valasz.hu/itthon/negy-heten-at-tart-a-nyilvanos-tajekoztatas-59748

http://valasz.hu/itthon/negy-heten-at-tart-a-nyilvanos-tajekoztatas-59748

Nem véletlen, hogy Budapestre vezetett a lengyel kormányfő első hivatalos útja

/ 2018.01.03., szerda 15:00 /
Nem véletlen, hogy Budapestre vezetett a lengyel kormányfő első hivatalos útja

Ha bárki abban reménykedett, hogy a magyar és a lengyel miniszterelnök szóba hoz bármit is abból, ami országukkal kapcsolatban a nemzetközi közvéleményt foglalkoztatja, akkor nagyot kellett csalódnia.

Sem a Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság által példátlan módon megindított 7-es cikkely szerinti eljárás – amely miatt a lengyel kormányfő jövő héten Jean-Claude Junckernél ebédel Brüsszelben –, sem Oroszország. Csak a két politikus számára fontos és nem kellemetlen ügyek. Röviden így jellemezhető Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sajtótájékoztatója, amelyet ma délután tartottak a Parlamentben.

Bár nem sorolták fel mint a találkozó napirendi pontját, de elég meglepő lenne, ha az Európai Bizottság lépése nem került volna szóba, hiszen már önmagában az jelzésértékű, hogy Morawiecki első (kétoldalú) miniszterelnöki útja Budapestre vezetett. De minthogy erről több az előre leosztott kérdésekre adott válaszokból sem derült ki, íme egy csokorra való a két miniszterelnök által elmondottakból:

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor:

„Igencsak szükségünk lesz jó jelekre, 2018 fontos év lesz, mert ez az utolsó teljes éve az ebben az 5 éves európai választási ciklusban.”

„Többet adunk hozzá az EU erejéhez, mint amit bárki gondolt 2004-ben; senki nem gondolta volna, hogy mi leszünk az EU gazdasági motorjai.”

„(Gazdasági erőnknek) megfelelő súllyal akarunk beleszólni az EU jövőjébe, mert van erről víziónk. Nem akarunk birodalomban élni. Ha valaki erős EU-t akar, akkor erős tagállamok kellenek.”

„A lengyelekkel való szövetség azt jelenti, hogy egy bátor néppel vagyunk szövetségben, amely minden megállapodásban kitart, a ránk váró küzdelmekben is. Az idei a nagy összecsapások és a nagy viták éve lesz, sok ország gondolja úgy, hogy ahhoz, hogy a bevándorlás dülőre vigyék, 2018 az utolsó nagy lehetőség.”

„Nevezhetik populizmusnak, de Európában az fog történni, amit az emberek akarnak.”

„Egyikünk sem akar német pénzen élni, de szívesen fogadunk beruházásokat.”

A január 1-jén kezdődött lengyel ENSZ BT-tagság azt jelenti, hogy képviselik „a saját szabadságát vérrel kivívó országok álláspontját”.

Mateusz Morawiecki:

„Egységes rálátásunk a az Európában folyó kérdésekre, a V4 pedig fontos sík.”

„Hiszünk Európában, közösen szeretnénk építeni.”

„A Brexithez egységesen kell hozzáállni, mert a britek kilépésével sokkal kevesebb EU-s forrás áll majd rendelkezésre.”

„A migráció kérdésében teljes az egyetértés, a lengyel álláspont két éve változatlan: a tagállamok joga eldönteni, kit akarnak befogadni.”

Ennyi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.