Nézzen be a miniszterelnök dolgozószobájába!

/ 2015.05.05., kedd 16:51 /

Remek dolgok történtek ma a Kossuth téren: végre megjött az Andrássy-szobor, és a Google-nak köszönhetően fotelből is bejárható az Országház. És a tüntetők sátortáborának sincs már nyoma.

Ahogy korábban említettük, végre megjött az utolsó hiányzó szobor is a Kossuth Lajos térre. Andrássy Gyula lovasszobra ma – kereken 70 évvel azután, hogy a háborút éppen csak átvészelt műalkotást értelmetlenül elpusztították – visszakerült az Országház déli véghomlokzata előtti térre.

Helyére emelik a szobrot

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tettem egy gyors kört ma kora délután a téren, hogy legyen személyes benyomásom is a szoborról, ami akkor még a földön állva várta, hogy a daru a helyre emelje. A látvány egészen lenyűgöző. Zala György eredetileg 1906-ban felállított alkotását a mai mesterek a régi fényképen látható látványt tökéletesen újrateremtve alkották újra. Egykor úgy tartották, hogy ez Magyarország legszebb lovasszobra – most már érthető, miért.

Izgalmas látványt nyújt a hófehér kőtömbökből összerakott, hullámzó, növényi indákkal díszített, már-már szecessziós hatást keltő neobarokk talapzat is, amelyet eredetileg Foerk Ernő tervezett. Az újjáépített talapzat belső magja – akárcsak a tér többi emlékműve esetében – vasbetonból készült el, de a külső kőborítás pontosan követi az eredetit. A felirat a koronás történelmi országcímer alatti mezőből egyelőre még hiányzik.

A talapzat önmagában akkora mint egy családi ház.

Fotó: válasz.hu

Amit nem lehetett érzékelni a régi képeken, hogy milyen elképesztő léptéke van a műnek. A talapzat önmagában akkora, mint egy családi ház: a régiek tudták, hogy az Országház hatalmas méretei miatt ezen a téren muszáj nagy emlékműveket állítani, hogy ne tűnjenek szánalmas pálcikaemberkéknek a gigászi háttér előtt.

Az emlékművet hivatalosan idén nem fogják felavatni, mert nincs még kész. A talapzat két oldaláról továbbra is hiányzik egy-egy bronzrelief. A jobb oldali az 1867-es koronázási ünnepséget ábrázolta, ahol Simor János hercegprímás és Andrássy Gyula miniszterelnök közösen helyezték Ferenc József fejére a Szent Koronát.

Az egyik hiányzó dombormű: a berlini kongresszus

Forrás: Szoborlap.hu

A bal oldali Andrássy külügyminiszteri pályafutásának tetőpontját, az 1878-as berlini kongresszust örökítette meg, ahol a magyar grófnak bravúros diplomáciai teljesítménnyel sikerült elhárítani a balkáni konfliktusok miatt fenyegető európai háborút. Ezt a két reliefet még újra kell készíteni, és ez a munka áthúzódik a következő évre. A talapzat óriási méretei miatt valójában nem is domborművekről van szó, hanem egy-egy nagy méretű bronz szoborcsoportról, amelynek egyes alakjai ember nagyságúak lesznek.

Nem ma történt, hanem május 1-jén, de hála az égnek a tér közepéről is eltűnt a sátortábor, amely tavaly augusztus óta elrondította. A bíróság végre kimondta azt, ami józan ésszel kezdettől fogva világosnak látszott, de ahova a jog lassan őrlő malmai elég hosszadalmas procedúra után jutottak csak el: a gyülekezési joggal visszaél az, aki tartósan megtelepszik egy köztér kellős közepén, és életmódszerűen, folyamatosan tüntet rajta. Korábban még az is felmerült, hogy módosítják a gyülekezési törvényt Szabó Gábor (tuareg) és csapata, az Ország Gyűlése Mozgalom (OGYM) miatt, mivel egy időben reménytelennek látszott, hogy a sátrazókat el lehessen küldeni az Országház elől. Végül azonban a józan ész a jelenlegi jogi szabályozás keretei között is érvényesülni tudott.

Így fest most a tér közepe, sátrak nélkül:

Eltűnt a sátortábor, amely 8 hónapig csúfította a teret.

Fotó: válasz.hu

És történt még valami ma a Kossuth téren.

A Google Street View szolgáltatásán bejárhatóvá tette az Országház épületét, így fotelból végigjárhatjuk az épület folyosóit, lépcsőházait, termeit, és olyan helyekre is benézhetünk, ahova a valóságban, egy vezetett séta során nem engedik be a látogatókat. A szolgáltatás a szokásos módon működik. A google.maps térképet megnyitva az Országház épülete fölé kell húzni a jobb alsó sarokban lévő kis sárga emberkét, mire a térképen kék vonalakkal megjelenik a bejárható útvonal. Az emberkét ezután rá kell ejteni az útvonal minket érdeklő szakaszára.

Az Országház épületében street view-n bejárható útvonal

Fotó: Google Maps

A cég közleménye szerint a fényképeket egy különleges, zsúrkocsiszerű eszközzel készítették. Ezt a nagyjából 60 kg-ot nyomó szerkezetet szerelték fel egy körbe forduló, 15 lencséből álló kamerával, ezt a termeken lassan áttolva készítették el a Street View fotókat.

Terem az északi homlokzat mögött.

Fotó: Google Maps

 

A legizgalmasabbak nyilván azok a helyek, ahova az ember egyébként nem nagyon juthat be. Az Országház belső terei közül ilyen például a főbejárat fölötti Delegációs terem, amely onnan kapta a nevét, hogy a dualizmus idején itt ültek össze az ún. közös minisztériumok (hadügy, külügy és a rájuk vonatkozó pénzügy) felett felügyeletet gyakorló osztrák és magyar parlamenti delegációk.

A delegációs terem.

Fotó: Google Maps

Vagy éppen a Vadászterem, az Országház egykori nagyebédlője a dunai homlokzat erkélyfolyosója mögött, amelyet történelmi freskók, magyar várak képei és egy impozáns vadászjelenetes freskó díszít.

Munkácsy Mihály Honfoglalása a festőről elnevezett teremben.

Fotó: Google Maps

És végül benézhetünk a kormányfő jelenlegi dolgozószobájába*, a Munkácsy-terembe is, amelyet Munkácsy Mihály egyik legjelentősebb alkotása, a Honfoglalás című óriási festmény díszít.

* Pontosítás: „A Munkácsy-teremben Kormányülés van, a miniszterelnök szobája középen van a folyosón, a déli szárnyban. A Munkácsy-terem délnyugati tájolású, a főemeleti szárny sarka” – írja a jogos észrevételt olvasónk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.