„Nem lesz vége az özönnek” – a bevándorlási vita nagy átverései

/ 2015.05.20., szerda 18:42 /
„Nem lesz vége az özönnek” – a bevándorlási vita nagy átverései

Mi a bevándorlásról szóló vita valódi tétje? Milyen „mérgezett kelyhek” várnak az orbáni szövetségesnek tartott David Cameronra? A Heti Válasz az európai és atlanti politikai összefüggések két szakértőjét, Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselőt és John O’Sullivant, a Danube Institute igazgatóját kérte a legfontosabb ügyek elemzésére. Párhuzamos interjú a csütörtöki lapszámban!

„A multikulturalizmus átverés, mivel csupán egyes kultúrákat fogad el a saját keretei között”; „Láttam olyan európai városnegyedet, ahová őslakos már be sem léphet, ami elfogadhatatlan”; „Ha beengedjük az illetéktelenül érkezőket, nem lesz vége az özönnek” – többek között ezeket a megállapításokat teszi Schöpflin György és John O’Sullivan a Heti Válasznak adott interjúikban.

Az bevándorlási vitával kapcsolatban mindketten óvatosságra intenek. O’Sullivan figyelmeztet, hogy a kérdést Európa nem fogja tudni egyedül megoldani, Schöpflin szerint „mielőtt ítéletet alkotunk: különbséget kell tenni a legális és az illegális, a megélhetési bevándorlók és a politikai menekültek között” – utal arra, hogy ezeket a szempontokat a vitában részt vevő politikusok és újságírók is sokszor elfelejtik.

Miért fontos a székelyek ügyére érzékeny magyaroknak a skótokra figyelni? Valóban létezik az Orbán–Cameron-tengely? Hogyan manipulálnak a mai bevándorlást 1956-tal és a magyar honfoglalással összehasonlító ellenkampányok? A párhuzamos interjú a május 21-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.