Nyugalom! Liberálisként is szeretheted majd az abortuszmentes szülészetet

/ 2017.02.15., szerda 13:40 /

A TASZ és a Patent Egyesület őrjöng a Bethesda és az Irgalmasrendi Kórház új, „abortuszmentes” osztálya ellen. Pedig ez nem más, mint a természetes szülés új centruma, amiért évek óta közösen küzdenek liberálisok és konzervatívok.

Először is: mindenki higgadjon le!

Készséggel elismerem, hogy Lázár János nem oda helyezte a hangsúlyokat a múltheti Kormányinfón, ahol azok egyébként vannak. A kancelláriaminiszter azt jelentette be, hogy a kabinet „7,8 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak: a két intézmény együttműködésében egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre. A kórházak ezért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el”.

A miniszteri bejelentés után csak percekre volt szükség ahhoz, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a vele rokon liberális társintézmények megrántsák a vészcsengőt. Arról van szó, hogy a kormány az abortuszellenességet jutalmazza extra forrásokkal – mondták. És szerintük Orbánék a többi kórháznak is csak akkor adnak majd pluszpénzt, ha beszüntetik a terhesség-megszakításokat. (A TASZ álláspontja itt olvasható, a Patriarchátust Ellenzők Társasága, alias Patent Egyesület pedig egyebek mellett itt nyilvánult meg).

Értem én, hogy a TASZ-nál az „abortusz” és a „kormány” szavak azonnal előhívják az ellenreakciót, no pláne, ha még egyházi intézmények neve is belekeveredik egy állami közleménybe. Csak hát érdemes tájékozódni, mielőtt nekirontunk egy olyan kezdeményezésnek, amelynek egyébként a meggyőződéses liberálisok és az enyhén zöld „bionénik” (vicc volt, nem megsértődni!) is nyugodtan örülhetnek – konzervatív társaikkal egyetemben.

Akkor a lényeg néhány pontban:

1. A reformátusok Bethesdája és a katolikusok Irgalmas-kórháza (illetve az együttműködésükben megvalósuló szülészeti-nőgyógyászati egység) azért nem vállal majd abortuszt, mert egyházi intézményekről van szó. Punkt. Ahogy a TASZ-osoktól sem várja el senki, hogy bibliaórával kezdjék a napot, úgy keresztény fenntartású szervezetektől sem érdemes elvárni, hogy értékrendjükkel ellentétes dolgokat tegyenek.

2. Az új kórházi egység valójában a természetes szülés magyarországi referenciaintézménye lesz. Olvassuk csak figyelmesen a Bethesda-főigazgató Velkey György sorait: „Széles körű társadalmi és ökumenikus egyházi igényeknek szeretnénk megfelelni, amikor a támogatás segítségével meghonosítjuk a szülészeti ellátást is. Egyházi kórházainkban ma ilyen ellátás nincs, de a Budai Irgalmasrend Kórházával együttműködve, a nőgyógyászati ellátást ott megteremtve, végre ez is szabadon választhatóvá válik Magyarországon. A Bethesda ezzel évszázados hagyományaihoz tér vissza, egyúttal létrehozva a szülészeti, az anyavédelmi, az újszülött-, a csecsemő- és a gyermekellátás nemzetközileg is támogatott intézményi egységét. A terveink szerint két év múlva induló osztályunkon abortuszt nem fogunk végezni – utóbbiakat a törvényi előírásoknak megfelelően továbbra is a területileg illetékes kórházakban dolgozó és lelkiismereti okból ezt nem kizáró szülészek végzik. A természetes úton történő szülésvezetés intézményi meghonosítása mellett – a kormányhatározat által támogatott módon – világos pénzügyi feltételeket alakítunk ki: az általánosan ingyenes szülés mellett a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után kell csak az intézmény kasszájába pénzt fizetni, ezzel szeretnénk a paraszolvencia megalázó rendszerét kiiktatni.”

3. 2014-ben a Válasz.hu is igyekezett minden támogatást megadni annak a mozgalomnak, amely a Bálint Sándor és kollégái által meghonosított „kórházi otthonszülés” művelőit segítette. Pláne, hogy ezeknek a kiváló szakembereknek éppen kifelé állt a szénájuk az összes létező állami fenntartású kórházból. Elsőként közöltük azt a Böjte Csaba, Bagdy Emőke, Novák Péter, Kubik Anna, Hernádi Judit és társaik által jegyzett (ha úgy tetszik: konzervatív–liberális) petíciót, amelyben a hírességek egy olyan szülészet létrehozását sürgetik, ahol maradéktalanul érvényesülnek a WHO 1986 óta érvényes ajánlásai. Mint az aláírók fogalmaztak: „A természetes szülés hívei nem alternatív mozgalmárok, hanem életigenlő emberek. A természetes szülés éppen olyan, mint a természetes étkezés: adalékanyag-, színezék- és tartósítószer-mentes. A természetes, de egyben biztonságos szülés művelői pedig olyan szakemberek, akik az emberi szó, az érintés, a türelem és az odafigyelés eszközeit használják gyógyszerek, metszések és ilyen-olyan biztonsági berendezések rutinszerű alkalmazása helyett. Nem érdekből vagy számításból, hanem tapasztalaton alapuló meggyőződésből.” Nos, kedves TASZ és Patent! Ennek a szemléletnek biztosít majd „működési területet” a Bethesda–Irgalmasok összefogás. Elárulunk egy titkot is: az új szülészet szakmai alapkoncepciója a már említett Bálint Sándor fiától, a „kórházi otthonszülés” ügyét megöröklő Bálint Balázs szülészorvostól származik.

4. Arról nem a kormány tehet, hogy a természetes szülés referenciaintézményének nem valamely állami kórházban teszik le a virtuális alapkövét. Első-, másod- és harmadkézből is tudom, hogy az ilyen jellegű kezdeményezéseket nem a hatalom verte le, hanem a természetes hozzáállást elutasító orvoslobbi. Istennek hála, a két egyházi fenntartású kórház végül felkarolta azt az ügyet, amelyről mások hallani sem igen akartak.

5. További öröm, hogy a háborítatlan szülés híveit egykor kiszorítani igyekvő budapesti Szent Imre kórház időközben család-, anya- és bababarátabb intézmény lett, mint amilyennek sokan hiszik. Nemhogy nem távolították el az intézményből a Bethesda-koncepciót készítő Bálint Balázst, hanem a lényegi kérdésekben összhangba kerültek vele. Úgyhogy: van remény. Lehet egyszerre drukkolni a most születő, egyházi fenntartású referenciaintézménynek és a Szent Imrének is. Egy dolgot nem érdemes tenni: ott keresni az ellenséget, ahol nincs, azaz ott bírálni a kormányt, ahol épp nem érdemli meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.