Népesség: majdnem beestünk 9,8 millió alá, amikor furcsa dolog történt a szülészeteken

/ 2017.01.26., csütörtök 11:30 /

Hatéves csúcs dőlhet meg.

A Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentése szerint 2016 január és november között 1,2 százalékkal több gyerek született, mint tavaly novemberig. A lényeg az 1214 babatöbblet, ami egyáltalán nem kevés. Ha ők nincsenek, akkor Magyarország népességszáma már beesett volna 9,8 millió alá (november végén 9 801 206 fő volt).

Figyelemre méltó részlet, hogy nem önmagában a gyerekszám nőtt, hanem ezzel együtt az ezer lakosra jutó születésszám is. Ez a két mutató nem feltétetlenül mozog együtt. Most hatéves csúcs látszik megdőlni, utoljára ugyanis 2009-ben fordult elő, hogy ezer lakosra 9,5-nél több újszülött jutott volna. A mutató azt jelzi, hogy annak ellenére is tud emelkedni a születésszám, hogy a szülőkorban levő nők aránya csökken, mivel az egykori gyes- és a gyed-babák, vagyis a családpolitikai intézkedések bevezetésekor, a hatvanas évek végén és a hetvenes évek közepén született nagyobb létszámú női generációk lassan termékeny éveik végére érnek.

Hogy érzékeltessük ennek súlyát: a most születő évjáratok lélekszáma nagyjából fele az 1970-es években világrajöttekének.

Egyelőre mégsem látszik beigazolódni a forgatókönyv, miszerint a születésszám azonnali drasztikus esésére kell számítani az anyai korosztályok lélekszámának csökkenése miatt, vélhetően amiatt, mert a 35  és a 40 feletti párok gyorsabb sebességre kapcsolnak.

Így van esély arra is, hogy az egy hónap múlva várható 2016-os egész évi adat is magasabb lehet a 2015-ösnél, vagyis zsinórban harmadik éve növekedhet, igaz, csak minimálisan a születésszám. Novemberig  85 128 gyermek született, tavalyi év hasonló időszakában pedig 83 914.   

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!