Eperjes: Erős gyógyszert szedtem, de nem tudtam ezt tovább vállalni

Távozik a Nemzetiből Eperjes Károly

/ 2014.07.22., kedd 15:20 /
Eperjes: Erős gyógyszert szedtem, de nem tudtam ezt tovább vállalni

Nem akart évad közben botrányt csinálni Eperjes Károly azzal, hogy föláll a vezérigazgató-helyettesi székből, de vezetőként nem tudta már lelkiismeretesen vállalni a felelősséget a Nemzeti Színház egyes produkcióiért.

Lelkiismereti okokból távozik a Nemzeti Színház vezérigazgató-helyettesi pozíciójából Eperjes Károly, ugyanis a Vidnyánszky Attila vezette teátrum egyes darabjai szerinte nem a pályázatukban leírt szakrális színházat jelenítik meg. A vezérigazgatótól barátságban váltak el, és Eperjes szeptembertől két darabban is vendégszerepel majd, ám a Nemzeti néhány előadásával nem tudott azonosulni: szerinte a művészi szabadságnak van morális határa.

„Vidnyánszky Attila vezérigazgató úrral megbeszéltem, hogy a jövő évadtól mentsen fel engem mint vezérigazgató-helyettest” – kezdte kedd délelőtti szűk körű sajtótájékoztatóját Eperjes Károly. Mint mondta, lelkiismeretileg nem tud egyetérteni bizonyos produkciókkal, és nem akart visszakerülni a kórházba. Erős gyógyszereket kellett ugyanis szednie újból, mert azok az értékek, amelyeket a pályázatukban leírtak, számára nem mindig jelentek meg a színházban. Az első előadás, amivel nem tudott azonosulni, az Szarka Tamás Mária című musicalje volt (rendezte: Vidnyánszky Attila). „Azt mondtam: ha még egyszer megy ebben a színházban, akkor azonnal fölállok.” Ekkor szerinte a vezérigazgató még hallgatott rá, hiszen nem is játszották többet a darabot.

A második problémát a Johanna a máglyán című előadás okozta, amelyben szerinte Johanna jellemfejlődését feláldozták a napi politikai kikacsintás kedvéért – így a Nemzeti sem különb más színházaknál, ahol ugyanazt csinálják klasszikus darabokban. Emellett a pernahajder bíborosok és püspökök jellemzését szerinte nem hatalmas külső fallosszal kellett volna megjeleníteni, mert onnantól kezdve nem lehet majd diákokat behozni az előadásra, „miközben csodálkozunk, hogy fogyóban a közönség”. A harmadik pedig az Ahogy tetszik című darab volt, amelyben a rendező Purcărete kérésére férfiként női szerepet kellett eljátszania – ami nem lett volna baj, hiszen ez Shakespeare idején is így volt, ám ebben a rendezésben a férfi szerepeket viszont nők játszották, és így egészen más értelmet nyert Orlando és Rosalinda csókja. „Nem akartam botrányt csinálni, de magas rangú közéleti személyek is kikérték magunknak az előadást.”

A Johanna a máglyán próbája a Nemzeti Színházban

A Johanna a máglyán próbája a Nemzeti Színházban

Fotó: MTI

Eperjes szerint a művészi szabadságnak van morális határa. „A Nemzeti népszínházi vonulatával egyetértek, de azzal nem, hogy a nemzetközi fesztiváltrendhez akarunk igazodni – mondta. – Azzal egyetértettem, hogy modern módon játsszunk klasszikus műveket is, de átlépni bizonyos határokat, az nem szabadság. A nemzetközi színházi trend oltárán nem szívesen áldoznám fel a Nemzeti Színházat. Attila és közöttem ez okozza a legnagyobb feszültséget. Neki ebben más a tűréshatára.” Mint mondta, az igaz művészet mindig szakrális. Felidézte azt, amikor a Színművészeti Főiskolán Hegedüs Géza azt mondta nekik: igazi művész csak az lehet, aki két könyvet elolvas – a szívre a Bibliát, az észre hatóan pedig Arisztotelész Poétikáját. A kettő harmóniája az egyetemes kultúra. Eperjes azóta is a szív-agy harmóniáját szem előtt tartva vállal munkát. Ahogy József Attila írta: „az igazat mondd, ne csak a valódit”. A valóságábrázolás ugyanis profán, az igazság megmutatása viszont szakrális: az igazi művészet mindig szakrális. „Leírtuk a pályázatunkban, hogy szakrális színházat szeretnénk, s én ezt három esetben nem így láttam.”

Mindazonáltal nem vesztek össze Vidnyánszky Attilával, akivel már Beregszászban is dolgoztak együtt, és Eperjes a jövő évadban két darabban is vendégszerepel majd: Kincses Elemér rendezésében A helység kalapácsa című előadásban, illetve a Vidnyánszky által színpadra állított Körhintában. „Évad közben nem akartam botrányt csinálni, és fölállni, fél évig húztam-halasztottam magamban, gyógyszert szedtem, de nem tudtam ezt tovább vállalni. Sőt, a jövő évad első produkciója, ami nyáron Gyulán ment, még rátett erre” – mondta, reményét fejezve ki, hogy ez a Szentivánéji álom még változik majd. Eperjes a továbbiakban – a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadói munkája mellett – a Kaposvári Egyetemen osztályvezető tanára lesz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.