valasz.hu/itthon/atadtak-a-nemzeti-kozszolgalati-egyetem-uj-foepuletet-74940

http://valasz.hu/itthon/atadtak-a-nemzeti-kozszolgalati-egyetem-uj-foepuletet-74940

Olcsón megúszták: 11 millióból 455 plakáthelyet bérelt a Momentum az ország 26 városában

/ 2017.05.19., péntek 10:00 /

Bemehettem volna a Momentum főhadiszállására egy videós kollégával. Jaszkarizni. Ahogy ők tették tegnap az Origo szerkeszőségében. Szóval besétálhattam volna, mondjuk olyan szöveggel, hogy „Mit kamuztok kiscsávók, hogy magánadomány, persze, tele van a város a plakátjaitokkal, Sziget-nagyszínpadot meg hangosítást pakoltatok ki május elsején, na honnan van a lé, kicsi csírák? Ne kamuzzatok!!” .

Bizonyára jobb kattintásszámot hozott volna mint ez a kis írás, s ebből a szempontból a Momentum tegnapi akciója is nyerő: igaz, elítélően, de mindenki róluk beszélt egy darabig. Az ismertség meg fontos. Azért kellenek plakátok is. Abból pedig elég sok van a helyenként már négy százalékra mért, de mégiscsak kezdő csapatnak.

Nyilván szöget üt az ember fejébe, hogy mégis miből telik erre nekik. A jaszkarizás helyett ósdi módszerhez folyamodtam: megkérdeztem elnökségi tagjukat, Hajnal Miklóst.

Így tettem egyébként kedden Vona Gáborral is. Nem jártam túl nagy szerencsével. A gigantikus plakátkampányt folytató Jobbik elnöke mindig bankhitelt emleget, azt viszont akárhogy igyekeztem, nem volt hajlandó elmondani, mégis mennyit vettek fel a kampányra.

A momentumos Hajnal válasza ennél mindenképp bővebb. Íme:

„A teljes plakátkampányra kb. 11 millió forintot költöttünk, a plakátok gyártási költsége kb. 1 millió forint volt, reklámfelületek bérlése átlagosan kb. 22 ezer forint/darab (ezek bruttó összegek). A plakátkampányt teljes mértékben közösségi támogatásokból finanszíroztuk. Több mint ezren utaltak nekünk, átlagosan kb. 10 000 forintot utalt egy adományozó.”

11 millióból 455 felületet bérelni... Elég, khm, kedvező ajánlatot kaptak tehát a momentumosok a plakátcégektől. Mielőtt azonban hirtelen felindulásból megdézsmáltam volna a fidelitasosok „Simicska-párt”-matricakészletét és teleragasztottam volna velük a Momó-központ összes ablakát, inkább megint csak az ósdi módszerhez folyamodtam. Úgy is, mint: kérdés.

„Több tényezőnek is betudható ez a viszonylag alacsony ár. Mivel két hétre béreltük ki ezeket a felületeket, kevésbé volt költséges, mint egy egész hónapon keresztül tartó kampány. Mivel viszonylag későn béreltük ki a plakátokat, ezért last minute árajánlatokat kaptunk, viszont kompromisszumokat kellett kötnünk az elhelyezkedésüket illetően. Háromfajta reklámfelületet (óriásplakátokat, citylightokat, és hirdetőoszlopokat) béreltünk négy cégtől 26 város különböző pontjain. A piaci viszonyoknak megfelelően természetesen az óriásplakátok voltak a legköltségesebbek, itt jellemzőbb volt a 40-50 ezer forint/plakátos bérleti díj is, ezért sem béreltünk belőlük annyit (összesen csak 87-et, míg citylightból 118-at, hirdetőoszlopból pedig 250-et).”

A május elsejei nagyszínpad és rendezvény költsége valamivel több mint kétmillió volt Hajnal elmondása szerint, s persze azt is mikroadományokból fedezték.

Ilyen nagyságrendnél ez egyébként elképzelhető. 13-14 milliót összeszedhet egy pártcsíra is, főleg Budapesten, ahol a tiszta tekintetű fiatalokra mindig oly' nagy éhséget mutató SZDSZ-árvák éldegélnek. Ha százmilliós kampányokat is simán lezavarnak majd a jaszkarikirályok, akkor azért már nyugodtan nevetgélhetünk ezen a mikroadományos szövegen.

A gond ugyanis csupán az, hogy a sárga csekkes meg mikroadományos módszer éppen az átláthatóságot zárja ki. Simán meg lehet tenni, hogy jön a befektető, aztán mikroadományokat utal, nyoma meg nem lesz a dolognak.

Persze biztosan kinyomozza majd az Átlátszó.

Amely – sokszor egyébként remek anyagokat publikáló – portál éppen felkérte a pártot, hogy reklámozza őket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.