Nemzeti italboltok: A sör és a bor kimarad?

/ 2014.09.04., csütörtök 10:04 /

A Válasz.hu értesülései szerint nem az összes alkoholtartalmú ital árusítási jogát kapnák meg a nemzeti italboltok. A sör és a bor továbbra is kapható volna az élelmiszerboltokban és borszaküzletekben is.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Lapunk forrásai is megerősítik, hogy tárcaközi egyeztetésen van egy olyan koncepció, amelynek értelmében az alkoholkereskedelem is szigorúbb állami felügyelet alá kerülne. (A tárcaközi egyeztetés azt jelenti, hogy az ügyben végleges politikai döntés még nem született.) Vagyis a Napi Gazdaság értesüléseivel megegyezően a dohányárukhoz hasonlóan a szeszes italokat is egy, a trafikok (vagy a patikák) mintájára kialakított hálózatban árusítanák, és a koncesszió-tulajdonos elveszíthetné koncessziós jogát, ha kiskorú személyt szolgál ki. Forrásaink nem tudták megmondani, hogy az ittas személyek kiszolgálását pontosan hogyan kezelné a tervezet.

Úgy tudjuk, hogy a szakmai alapkoncepció kidolgozásában a népegészségügyi szakemberek is részt vettek. A javaslat forradalmi átalakulást hozna, mivel a szeszes italok (a hivatalos meghatározás szerint a 15 százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok) vagy ezek közül a magasabb szesztartalmúak (egyelőre nem tudni, hogy pontosan hol húzzák meg a határt) élelmiszerboltban már nem volnának megvásárolhatóak. Azonban a korábban kiszivárgott változatoknak megfelelően az alacsony alkoholtartalmú italok forgalmazásában nem lennének alapvető változások: vagyis bort és sört továbbra is lehetne vásárolni az élelmiszerboltokban, borszaküzletekben.

Keressük az illetékeseket, hogy megtudjuk, vajon a tervek hogyan érintenék a vendéglátó egységeket. Amint újabb információkhoz jutunk, közzétesszük a Válasz.hu-n!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.