valasz.hu/itthon/gyogyszer-amivel-halalos-betegge-tehetjuk-sajat-gyermekunket-113556

http://valasz.hu/itthon/gyogyszer-amivel-halalos-betegge-tehetjuk-sajat-gyermekunket-113556

Obama és Cameron terve felrobbantaná a magyar költségvetést – 361 milliárd hiányzik a javaslathoz

/ 2014.09.04., csütörtök 11:03 /

A Válasz.hu számításai szerint 361 milliárd forinttal kellene kiegészíteni a magyar költségvetést, ha a magyar parlament elfogadná Obama és Cameron javaslatát, és Magyarország is a GDP két százalékát fordítaná védelmi kiadásokra.

Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök a NATO-csúcstalálkozó elé időzített, a The Timesban megjelent közös cikkében az ukrán válságra való tekintettel szólították fel a NATO tagországokat a védelmi kiadások emelésére. A drámai hangú és történelmi jelentőségű közös nyilatkozat szerint ezzel kellene demonstrálni, hogy „kollektív elszántságunk olyan erős, mint még soha”.

A magyar védelmi kiadások kétszázalékosra emelése rendkívüli megterhelést okozna hazánknak, idén ugyanis csak a GDP 0,8 százalékát,  241 milliárd forintot fordítjuk katonai célokra, s még a távlati elképzelések sem tartalmazták a két százalékra való emelést.

Hende Csaba honvédelmi miniszter júniusban arról beszélt a katonai attasék előtt, hogy a védelmi kiadások szintje 2022-re érné el a GDP 1,39 százalékát. Mindezt úgy képzelik, hogy 2016-tól éves szinten 0,1 százalékkal növelnék a hadseregre fordított összeget. Magyarország adósságszolgálata miatt több fontos területen is keveset költ, az egészségügyi kiadások szintje sem éri el nemhogy a nyugati államok GDP-részesedését, de még a visegrádiakét sem.

A Cameron-Obama javaslat végrehajtásához több mint 600 milliárdot kellene éves szinten honvédelemre fordítani, a jelenlegi 241 milliárd forintot 361 milliárddal kellene megtoldani. Mindehhez a teljes költségvetést át kellene szabni. Nem javítja hangulatunkat az sem, hogy a NATO két meghatározó országának vezetője már-már háborús hangvételű írásban kéri erre a tagországok vezetőit. Az amerikai és a brit politikus szerint szükség van a NATO állandó jelenlétére Kelet-Európában, és készenlétben kell tartani olyan gyorsreagálású erőket, amelyek válság esetén „világszerte és azonnal” bevethetők szárazföldön, levegőben és tengeren. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.