Nyíltan fejlesztenek

/ 2010.04.17., szombat 21:22 /
Nyíltan fejlesztenek

Hatévnyi külföldi munka után lépett először a magyar piacra a Tigra Csoport, hazánk egyik meghatározó szoftverfejlesztője. Vertán György tulajdonos a cég küldetésének tekinti a nyílt forráskódú szoftverek előnyeinek megismertetését az államigazgatással.

Csak évekkel az indulás után kezdtek el a magyar piacra dolgozni. Ez aligha szokványos.

Jó hírük volt akkoriban a magyar programozóknak Finnországban, s egy kint dolgozó barátom győzte meg főnökeit a Nokiánál, hogy Magyarországra is adjanak távolról végezhető programozói feladatokat. Finn referenciák alapján aztán a német Telecom-csoporttól is egyre több megbízást kaptunk. Ezek elegendő bevételt biztosítottak. Az után kezdtünk magyar banki ügyfelekkel is dolgozni, hogy 2002-re az indiai cégek kiszorították az európai alvállalkozókat a finn piacról.

Aláígértek az indiaiak az olcsó kelet-európaiaknak?

Amikor kezdtük a munkát, jobb volt a magyar szoftverfejlesztők felkészültsége, mint a külföldieké, ezért megtehettük, hogy finn- és németországi árakkal dolgozzunk. Hamar rájöttünk: az alacsony árakból csak pillanatnyi előnyre számíthatunk. Ár-érték arányban tudunk nyerni, mert a szoftverfejlesztést nem gyártásnak, hanem az ügyféllel való együttgondolkodásnak tekintjük, kiszolgálva az egyedi igényeket is. A jelen akut problémája a magyar informatikai képzések színvonala, egyre nehezebb jól felkészült szoftverfejlesztő munkatársakat találni.

Vertán György
Miért vágtak bele a közbeszerzések zavaros világába?

A közbeszerzések ezerfélék, vannak tisztességes pályázatok, ezeket igyekszünk kihasználni. Kezdetben úgy terveztük, itthon is a multiknak dolgozunk majd. Ez sokáig jól működött, de az utóbbi időben egyre kiszámíthatatlanabbá váltak: mind többször bírálta felül a hazai döntéseket a külföldi menedzsment. Ezért függetlenítettük magunkat, és a magyar tulajdonú cégek, valamint az államigazgatási intézmények felé fordultunk.

Mit tudnak az államigazgatásnak nyújtani?

Küldetésünknek tekintjük megismertetni a nyílt forráskódon alapuló rendszerek előnyeit. Ennek erejét a versenyszférában már számtalan siker igazolja, a holland államigazgatás nyílt forráskódra való átállítási folyamata követendő példa lehetne. A nyílt forráskódnak számos előnye van: nincs gyártói kiszolgáltatottság, nincs felesleges licencdíj, ráadásul a fejlesztésre költött pénz itthon marad. A megrendelőnek kontrollja van a szoftverrendszer felett, így bárkivel dolgozhat később a rendszer továbbfejlesztésén.

Milyen rendszerekről van szó?

Legnagyobb munkáink között szerepelnek banki hitelelbíráló és hitelkövető rendszerek, központi közigazgatás számára készített pályázati adatgyűjtő és folyamat-monitoring-rendszerek.

A szoftverfejlesztés mellett jelentős a hardverkereskedelmük is.

Márkás termékeket szállítunk nagy vállalatoknak és az államigazgatásnak. A válság megrostálta e piac hazai szereplőit. Nekünk sikerült komolyabb probléma nélkül átvészelni ezt az időszakot, de a versenytársaink jelentős része - forgótőke híján - elvérzett.



VERTÁN GYÖRGY

1974-ben született az erdélyi Resicabányán. • 1990-ben jött Magyarországra, a középiskolát - speciális matematika tagozaton - már itt végezte el. • Az ELTE programozó matematikus szakára járt.



Finnországból Magyarországra

Egy kollégiumi szobában működtetett fénymásolóval indult 1996-ban a Tigra karrierje, amit hamar követett a szoftverfejlesztés. Ma is ez a cég fő profilja. Emellett foglalkoznak rendszerüzemeltetéssel, hardverkereskedelemmel és IT-biztonsággal. Ügyfeleik között főként bankok vannak, három éve az államigazgatás számára is fejlesztenek rendszereket. A cégcsoportnál kilencvenen dolgoznak, a 2009-es árbevétel meghaladta a kétmilliárd forintot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.