valasz.hu/itthon/a-gyilkossag-csak-egy-show-volt-22274

http://valasz.hu/itthon/a-gyilkossag-csak-egy-show-volt-22274

Nem véletlen, hogy Budapestre vezetett a lengyel kormányfő első hivatalos útja

/ 2018.01.03., szerda 15:00 /
Nem véletlen, hogy Budapestre vezetett a lengyel kormányfő első hivatalos útja

Ha bárki abban reménykedett, hogy a magyar és a lengyel miniszterelnök szóba hoz bármit is abból, ami országukkal kapcsolatban a nemzetközi közvéleményt foglalkoztatja, akkor nagyot kellett csalódnia.

Sem a Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság által példátlan módon megindított 7-es cikkely szerinti eljárás – amely miatt a lengyel kormányfő jövő héten Jean-Claude Junckernél ebédel Brüsszelben –, sem Oroszország. Csak a két politikus számára fontos és nem kellemetlen ügyek. Röviden így jellemezhető Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sajtótájékoztatója, amelyet ma délután tartottak a Parlamentben.

Bár nem sorolták fel mint a találkozó napirendi pontját, de elég meglepő lenne, ha az Európai Bizottság lépése nem került volna szóba, hiszen már önmagában az jelzésértékű, hogy Morawiecki első (kétoldalú) miniszterelnöki útja Budapestre vezetett. De minthogy erről több az előre leosztott kérdésekre adott válaszokból sem derült ki, íme egy csokorra való a két miniszterelnök által elmondottakból:

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor:

„Igencsak szükségünk lesz jó jelekre, 2018 fontos év lesz, mert ez az utolsó teljes éve az ebben az 5 éves európai választási ciklusban.”

„Többet adunk hozzá az EU erejéhez, mint amit bárki gondolt 2004-ben; senki nem gondolta volna, hogy mi leszünk az EU gazdasági motorjai.”

„(Gazdasági erőnknek) megfelelő súllyal akarunk beleszólni az EU jövőjébe, mert van erről víziónk. Nem akarunk birodalomban élni. Ha valaki erős EU-t akar, akkor erős tagállamok kellenek.”

„A lengyelekkel való szövetség azt jelenti, hogy egy bátor néppel vagyunk szövetségben, amely minden megállapodásban kitart, a ránk váró küzdelmekben is. Az idei a nagy összecsapások és a nagy viták éve lesz, sok ország gondolja úgy, hogy ahhoz, hogy a bevándorlás dülőre vigyék, 2018 az utolsó nagy lehetőség.”

„Nevezhetik populizmusnak, de Európában az fog történni, amit az emberek akarnak.”

„Egyikünk sem akar német pénzen élni, de szívesen fogadunk beruházásokat.”

A január 1-jén kezdődött lengyel ENSZ BT-tagság azt jelenti, hogy képviselik „a saját szabadságát vérrel kivívó országok álláspontját”.

Mateusz Morawiecki:

„Egységes rálátásunk a az Európában folyó kérdésekre, a V4 pedig fontos sík.”

„Hiszünk Európában, közösen szeretnénk építeni.”

„A Brexithez egységesen kell hozzáállni, mert a britek kilépésével sokkal kevesebb EU-s forrás áll majd rendelkezésre.”

„A migráció kérdésében teljes az egyetértés, a lengyel álláspont két éve változatlan: a tagállamok joga eldönteni, kit akarnak befogadni.”

Ennyi.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!