Nemzeti vécéfülke-forradalommal a boldogabb Magyarországért!

/ 2017.09.21., csütörtök 16:00 /

Több nyilvános vécét követelt a napokban Tarlós István főpolgármestertől a hajléktalanok érdekeit képviselő A Város Mindenkié nevű csoport. Nem lebecsülve a fedél nélkül élők életviteli gondjait, a kezdeményezés – ahogy a civilszervezet is felhívta a figyelmet – ennél jóval szélesebb kört érint. Ennek ellenére a kétmilliós Budapesten mindössze 70-80 utcai illemhely található; van kerület, ahol egy sem, így a fővárosban 25 ezer – a megyei jogú városokban pedig 35 ezer – emberre jut egy szabadon hozzáférhető mellékhelyiség.

A hazánkban található nyilvános vécékről internetes adatbázis is készült, ám ezt nem valamely önkormányzat vagy hivatalos szerv, hanem a nyilvános illemhelyek forgalmazásával foglalkozó cég készítette, nyilván jól felfogott üzleti érdekből. Ezzel szemben például Ausztráliában az ottani kormány Nemzeti Kontinenciaprogramot hirdetett, melynek keretében elkészítették az online ország toalett-térképét, feltüntetve rajta a földrész több mint 16 ezer nyilvános illemhelyét. (Ebből könnyen kiszámolható, hogy a 24 milliós államban 1500 emberre jut egy közvécé.) Hasonló szolgáltatás más országokban, például Angliában is rendelkezésre áll, sőt immár mobilalkalmazás is segíti az okostelefon-használókat, hogy szükség esetén haladéktalanul megtalálhassák a világ több mint 280 ezer nyilvános illemhelye közül a legközelebbit.

A kérdés annál inkább égető, mivel az Inkontinenciabetegek Világszövetsége szerint csak az Európai Unió tagállamaiban 36 millió ember szenved vizelettartási nehézségektől. Márpedig, így a szervezet, ha nincs elegendő közvécé, akkor az a személyes szabadságukban akadályozza őket, hovatovább „házi őrizetben” kénytelenek tengetni napjaikat. (Vagy esetleg idejekorán pelenkát viselni, miközben annak életvitelszerű használatára amúgy nem feltétlenül szorulnának rá.)

És hogy nem babra megy a játék, arról a világszövetség statisztikája is tanúskodik: Európában az utóbbi ötven évben folyamatosan nőtt az élettartam, egyre több az idős, következésképp gyakran inkontinenciában szenvedő ember. Becslések szerint 2050-re az EU-ban a 65 év felettiek aránya 70, a nyolcvanpluszosok száma pedig 170 százalékkal nőni fog, így a nyilvános mellékhelyiségek ügye a mainál is nagyobb tömegeket fog érinteni. A világ azonban ahelyett, hogy erre az igen kínzó gyakorlati problémára kínálna megoldást, azon, az alig pár embert érintő ideológiai gumicsonton rágódik, hogy a transzneműek a férfi vagy a női vécébe mehessenek-e be.

Fentiekből következően Magyarország már attól egy csapásra jobb hely lenne, ha minden szükséget szenvedő ember az elvárható időn belül találna magának nyilvános illemhelyet. És aki volt már szorult helyzetben – márpedig mindenki volt és lesz is –, tudja, mennyi boldogsághormon szabadul fel egy-egy jól megérdemelt könnyítés után. Ha pedig ezen örömfröccsök összeadódnak, az páratlanul jótékony hatással lehet hazánk mentálhigiénés állapotára. Sőt mivel az elégedettebb ember köztudomásúlag szívesebben és jobban dolgozik, az eredmény hatással lehetne a nemzetgazdaságra, a termelékenységre, a versenyképességre is.

Testvéreink a kiválasztásban, vívjuk hát meg a nemzeti vécéfülke-forradalmat a felszabadultabb, derűsebb, boldogabb Magyarországért!

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.