Olajfaló

/ 2011.10.11., kedd 08:40 /
Olajfaló

Egy Bajnai Gordon vezette, Orbán-ellenes olajfa-koalíció összeépítésén dolgozik Gyurcsány Ferenc. Kiszemelt trójai faló tehát már van - most a konkurens MSZP- és LMP-elit legyűrésére kerítene sort a Sukoró-ügy "mártír" gyanúsítottja.


"Az elmúlt hetek belső ütközetei nem az MSZP birtoklásáról szólnak. Hanem, hogy egy olajfa-koalíció létrehozásakor a Mesterházy Attila vezette szoci élcsapat vagy Gyurcsány Ferenc majdani új, szakadár pártja tud-e megkerülhetetlenebbnek tűnni" - igazítja el lapunkat a balos bozótharcok egyik résztvevője. A sokak által már a 2010-es választások előtt is óhajtott szövetségi rendszer 1995-ös archetípusát Romano Prodi, az Európai Bizottság későbbi elnöke alkotta meg. A pártok és pártocskák összefogásával induló Olajfa (L'Ulivo) mozgalom a bedőlt olasz politikai felvilág baloldalának újraélesztését szolgálta, és szociálisabb karakterű volt, mint a Tony Blair-féle brit "harmadik út".

Az egyelőre az MSZP kebelén belül zajló vita szereplői (szinte függetlenül attól, hogy a szocialista elithez vagy a párthivatalosságokat bombázó Gyurcsányhoz húznak) állítják: a 2014-es választásra megoldás lehet Prodiék receptje. Annál is inkább, mert a Brüsszel által szigorú költségvetési politikára szorított Orbán Viktor - az egykulcsos adórendszer kiteljesítésével - otthagyta a nem középosztálybeli szavazóit.

"A kormányfő lényegében legyártotta a maga társadalmi ellenzékét. A közvélemény-kutatások bizonytalanjai ők, akiknek élethelyzete már baloldali, a pártszimpátiája viszont még nem az" - véli a Gyurcsány-hű Demokratikus Koalíció (DK) platform egyik elnökségi tagja. Szerinte a hithű szocialisták, a szociálliberálisok és a bizonytalanok tömegét képtelenség egyetlen párttal lefedni, ezért inkább "strukturálni kell a kristályosodási folyamatot".

Noha többen úgy sejtik, hogy Gyurcsány a DK-ból sarjasztana olajfát, a platform és környéke csak messziről nézve tűnhet vonzó, "brand new" hálózatnak. A volt miniszterelnök kiskoalíciója ugyanis a valóságban a 2010-es váltás sértettjeire (a parlamentből és az MSZP főáramából kiszorult szocialistákra, süllyesztőbe került SZDSZ-esekre, MDF-esekre) támaszkodik. A DK-toborzásokhoz már eddig is adta az arcát a volt fórumos Bokros Lajos vagy Kerék-Bárczy Szabolcs, és a turnékba tudomásunk szerint beszáll az ex-SZDSZ-elnök Kuncze Gábor is - hogy becsatornázza a liberálisok ösztönös szolidaritását a Sukoró-ügy "mártír" gyanúsítottja mögé.

A Gyurcsány által elképzelt olajfának tehát a szinte bizonyosan önálló párttá váló DK-n kívül tagja lenne még a Lehet Más a Politika - esetleg az egykori kormányfő elleni kaszinós feljelentést fogalmazó Schiffer András nélkül. (A 2010-es kampányok anyagi terheit máig nyögő, belső feszültségekkel terhelt LMP frakcióvezetőjét Gyurcsány máris kompromittálta a 168 Órában: "András rettenthetetlen indulata velem szemben - talány. Ismerem őt vagy harminc éve. A KISZ reformmozgalmaiban akadtunk egymásra. Nem tudom, mi az én "bűnöm" az ő szemében. Talán az: láttam, milyen volt ő akkor.")

Az LMP mellett egyenes lehet az útja az olajfa alá az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoportnak, melynek önkéntese, Kulka János színművész szintén rajta van a Gyurcsány-stáb híváslistáján. Úgy tudjuk, a Demokratikus Koalíció az Árok Kornél és Kónya Péter fémjelezte szakszervezeti lobbihoz is kiépítette csatornáit; a volt miniszterelnök a múlt szombati demonstráción szabadon adhatott röpinterjúkat - míg az MSZP elnökségi tag Szanyi Tibornak a szervezők megtiltották, hogy a Kossuth téren tájékoztassa a sajtót.

Az olajfa-koncepcióban helye lehet még a meggyengített MSZP-nek is. Gyurcsány azonban előbb maga mögött szeretné tudni a hiperaktív baloldaliak többségét (ha már az önálló parlamenti frakcióalakításhoz szükséges tíz képviselője egyelőre nincs meg). Számára tehát létkérdés, hogy ne ő tűnjön cserbenhagyónak, hanem a szocialista elnökség tessékelje ki a pártból. Ezért a továbbiakban is támadás alatt fogja tartani Mesterházyékat. Legutóbb a listás MSZP-képviselők parlamenti mandátumának elvonását javasolta (amit aztán a helyi szervezetekben szavazáson lehetett volna visszanyerni), most pedig értesüléseink szerint Puch László pártigazgató gazdasági ügyeinek kiteregetésére készül.

"Gyurcsány Ferenc tudja, hogy vele nem lehet választást nyerni. Emiatt közös stratégiát épít a magát egyébként talonban tartó Bajnai Gordonnal" - mondják forrásaink. A 2009-2010-es kormányfő immár intézményesítette is azt a tényt, hogy őt fel lehet kérni egy majdani szivárványkoalíció élére.

Az általa alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány legfőbb támogatója például az amerikai Demokrata Párthoz húzó egyik agytröszt, a Center for American Progress, és ugyancsak az atlanti beágyazódását segíti, hogy a New York-i Columbia Egyetem után nemrég a washingtoni Johns Hopkins University is vendégprofesszorává fogadta. A Bajnai-féle Haza és Haladás emellett ügyelt arra, hogy első szakpolitikai kutatási programjaként a "szegénységből való kilábalást segítő rendszer elemeire" tegyen majd javaslatot - mintegy lefektetve a leendő balközép pártszövetség ideológiai alapjait. Szintén nem lényegtelen, hogy a Bajnai-kabinet volt szóvivője, Szollár Domokos újabban a Mol nemzetközi kommunikációjáért felel, az egykori pénzügyminiszter Oszkó Péter pedig az OTP kockázati tőkealap-kezelőjénél lett vezérigazgató - azaz biztosan elérnek az olajfás csápok a jelenleg inkább Fidesz-barát honi nagytőke irányába is.

A Gyurcsány-Bajnai-hadművelet persze nincs eleve sikerre ítélve, hiszen a Fidesznek jobboldali ellenzéke is akad; ráadásul a Jobbik az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásaiban már megelőzte az MSZP-t. És aligha van olyan olajfa, amely alá szociálliberálisok, bizonytalanok és Vona Gábor-drukker radikálisok egyaránt beférnének.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.