Nocsak, Orbán Viktor mégis liberális demokráciát akar

/ 2018.05.04., péntek 13:50 /

„A mi fölfogásunk szerint nekünk a demokráciának az a fajtáját érdemes építeni, amit kereszténydemokráciának nevezünk. Tehát mi nem vagyunk liberálisok, és nem liberális demokráciát építünk. (…) Mi itt egy kereszténydemokrácia fölépítésén dolgozunk; európai hagyományokban gyökerező, régi vágású kereszténydemokrácia fölépítésén.”

Ezt mondta ma reggel Orbán Viktor. Az „illiberálist” felváltotta a „nem liberális” és a „keresztény”, a tartalom viszont teljesen ugyanaz, nincs itt semmi újdonság. Mondhatnánk. De nem mondhatjuk.

Merthogy a miniszterelnök kifejtette ennek a bizonyos nem liberális demokráciának a tartalmát is.

Az tehát így néz ki szerinte: az emberi méltóság a legfontosabb, a hatalmi ágak el vannak választva, a szabadság feltétlen érték, a globális ideológiákat elvetik és a nemzet fontosságában hisznek, támogatják a családokat, küzdenek a teljes foglalkoztatásért, segély helyett munkát akarnak adni, fontosnak tartják a nők egyenjogúságát, és nem akarják, hogy erősödjön az antiszemitizmus.

Tehát:

1. Nem vagyunk liberálisok, nem liberális demokráciát építünk.

2. Az emberi méltóság a legfontosabb, a hatalmi ágak el vannak választva, a szabadság feltétlen érték.

Utóbbi pontok véletlenül nem a liberális gondolat sarokkövei? Ahogy a női egyenjogúság és az antiszemitizmus elleni küzdelem is? De bizony. Orbán tehát úgy utasítja el a liberalizmust, hogy zászlajára is tűzi. Most legyünk okosak, találjuk ki, ez mit jelenthet!

Szociális piacgazdasággal tarkított kereszténydemokrácia egyébként nem lenne rossz. Merthogy az tényleg ilyen: szabad, az emberi méltóságra adó, a hatalmi ágak és főleg a közösségek autonómiáját tiszteletben tartja. Ami helyben megoldható, azt nem akarja központilag szabályozni.

Ezek szerint tehát nagy és pozitív változások jönnek a kormány politikájában. Jó ezt hallani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.