Vádemelési javaslat a Magyarországon halálos balesetet okozó horvát politikus ügyében

/ 2011.05.10., kedd 17:26 /

Vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek a múlt év januárjában Magyarországon halálos balesetet okozó horvát politikus, Radimir Cacic, a Horvát Néppárt (HNS) elnökének ügyét a rendőrség.

A horvát politikus ellen halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárás fejleményeiről a Vecernji List horvát napilap írt keddi számában.

Az MTI érdeklődésére Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Főügyészség is megerősítette a hírt.

Bíró Gábor, a rendőrség sajtóreferense közölte: befejezték a vizsgálatot, az ügyet vádemelési javaslattal továbbították a Kaposvári Városi Ügyészséghez.

Horváth Szilárd megyei főügyész elmondta, hogy az ügyirat a napokban érkezett meg. Harminc napjuk van az érdemi döntésre, melynek eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt - tette hozzá a főügyész, aki azt is közölte, hogy a horvát politikust a jogsegélyszolgálat keretében a horvát hatóságok gyanúsítottként kihallgatták.

Az MTI tavaly január 12-én, a CroatianTimes című horvát weblapra hivatkozva számolt be arról, hogy Radimir Cacic, a Horvát Néppárt (HNS) vezetője halálos balesetet okozott Magyarországon. A lap szerint Cacic maga tájékoztatta a horvát médiát. A politikus biztosíték letétbe helyezését követően még a baleset napján elhagyhatta az országot.

A Magyarországon hatályban lévő adatvédelmi rendelkezések értelmében a rendőrség nem közöl a balesettel kapcsolatos személyes adatokat - mondta akkor az MTI érdeklődésére Makula György, az ORFK szóvivője.

Tájékoztatása szerint egy horvát állampolgár 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezette járművét, ezért későn észlelte az előtte, a külső forgalmi sávban, vele azonos irányban közlekedő másik személyautót, és a 180-as kilométer közelében a jármű hátsó részének ütközött. A baleset következtében két ember súlyos, egy könnyebb sérülést szenvedett.

Az egyik súlyos sérült másnap, a másik január 22-én a kórházban meghalt, ezért az ügyben először közúti baleset okozás vétségének gyanúja miatt elrendelt nyomozás halált okozó közúti baleset gondatlan okozásává változott.

Az akkor a 148 tagú zágrábi parlament ellenzéki padsorában helyet foglaló, a 2007-es választáson hét mandátumot szerző centrista néppárt elnöke a balesetről azt mondta, hogy az a rendkívül rossz időjárási és útviszonyok miatt következett be, heves esőben és sűrű ködben.

A balesettel összefüggésben a Jutarnji List című horvát újság honlapja felidézte, hogy Cacicnak már több súlyos autóbalesete is volt a jogosítványa megszerzése óta.

Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. 2010. január 25-én az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a horvát pártvezető január 8-ai magyarországi balesetének idején nem volt jeges az M7-es autópálya burkolata az érintett szakaszon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.