Vízhelyzet van

/ 2013.03.02., szombat 20:15 /
Vízhelyzet van

Bár a magyarországi vízhelyzet szerencsésnek mondható, nem bánunk megfelelően ezzel az erőforrásunkkal. Szükség lenne egy pontosan meghatározott nemzeti ivóvíz kommunikációra - véli Jávor Péter, az Ivóvíz Magyarország Alapítvány társalapító-projektvezetője.

Budapest víz világkonferenciát rendez ősszel. Egyre többet hallani az édesvízkészletek fontosságáról és árukereskedelméről. Mit értünk ma „vízhelyzeten"?

Szerencsés a magyarországi vízhelyzet. Közép-európai felszín alatti vízösszefolyási mélypont vagyunk, számos Evian típusú alpesi csapadék és hóolvadék feltörési pont van a Dunántúlon. Ez egy természetföldrajzilag könnyen megjegyezhető modellt jelent, nem pedig divatos víz-spekulációt. Ma az ivóvízhelyzet kockázati tényezője leginkább nem a természet, hanem az ember, illetve a társadalom döntéshozói szegmense. Egy víz világkonferencia nagyszerű esemény lehet, de úgy gondolom, semmi maradandó nem fog történni, pedig élhetnénk a lehetőséggel. Palackozott vízmárkák és a vezetékes ipari lobby formálja az arculatot, amit szerintem korrigálni kellene, emellett szükség lenne egy pontosan meghatározott nemzeti ivóvíz kommunikációra.

Ivóvíz, ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz, édesvíz. Jól használjuk a megnevezéseket?

Kaotikus a helyzet. A palackozott ásványvizek törvényi meghatározásukban például nem ivóvizek. A forrásvizek nem a természetesen önmaguktól felszínre törő vizet, hanem fúrt kutakból felszivattyúzott vizet jelentik. Komoly, több évig elhúzódó pernek volt egyik tárgya egy marketingmegfontolásból csúsztatott elnevezés használata - a pert végül sikerült megnyerni. A modern világban ivóvízzel húzunk le a WC-t, mossuk az autót vagy a gumicsizmát. Valami nem stimmel.  Nekem az ivóvíz a napi, átlagban két liter ivásra szánt tiszta vizet jelenti, aminek „tisztaságáról", mint minőségi kritériumról külön beszélgetést kezdhetnénk.

A beszélgetés elején szólt a kockázatról. Mi a kockázati tényező?

A felelős vízió. A kézzelfogható és hitelesen kommunikálható jövőkép, ami húsz-harmincöt évre mutat előre, meghatározva olyan területeket, amire ma még álmunkban sem gondolnánk. Csapból folyó evidenciaként kezeljük a témát, ami önmagában kockázat. Örömbukfencet hánytam volna, ha január utolsó napján a kormány, illetve a Hungarikum Bizottság a „Magyar Ivóvizet" nemzeti értékként határozta volna meg. A karsztbarlang azzá lett, de a benne lévő esszencia, a karsztvíz nem. Magyarország földkérgi ivóvízkészlete olyan erőforrás, ami nincs a helyén kezelve. Nem az alkotmányban rögzített birtoklásra és a vízbázisvédelmi programra, hanem egy brand alapú kommunikációra, progresszív ivóvíz stratégiára gondolok.

„Magyar Ivóvíz", hungarikum, nemzeti termék - mit jelent ez pontosan?

A természeti kincsek olyan javak, amelyek képesek az azt birtokló nemzet javát szolgálni. Előrelátó esetben egy ország a tulajdon erőforrásainak a felelős kezelője, ügyes használója, rossz esetben az erőforrás kiszervezésének, elfolyásának csak szemlélője. A „Magyar Ivóvíz" termék koncepció a dinamikusan megújuló földkérgi ivóvízbázisok nemzetgazdasági szempontok szerint használatát jelenti. Konkrétan: például a vasúton vagy a folyami teherszállításra épülő „bulk-water" piac állami képviseletét, az illeszkedő fejlesztések megkezdését.

Egy durva példával élve, nem tenne különbséget a „víz" és az „olaj" között?

Értékkezelés szempontjából nem. Mindkettő természeti kincs, az egyik fehér, a másik fekete. A „fekete" szabályozása világszintű, nagyon sokat tudunk a termékről. A „fehér" szabályozása problémás, és keveset tudunk róla. További tény, hogy egy palack „fehér" nettó bekerülése meghaladja a „fekete", azaz egy liter olaj nettó árát. Emiatt  is a víz értékesebb árunak tekinthető. Persze ennél sokkal fontosabb az ivóvíz éltető szerepe. Bár számosan vannak, akik bizonyára nem élnék túl, ha holnaptól nem lehetne tankolni.

Keveset tudunk a vízről? Azt hittem, mindent megtanítottak az iskolában.

Némi fizikai és kémiai ismeret eddig példás magabiztosságot jelentett, de a víz valós minőségi tulajdonságai messze meghaladják ezeket az ismérveket, hiszen fundamentálisan egy univerzális anyagról beszélünk. Az ivóvízminőség-kutatás nagyon izgalmas téma, akadémikusi szinten is uralkodik a félretájékoztatás, a téves adatközlés. A legtrendibb palackos márkák tegnap még a vízben oldott ezredmikron nagyságú kőmorzsalék sokasággal arattak díjakat, ma pedig az 500 mg/liter összes anyagtartalom fölött nem lehet az életmód szegmensben babérokra törni. Holnap pedig lehet, hogy kiszabadul a palackból az igazság, miszerint a természetesen lágy, a selymes, a fotonnal és természetes oxigénnel telített, eredendően anyagmentes ivóvíz jelenti az abszolút minőséget..

Friss hír, hogy a szaúdi király is szentkirályit iszik! Mégis van nemzeti ivóvíz-lobby?

Jól hangzik, de nem ismerem a szaúdi királyt. Azt viszont igen, hogy a nemzeti ivóvíz kommunikáció nem jelentheti egyetlen márka pozícionálását. Örülök, hogy a Szentkirályi ásványvíz egy magyar „sikertörténet" - én magam is a nemzeti identitás emelésén dolgozom, de a palackon dombornyomott Szent Korona ne itt jelentsen kiváltságot. Ki merem mondani, hogy a szentkirályi vízbázis vízminőségét tucatnyi más magyarországi kút vize is lendületesen hozza. Úgy gondolom, hogy a százharmincnégy köbméter palackozott víz kiszállítása, nemzetgazdasági szempontból egy túlreagált hírérték. Tatabánya főkarsztvíztárolóból évi tizenegy millió köbméter ásványvizet hoznak felszínre. Aztán az megint más és lényeges kérdés, hogy a tárgyi víz-tranzakciónak mi az ökológiai lábnyoma, vagyis miként került csomagolásra, szállításra, az eszközök újrafeldolgozásra. Fenntartható vagy fenntarthatatlan  ivóvíz-export a kormányzatilag vállalt modell?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.