Nyugalom! Liberálisként is szeretheted majd az abortuszmentes szülészetet

/ 2017.02.15., szerda 13:40 /

A TASZ és a Patent Egyesület őrjöng a Bethesda és az Irgalmasrendi Kórház új, „abortuszmentes” osztálya ellen. Pedig ez nem más, mint a természetes szülés új centruma, amiért évek óta közösen küzdenek liberálisok és konzervatívok.

Először is: mindenki higgadjon le!

Készséggel elismerem, hogy Lázár János nem oda helyezte a hangsúlyokat a múltheti Kormányinfón, ahol azok egyébként vannak. A kancelláriaminiszter azt jelentette be, hogy a kabinet „7,8 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak: a két intézmény együttműködésében egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre. A kórházak ezért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el”.

A miniszteri bejelentés után csak percekre volt szükség ahhoz, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a vele rokon liberális társintézmények megrántsák a vészcsengőt. Arról van szó, hogy a kormány az abortuszellenességet jutalmazza extra forrásokkal – mondták. És szerintük Orbánék a többi kórháznak is csak akkor adnak majd pluszpénzt, ha beszüntetik a terhesség-megszakításokat. (A TASZ álláspontja itt olvasható, a Patriarchátust Ellenzők Társasága, alias Patent Egyesület pedig egyebek mellett itt nyilvánult meg).

Értem én, hogy a TASZ-nál az „abortusz” és a „kormány” szavak azonnal előhívják az ellenreakciót, no pláne, ha még egyházi intézmények neve is belekeveredik egy állami közleménybe. Csak hát érdemes tájékozódni, mielőtt nekirontunk egy olyan kezdeményezésnek, amelynek egyébként a meggyőződéses liberálisok és az enyhén zöld „bionénik” (vicc volt, nem megsértődni!) is nyugodtan örülhetnek – konzervatív társaikkal egyetemben.

Akkor a lényeg néhány pontban:

1. A reformátusok Bethesdája és a katolikusok Irgalmas-kórháza (illetve az együttműködésükben megvalósuló szülészeti-nőgyógyászati egység) azért nem vállal majd abortuszt, mert egyházi intézményekről van szó. Punkt. Ahogy a TASZ-osoktól sem várja el senki, hogy bibliaórával kezdjék a napot, úgy keresztény fenntartású szervezetektől sem érdemes elvárni, hogy értékrendjükkel ellentétes dolgokat tegyenek.

2. Az új kórházi egység valójában a természetes szülés magyarországi referenciaintézménye lesz. Olvassuk csak figyelmesen a Bethesda-főigazgató Velkey György sorait: „Széles körű társadalmi és ökumenikus egyházi igényeknek szeretnénk megfelelni, amikor a támogatás segítségével meghonosítjuk a szülészeti ellátást is. Egyházi kórházainkban ma ilyen ellátás nincs, de a Budai Irgalmasrend Kórházával együttműködve, a nőgyógyászati ellátást ott megteremtve, végre ez is szabadon választhatóvá válik Magyarországon. A Bethesda ezzel évszázados hagyományaihoz tér vissza, egyúttal létrehozva a szülészeti, az anyavédelmi, az újszülött-, a csecsemő- és a gyermekellátás nemzetközileg is támogatott intézményi egységét. A terveink szerint két év múlva induló osztályunkon abortuszt nem fogunk végezni – utóbbiakat a törvényi előírásoknak megfelelően továbbra is a területileg illetékes kórházakban dolgozó és lelkiismereti okból ezt nem kizáró szülészek végzik. A természetes úton történő szülésvezetés intézményi meghonosítása mellett – a kormányhatározat által támogatott módon – világos pénzügyi feltételeket alakítunk ki: az általánosan ingyenes szülés mellett a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után kell csak az intézmény kasszájába pénzt fizetni, ezzel szeretnénk a paraszolvencia megalázó rendszerét kiiktatni.”

3. 2014-ben a Válasz.hu is igyekezett minden támogatást megadni annak a mozgalomnak, amely a Bálint Sándor és kollégái által meghonosított „kórházi otthonszülés” művelőit segítette. Pláne, hogy ezeknek a kiváló szakembereknek éppen kifelé állt a szénájuk az összes létező állami fenntartású kórházból. Elsőként közöltük azt a Böjte Csaba, Bagdy Emőke, Novák Péter, Kubik Anna, Hernádi Judit és társaik által jegyzett (ha úgy tetszik: konzervatív–liberális) petíciót, amelyben a hírességek egy olyan szülészet létrehozását sürgetik, ahol maradéktalanul érvényesülnek a WHO 1986 óta érvényes ajánlásai. Mint az aláírók fogalmaztak: „A természetes szülés hívei nem alternatív mozgalmárok, hanem életigenlő emberek. A természetes szülés éppen olyan, mint a természetes étkezés: adalékanyag-, színezék- és tartósítószer-mentes. A természetes, de egyben biztonságos szülés művelői pedig olyan szakemberek, akik az emberi szó, az érintés, a türelem és az odafigyelés eszközeit használják gyógyszerek, metszések és ilyen-olyan biztonsági berendezések rutinszerű alkalmazása helyett. Nem érdekből vagy számításból, hanem tapasztalaton alapuló meggyőződésből.” Nos, kedves TASZ és Patent! Ennek a szemléletnek biztosít majd „működési területet” a Bethesda–Irgalmasok összefogás. Elárulunk egy titkot is: az új szülészet szakmai alapkoncepciója a már említett Bálint Sándor fiától, a „kórházi otthonszülés” ügyét megöröklő Bálint Balázs szülészorvostól származik.

4. Arról nem a kormány tehet, hogy a természetes szülés referenciaintézményének nem valamely állami kórházban teszik le a virtuális alapkövét. Első-, másod- és harmadkézből is tudom, hogy az ilyen jellegű kezdeményezéseket nem a hatalom verte le, hanem a természetes hozzáállást elutasító orvoslobbi. Istennek hála, a két egyházi fenntartású kórház végül felkarolta azt az ügyet, amelyről mások hallani sem igen akartak.

5. További öröm, hogy a háborítatlan szülés híveit egykor kiszorítani igyekvő budapesti Szent Imre kórház időközben család-, anya- és bababarátabb intézmény lett, mint amilyennek sokan hiszik. Nemhogy nem távolították el az intézményből a Bethesda-koncepciót készítő Bálint Balázst, hanem a lényegi kérdésekben összhangba kerültek vele. Úgyhogy: van remény. Lehet egyszerre drukkolni a most születő, egyházi fenntartású referenciaintézménynek és a Szent Imrének is. Egy dolgot nem érdemes tenni: ott keresni az ellenséget, ahol nincs, azaz ott bírálni a kormányt, ahol épp nem érdemli meg.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.