„Nem szégyen Orbán Viktortól tanulni”

/ 2018.03.28., szerda 16:11 /

„Nem mondtam, hogy Orbán Rákosi. Csak azt, hogy ilyen megfélemlítés nem volt azóta” – állítja Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere szerint lényegtelen, miket beszél Gyurcsány Ferenc.

– Szép város Hódmezővásárhely.

– Bizony az.

– Önt miért nem érdekli mégsem?

– Hogyne érdekelne. De érdekel az ország is.

– Csupán azért vállalta a polgármesteri megmérettetést, hogy felrázza az országot – írta. Ebből az következik, hogy nem érdekli.

– Nem. Az következik, hogy eleinte semmi esélyt nem láttam a győzelemre. Csak aztán Lázár János annyit hibázott, hogy sikerült.

– Miben hibázott Lázár?

– Először szocialista jelöltnek igyekeztek beállítani engem. Hódmezővásárhelyen az 20 százalékra limitálja a lehetőségeket. Csakhogy az „ultrakatolikus tálibra”, aki a médiában lettem, ezt nehezen lehetett rásütni. Az MSZP-s bélyeg ellen szerepelt a templom is az első szórólapom hátterében. Akkor indították el Hernádi Gyula álszocialista jelöltet, s onnantól jobbikosnak igyekeztek beállítani. Aztán Simicska-bérencnek, Soros-bérencnek, Botka László, majd Vona Gábor emberének. Nevetséges és hiteltelen lett a kampányuk.

– Az önt kiprédikáló plébánossal milyen a viszonya most, már polgármesterként?

– Nem aktív a kapcsolatunk, de katolikus testvérem, csak szeretettel és békével tudok nyilatkozni róla.

– A kampányban végül lemondatták a Szent István Plébánia világi vezetői posztjáról?

– Nem. Most is én vagyok a világi vezető.

– Szóval a templom képének használata az ön ötlete volt.

– Hogyne. A Gandhi-kép is, a Facebook-oldalamra. Az ötlet egy karácsonyi rajzfilmből jött.

– Tessék?

– Ferdinánd, a bika. Azt néztük meg - hagyomány, hogy karácsonykor moziba megyünk a gyerekekkel. A rajzfilmben a bika rájön, hogy az arénában csak a torreádor győzhet, ezért amikor eltaposhatná, hátralép és leül. A közönség végül nem engedi, hogy a torreádor megölje. Ez a stratégia! – szóltam oda a feleségemnek, aki kinevetett, pedig működött. Demokráciában tényleg a „közönség” dönt.

– Nem kellene akkor abbahagynia a rákosizást? Ha Orbán Rákosi lenne, ma nem polgármesteri székben ülne, hanem a körmét tépkednék az Andrássy 60.-ban.

– Nem mondtam, hogy Orbán Rákosi. Csak azt, hogy ilyen megfélemlítés nem volt azóta. Lehet, hogy ezt önök Budapesten nem érzik, nem rezonál...

– Rezonál, csak úgy, hogy összevissza beszél és túloz.

– Lehet, hogy nem kellene, de itt ez az emberek alapélménye. A félelem. Azon is lehet vitatkozni, hogy diktatúra van-e vagy sem. A plébános atyának is ez volt a baja. A nyolcvanas években mindenesetre már jókat nevettünk a kommunistákon, már nem volt jellemző, hogy ha kritizálod a rendszert, elveszíted az állásodat. Most ez van. Azonnal kirúgtak például egy jogászt a kormányhivatalból, mert nem volt hajlandó dokumentumok nélkül levenni három gépjárművet a magas rangú politikus nevéről. És utánanyúltak, hogy máshol se kapjon állást.

– Ön ad neki?

– Fogok.

– Tudja, hogy tényleg úgy történt, ahogy mondja?

– Elhiszem neki. Több ilyen esetet ismerek. Lázár János uralkodásának ez volt a lényege.

– Akkor viszont Vásárhely tényleg rosszul járt önnel.

– Miért? Eltöröltük az építményadót és a parkolási díjat a piacon. Épül a tram-train. Mészáros Lőrinc nem fogja veszni hagyni a pénzét csak azért, mert Lázár János most durcás. A város népe máris jól járt.

– De a fideszes közgyűlés úgy törölt el adót, hogy a fedezetet nem biztosította.

– Van ezzel gondom, az igaz, de megoldjuk. Egy körforgalom, mondjuk, nem épül meg, s máris felmondtam egy 11 milliós csókos szerződést. Tehát lehet szorongatni, de az nekik is fájni fog.

– És ilyen csaták közben még az országos politikára is van ideje? Tizenkét pontot hirdet, honlapot kezel, amelyen megjelöli az esélyes ellenzéki jelölteket. Vallja be, hogy arra gyúr: a Fidesz kisebbségbe kerül, és...

– ...erre bizony gyúrok.

– …és akkor ön lehet az ellenzék által támogatott közös miniszterelnök.

– Nem. Ebben az esetben Bod Péter Ákost javasolnám. Orbán Viktor is őt jelölte anno maga helyett, hát ki volna akkor nála alkalmasabb? Az ellenzéki pártok is elfogadják. Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor tehetségesek és rokonszenvesek ugyan...

– Hogyan? Karácsony szerint – ügyvezető kormány esetén – inkább Orbán legyen miniszterelnök, mint Vona. Ez tehetséges húzás?

– Technikai szükségszerűségről beszélt, de természetesen nem szeretné, hogy Orbán miniszterelnök legyen.

– Azt mondta, hogy a Jobbikban nácik vannak?

– Azt, igen. És? Teljes mértékben ki tudjuk zárni?

– Nem tudjuk, de kampányban ilyesmivel jönni...

– Rendben, én sem tartom ügyes politikai húzásnak. Rossz nézni, amikor az ellenzéki pártok egymásnak esnek, ahelyett, hogy a kormányváltással foglalkoznának. Van olyan félelmem is, hogy Vona Gábor csak a jobbikosokban gondolkodik, miattuk nem tárgyal a többiekkel. Pedig ha a fent említettek hárman megállapodnának a visszalépésekben, az ellenzék megnyerné a választást. Csongrádban például így áll a dolog: ha Tóth Pétert Szegeden visszalépteti Vona Gábor, Rója Istvánt cserébe visszalépteti az MSZP nálunk. Amiből születik két ellenzéki győzelem. Ha Vona erre nem hajlandó, akkor meg két fideszes győzelem.

– Biztosan hajlanának erre a szocialisták?

– Tudom, hogy igen.

– Miközben a miniszterelnök-jelöltjük nácizza a Jobbikot?

– Igen. A lényeg, hogy hajlandók lennének rá.

– Csakhogy ha Vona a szocikkal boltol, a jobbikosok – akiknek másodpreferenciájuk még mindig a Fidesz – vagy otthon maradnak, vagy a Fideszre voksolnak. Nem érné meg végül senkinek.

– Ha meglennének a visszalépések, számításaink szerint 70 százalékos részvétel mellett a Jobbiknak 38 helyett 50 mandátuma lenne. Egy decemberi felmérésben azt láttam egyébként, hogy a jobbikosok több mint fele hajlandó balra szavazni, ha Orbánt csak úgy lehet elküldeni. Budapesten valóban igaz lehet, amit mond, ott a jobbikosoknak tényleg nem éri meg visszalépni. Nálunk viszont, amikor az a kérdés, hogy Lázár János lesz-e a képviselő, gond nélkül szavazna az MSZP-s is a jobbikosra. A baloldali szavazók több mint ötven százaléka meg fogja tenni. Így viszont nehéz, hogy mindkettő kampányol. Én mindenesetre elvállalhatom azt a villámhárító szerepet, amelyet a pártelnökök nem. Noha a jó megoldás a visszalépés lenne, az esélyes jelöltekre annak híján sem árt felhívni a figyelmet. Ezt meg is teszem.

– És arra buzdítja a magafajta kiábrándult fideszeseket, hogy például a főváros XII. kerületében a DK-s Bauer Tamásra szavazzanak?

– Kutya nehéz, tudom. De ha a mérések szerint ő a legesélyesebb...

– Rá voksolni? Miközben Gyurcsány Ferenc a határon túliak ellen hergel? Miközben az ellenzék győzelme esetére zavargásokat jósol?

– Listán eszembe nem jutna rájuk szavazni, de nézzük reálisan: számít, miket mond Gyurcsány Ferenc? A helyes válasz: nem. Ő ugyanis nem lesz miniszterelnök az április 8-ai választás után. Jóval nagyobb az esélye annak, hogy Orbán Viktor meghatározó politikus lesz. Ez ellen kell tenni. A győzteskompenzáció miatt pedig ezt csak úgy lehet, ha mindenki, akinek elege van a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavaz egyéniben, bárki legyen is az.

– Hogy dönti el, ki az esélyes?

– Nem én döntök. Ha a Közös Ország Mozgalom és a Viszlát, kétharmad! meg tud egyezni a személyben, azt én is elfogadom és rákerül a listánkra.

– Tehát Gulyás Márton és Pápay György állítják össze?

– Igen.

– Az LMP-s Ungár Pétert mégis hogyan hozták ki esélyesnek? A fenti logika alapján Niedermüller Péternek kellene szerepelnie a listájukon.

– Erre én is rákérdeztem a listát összeállítóknál. Ők kitartottak amellett, hogy ott minden ellenzékinek Ungár Péter javára kellene visszalépnie. Sokan megkerestek ugyanakkor azzal, hogy Niedermüller az esélyesebb.

– Hirtelen ismertségével nem önnek lenne dolga odaszólni Gyurcsánynak, hogy ezekben a kerületekben lépjenek vissza?

– Kicsivel többet tesznek a vállamra, mint amit elbírok. Az utóbbi négy hónapban összekülönböztem már ezen Vona Gáborral, Szél Bernadett-tel: őket sem lehetett rávenni arra, hogy egy sorba álljanak.

– Csoda, hogy nem? Összenőjön, ami nem tartozik össze?

– Egy kérdésben összetartoznak. A legfontosabban. Mert nem bérunió kell a választónak, meg akárhanyadik havi nyugdíjígéretek. Most éppen hogy nem kell populistán ígérgetni! Elég volna ígéretnek, hogy elszámoltatják Orbán Viktort.

– Politikus nem ültethet le politikust. Az a bíróság dolga.

– Semmi más nem kellene, csak valóban független ügyészség. Korrupciós.

– Román mintára? Amerikai nyomásra?

– Magyar nyomásra. Vagy uniósra – azzal sem volna bajom. Ha volna európai FBI, Tiborcz István már rács mögött lenne. Mindenesetre ha a Fidesz kisebbségbe kerül, abból nem kell, hogy káosz következzen. Új ellenzéki kerekasztalt kell összehívni, és úgy meghozni a legfontosabb döntéseket.

– Nem fél az esztergomi példától? Hogy egyáltalán nem nyernek, önből meg Tétényi Éva lesz?

– De.

– A nagy egyesítőjelölt, aki nem ér el semmit, a városa viszont tönkremegy...

– Másfél év ellenszélben is kihúzható polgármesterként. Kivéve persze, ha idejönnek egy kiló kábítószerrel, amit aztán ügyesen megtalálnak, majd bilincsben elvisznek.

– Honnan vesz ilyeneket?

– Van város, ahol megmérgezték a jelölt kutyáját, éjszaka bementek a kertjébe. Nem vagyunk Oroszország, itt nem lövik le az ellenzéki politikust, de amikor a plakátjaimat ellopták, a rendőrség szerint az szabad véleménynyilvánítás volt. Most, amikor a Jobbik jelöltjének összes plakátját letépték itt egy este alatt, az is. Sorolhatnám.

– A választások után a Polgári Világ Pártját veszi át? Mostani elnökük ott volt múlt heti sajtótájékoztatójukon is…

– Dolgoztunk együtt, de nem tervezek belépni.

– Máshova?

– Ha normális demokrácia lenne itthon, biztosan keresnék magamnak pártot. Rokonszenves az Új Kezdet, a Polgári Világ is, de Elek István és Bod Péter Ákos között állni nekem büszkeség. Jeszenszky Gézával egy videóban szerepelni szintén. Velük szívesen lennék egy pártban. Ha viszont április 9-én Orbán Viktor újraválasztott miniszterelnök lesz, nem pártra lesz szükség.

– Hanem?

– Mozgalomra. Ami nem elválaszt, hanem összeköt.

– Az a kísérlet már megbukott egyszer: amikor Bajnai Gordon mögött akarták egyesíteni az ellenzéket.

– Inkább azt mondom: polgári körök. Nem szégyen Orbán Viktortól tanulni. Ha az ország elveszíti ezt a választást...

– Máris úgy beszél, mint ő. Ha nem az önnek kedves fél nyer, rögtön az „ország” veszít?

– Biztos vagyok benne, hogy most is többen fognak Orbán ellen szavazni, mint mellette. Ez volt a helyzet négy éve is, amikor 44 százalékot kapott. Ezért mondom, hogy az ország veszítette el azt a választást. A többség, 56 százalék ellene szavazott, Orbánnak mégis kétharmada lett. Ha megint csak így sikerül nyernie, a következő négy évben valakiknek már tényleg képviselniük kell az ország többségét is. Képviselhetné persze a mai ellenzék is, a Parlamentben. Csak rajtuk múlik, akarnak-e rendszerváltást. Ha igen, akkor lesz. Ha nem, nem lesz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.