Népesség: majdnem beestünk 9,8 millió alá, amikor furcsa dolog történt a szülészeteken

/ 2017.01.26., csütörtök 11:30 /

Hatéves csúcs dőlhet meg.

A Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentése szerint 2016 január és november között 1,2 százalékkal több gyerek született, mint tavaly novemberig. A lényeg az 1214 babatöbblet, ami egyáltalán nem kevés. Ha ők nincsenek, akkor Magyarország népességszáma már beesett volna 9,8 millió alá (november végén 9 801 206 fő volt).

Figyelemre méltó részlet, hogy nem önmagában a gyerekszám nőtt, hanem ezzel együtt az ezer lakosra jutó születésszám is. Ez a két mutató nem feltétetlenül mozog együtt. Most hatéves csúcs látszik megdőlni, utoljára ugyanis 2009-ben fordult elő, hogy ezer lakosra 9,5-nél több újszülött jutott volna. A mutató azt jelzi, hogy annak ellenére is tud emelkedni a születésszám, hogy a szülőkorban levő nők aránya csökken, mivel az egykori gyes- és a gyed-babák, vagyis a családpolitikai intézkedések bevezetésekor, a hatvanas évek végén és a hetvenes évek közepén született nagyobb létszámú női generációk lassan termékeny éveik végére érnek.

Hogy érzékeltessük ennek súlyát: a most születő évjáratok lélekszáma nagyjából fele az 1970-es években világrajöttekének.

Egyelőre mégsem látszik beigazolódni a forgatókönyv, miszerint a születésszám azonnali drasztikus esésére kell számítani az anyai korosztályok lélekszámának csökkenése miatt, vélhetően amiatt, mert a 35  és a 40 feletti párok gyorsabb sebességre kapcsolnak.

Így van esély arra is, hogy az egy hónap múlva várható 2016-os egész évi adat is magasabb lehet a 2015-ösnél, vagyis zsinórban harmadik éve növekedhet, igaz, csak minimálisan a születésszám. Novemberig  85 128 gyermek született, tavalyi év hasonló időszakában pedig 83 914.   

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.