Nyugdíj férfiaknak is 40 év után? Van egy fontos különbség

/ 2015.07.26., vasárnap 13:00 /
Nyugdíj férfiaknak is 40 év után? Van egy fontos különbség

Visszatekintő: a Válasz.hu-n hétfő reggelig a hét legjobb rostabejegyzéseit olvashatja.

Négy éve, 2011. januárjától vezették be a kedvezményes lehetőséget „a nők kettős (hosszú időn át folytatott keresőtevékenység és családi helytállás) tehertételének elismerésére”. S itt el is kezdődnek a különbségek, a nőknél ugyanis az a szabály, hogy akkor mehetnek nyugdíjba, ha a munkában és gyermekneveléssel szerzett együttes jogosultsági idejük eléri, vagy meghaladja a 40 évet. A negyvenből akár nyolc esztendőt is kitehet az időszak, amikor távol vannak a munkahelyüktől, és otthon „babáznak”.

Persze az elvi lehetőség a férfiaknál is fennáll, ám Magyarországon hagyományosan a nők maradnak otthon a gyermekekkel. Ha tehát egy sikeres referendum után a férfiakra is alkalmazni kellene a negyvenéves szabályt, akkor az a gyakorlatban azt jelentené, hogy a férfiaknak tényleges munkával kell tölteniük a 40 évet, míg a nők akár nyolc (beteg gyermek esetén tíz) évet is otthon tölthetnek ebből.

A terhességi gyermekágyi segély, a gyed és a gyes, a főállású anyaság (gyet) valamint az ápolási díj is beleszámít a 40 évbe, emiatt egy ötgyermekes család esetén  az anya nyolc „kedvezményes évet” számolhat majd el, míg az apa egyet sem (ha csak nem vállalta magára a gyermeknevelés feladatait). A Nők40 programhoz elég lehet kivételes esetben 30 év munkaviszony is, míg a férfiaknak 40 évet kell munkában tölteniük. (Ezen legfeljebb a katonaidő változtathat, ám mivel a nőket hagyományosan nem sorozták be, így ennek elbírálására nem tudunk következtetni a hatályos jogszabályból.)

Fontos tudni, hogy a jogosultsági idő és a szolgálati idő a negyvenéves szabálynál szétválik, vagyis vannak olyan esztendők, amelyek beszámítanak a nyugdíjba, ám itt mégsem veszik őket figyelembe.

Például a 40 éves időtartamba a felsőfokú tanulmányok, a gimnáziumi évek, a szakközépiskola vagy szakmunkásképzős évek sem számítanak bele – a nyári gyakorlatok kivételével. A Férfi40 program tehát tipikusan a szakképzetlen, fizikai munkát végző férfiaknak hozna jelentős változást. Ők folyamatos munkavégzés esetén már 54 évesen nyugállományba vonulhatnak a jelenlegi 63 éves korhatár helyett. A diplomások 9 év helyett egy-két kedvezményes esztendővel számolhatnak. Lényeges szempont , hogy a 40 évbe a munkanélküli ellátás nem vehető figyelembe.

A kezdvezményes lehetőségben 2014 januárjában már 105 ezer nő részesült, ellátásuk havi átlaga 115 ezer forint volt. Becslések szerint, ha mindezt a férfiakra is kiterjesztenék, már a bevezetés évében 150 ezer jogosult lehetne, miközben egyébként egy esztendőben átlagosan összesen csak 80 ezer új nyugdíjas van. Tehát egy sikeres népszavazásnak sok kedvezményezettje lenne, csak éppen az egész – MSZP és Jobbik által támogatott kezdeményezés - bedöntené a nyugdíjrendszert. S mivel ezt követően már a korhatár emelésének sem volna sok értelme, borítékolható, hogy az aktívak járulékai nőnének, a nyugdíjak meg sorvadozásnak indulnának, mert hirtelen sokkal kevesebb dolgozó ember befizetéseiből kellene sokkal több nyugdíjas havi járadékát előállítani. Emiatt az aktív korúaknak és a már nyugdíjasoknak jó okuk volna egy ilyen népszavazáson a Férfi40 program ellen voksolni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.