Népesség: majdnem beestünk 9,8 millió alá, amikor furcsa dolog történt a szülészeteken

/ 2017.01.26., csütörtök 11:30 /

Hatéves csúcs dőlhet meg.

A Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentése szerint 2016 január és november között 1,2 százalékkal több gyerek született, mint tavaly novemberig. A lényeg az 1214 babatöbblet, ami egyáltalán nem kevés. Ha ők nincsenek, akkor Magyarország népességszáma már beesett volna 9,8 millió alá (november végén 9 801 206 fő volt).

Figyelemre méltó részlet, hogy nem önmagában a gyerekszám nőtt, hanem ezzel együtt az ezer lakosra jutó születésszám is. Ez a két mutató nem feltétetlenül mozog együtt. Most hatéves csúcs látszik megdőlni, utoljára ugyanis 2009-ben fordult elő, hogy ezer lakosra 9,5-nél több újszülött jutott volna. A mutató azt jelzi, hogy annak ellenére is tud emelkedni a születésszám, hogy a szülőkorban levő nők aránya csökken, mivel az egykori gyes- és a gyed-babák, vagyis a családpolitikai intézkedések bevezetésekor, a hatvanas évek végén és a hetvenes évek közepén született nagyobb létszámú női generációk lassan termékeny éveik végére érnek.

Hogy érzékeltessük ennek súlyát: a most születő évjáratok lélekszáma nagyjából fele az 1970-es években világrajöttekének.

Egyelőre mégsem látszik beigazolódni a forgatókönyv, miszerint a születésszám azonnali drasztikus esésére kell számítani az anyai korosztályok lélekszámának csökkenése miatt, vélhetően amiatt, mert a 35  és a 40 feletti párok gyorsabb sebességre kapcsolnak.

Így van esély arra is, hogy az egy hónap múlva várható 2016-os egész évi adat is magasabb lehet a 2015-ösnél, vagyis zsinórban harmadik éve növekedhet, igaz, csak minimálisan a születésszám. Novemberig  85 128 gyermek született, tavalyi év hasonló időszakában pedig 83 914.   

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.