozó magyart? Ha nem lenne Orbán, a nyitott uniós munkaerőpiac ugyanígy vonzaná a nyelveket ismerő fiatalokat.

- Nem mindenki gazdasági menekült. De a reménytelenség elől menekül, aki diplomával pincérkedik vagy azért megy takarítani, mert itthon nincs munkája. Nem szeretnék beletörődni, hogy London az egyik legnagyobb magyar város. Ha kormányra kerülünk, programot indítunk a fiataljaink hazahívására.

III. Kampány

- Miért törölné el az egykulcsos adót? Ennek az intézménynek hazánkban ön a szülőatyja - legalábbis annak idején olyan törvényt fogadtatott el, amely 2011-re egykulcsos adót vezetett volna be évi 15 milliós keresetig.


- Ez csúsztatás, hiszen az adójóváírás rendszerét fenntartottuk volna. Míg a mostani egykulcsos adó 3,5 millió embertől elvett, a mi reformunk arról szólt, hogy a minimálbértől az egymilliós havi jövedelemig mindenkinek több maradt a borítékjában. Az országnak polgárosodásra van szüksége, ebben döntő szerepe van a törekvő embereket támogató adórendszernek. Az a jó rendszer, amelyik szélesíti a középosztályt - úgy látszik, Orbánék csak a felső 15 százaléknak kormányoznak.

- Épp januártól terjesztik ki "lefelé" a családi adókedvezményt.

- Régóta javasoltuk, hogy a családi kedvezményt a járulékokból is lehessen érvényesíteni. A kormány végre megtette. Csak tudnám, mi tartott három évig? Amit ez idő alatt elvesztett 300 ezer gyerekes család, azt visszakapják? A kormány többéves késedelem után orvosolja a maga okozta hibát, mert közeledik a választás.

- Korábban egymilliónyian voltak minimálbérre bejelentve - ők nem adóztak -, a felső tízezer pedig nagyüzemben adóoptimalizált. Miért bűn, ha az össznépi csalást úgy próbálja felszámolni a kormány, hogy a jövedelem helyett inkább a fogyasztást sarcolja és egykulcsos adóval ösztönzi a többletmunkát?

- Mi is emeltünk áfát, és közben csökkentettük az szja-t és a vállalkozások terheit. Ezért is indult be a növekedés 2010-ben. A Fidesz viszont harmincféle új adót vezetett be; csak 2011-ben 26-szor módosították az adójogszabályokat. A színlelt minimálbéres foglalkoztatással szembeni intézkedéseinket pedig ez a kormány helyezte hatályon kívül. Épp ez a politikánk lényege: miközben felszámoljuk az Orbán-féle károkat, nem követjük el azokat a hibákat, amelyek a Fidesz kétharmadához vezettek. Ha kormányra kerülünk, megtartjuk a családi adókedvezményt, a minimálbéresek továbbra is fognak adót fizetni, és egy, a korábbinál mérsékelten magasabb adókulcs csak a felső 8-10 százalékot érintené. Ráadásul a második kulcs sem lehet olyan magas, hogy elvegye a kedvet a teljesítménytől vagy versenyképtelenné tegyen minket a térségben.

- Ha minden igaz, az Együtt 2014 a székelyföldi autonómia és a kettős állampolgárság ellen sem indítana harcot. Mivel ez az interjú a 2004. december 5-i népszavazás évfordulóján jelenik meg, kíváncsiak volnánk, milyen egy Bajnai-féle nemzetpolitikai kortesbeszéd.

- Arra törekszem, hogy 2014 után négy alapkérdésben jussunk új kiegyezésre. Ezek a haza és a nemzet ügye, továbbá a haladás, a szolidaritás és az európai értékközösség képviselete. Ebből a nemzet ügyével bánt el először a két nagy politikai oldal. 2002-ben egyesek kokárdával küldték voksolni a híveiket, és kitagadták a nemzetből azokat, akik máshova szavaztak. Aztán a 2004-es népszavazáson egy rosszul feltett kérdésre borzasztó, önzésre építő választ adott az akkori baloldal. Azóta a Fidesz belföldön és a határon túl is próbálja megosztani a magyarság legitim szervezeteit. Én befogadó nemzetpolitikában gondolkodom; aki magyarnak érzi magát, az magyar, senkinek nincs joga ezt megkérdőjelezni. Ugyanez igaz a határon túl élő magyar kisebbségekre is. Nem itthonról kell diktálni, hogy mi jó az ottani magyaroknak. Ahol a többségi igény az önkormányzás, azt kötelességünk támogatni. A kettős állampolgárság pedig olyan intézmény, amelyet tilos bolygatni. De a nemzeti emlékezet tisztulásához más ügyek is hozzátartoznak, például az ügynökakták feltárása, amelyet ez az antikommunistának hazudott kormány blokkol. Ezt sem hagyjuk ennyiben.

- Megbocsásson, de ön élvezi, amit csinál? Orbán vagy Gyurcsány esetében ez nem kérdés...

- Szeretem a hazámat, és igazán a jó kormányzás inspirál, nem a hatalomért való tusakodás. Nem uralkodásnak, hanem szolgálatnak fognám fel, ha újra az ország talpra állításával foglalkozhatnék. 2014-ben jövőt választunk: Nyugat vagy Kelet, polgárosodás vagy elszegényedés - ez lesz a kérdés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.