Népesség: majdnem beestünk 9,8 millió alá, amikor furcsa dolog történt a szülészeteken

/ 2017.01.26., csütörtök 11:30 /

Hatéves csúcs dőlhet meg.

A Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentése szerint 2016 január és november között 1,2 százalékkal több gyerek született, mint tavaly novemberig. A lényeg az 1214 babatöbblet, ami egyáltalán nem kevés. Ha ők nincsenek, akkor Magyarország népességszáma már beesett volna 9,8 millió alá (november végén 9 801 206 fő volt).

Figyelemre méltó részlet, hogy nem önmagában a gyerekszám nőtt, hanem ezzel együtt az ezer lakosra jutó születésszám is. Ez a két mutató nem feltétetlenül mozog együtt. Most hatéves csúcs látszik megdőlni, utoljára ugyanis 2009-ben fordult elő, hogy ezer lakosra 9,5-nél több újszülött jutott volna. A mutató azt jelzi, hogy annak ellenére is tud emelkedni a születésszám, hogy a szülőkorban levő nők aránya csökken, mivel az egykori gyes- és a gyed-babák, vagyis a családpolitikai intézkedések bevezetésekor, a hatvanas évek végén és a hetvenes évek közepén született nagyobb létszámú női generációk lassan termékeny éveik végére érnek.

Hogy érzékeltessük ennek súlyát: a most születő évjáratok lélekszáma nagyjából fele az 1970-es években világrajöttekének.

Egyelőre mégsem látszik beigazolódni a forgatókönyv, miszerint a születésszám azonnali drasztikus esésére kell számítani az anyai korosztályok lélekszámának csökkenése miatt, vélhetően amiatt, mert a 35  és a 40 feletti párok gyorsabb sebességre kapcsolnak.

Így van esély arra is, hogy az egy hónap múlva várható 2016-os egész évi adat is magasabb lehet a 2015-ösnél, vagyis zsinórban harmadik éve növekedhet, igaz, csak minimálisan a születésszám. Novemberig  85 128 gyermek született, tavalyi év hasonló időszakában pedig 83 914.   

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.