Olcsón megúszták: 11 millióból 455 plakáthelyet bérelt a Momentum az ország 26 városában

/ 2017.05.19., péntek 10:00 /

Bemehettem volna a Momentum főhadiszállására egy videós kollégával. Jaszkarizni. Ahogy ők tették tegnap az Origo szerkeszőségében. Szóval besétálhattam volna, mondjuk olyan szöveggel, hogy „Mit kamuztok kiscsávók, hogy magánadomány, persze, tele van a város a plakátjaitokkal, Sziget-nagyszínpadot meg hangosítást pakoltatok ki május elsején, na honnan van a lé, kicsi csírák? Ne kamuzzatok!!” .

Bizonyára jobb kattintásszámot hozott volna mint ez a kis írás, s ebből a szempontból a Momentum tegnapi akciója is nyerő: igaz, elítélően, de mindenki róluk beszélt egy darabig. Az ismertség meg fontos. Azért kellenek plakátok is. Abból pedig elég sok van a helyenként már négy százalékra mért, de mégiscsak kezdő csapatnak.

Nyilván szöget üt az ember fejébe, hogy mégis miből telik erre nekik. A jaszkarizás helyett ósdi módszerhez folyamodtam: megkérdeztem elnökségi tagjukat, Hajnal Miklóst.

Így tettem egyébként kedden Vona Gáborral is. Nem jártam túl nagy szerencsével. A gigantikus plakátkampányt folytató Jobbik elnöke mindig bankhitelt emleget, azt viszont akárhogy igyekeztem, nem volt hajlandó elmondani, mégis mennyit vettek fel a kampányra.

A momentumos Hajnal válasza ennél mindenképp bővebb. Íme:

„A teljes plakátkampányra kb. 11 millió forintot költöttünk, a plakátok gyártási költsége kb. 1 millió forint volt, reklámfelületek bérlése átlagosan kb. 22 ezer forint/darab (ezek bruttó összegek). A plakátkampányt teljes mértékben közösségi támogatásokból finanszíroztuk. Több mint ezren utaltak nekünk, átlagosan kb. 10 000 forintot utalt egy adományozó.”

11 millióból 455 felületet bérelni... Elég, khm, kedvező ajánlatot kaptak tehát a momentumosok a plakátcégektől. Mielőtt azonban hirtelen felindulásból megdézsmáltam volna a fidelitasosok „Simicska-párt”-matricakészletét és teleragasztottam volna velük a Momó-központ összes ablakát, inkább megint csak az ósdi módszerhez folyamodtam. Úgy is, mint: kérdés.

„Több tényezőnek is betudható ez a viszonylag alacsony ár. Mivel két hétre béreltük ki ezeket a felületeket, kevésbé volt költséges, mint egy egész hónapon keresztül tartó kampány. Mivel viszonylag későn béreltük ki a plakátokat, ezért last minute árajánlatokat kaptunk, viszont kompromisszumokat kellett kötnünk az elhelyezkedésüket illetően. Háromfajta reklámfelületet (óriásplakátokat, citylightokat, és hirdetőoszlopokat) béreltünk négy cégtől 26 város különböző pontjain. A piaci viszonyoknak megfelelően természetesen az óriásplakátok voltak a legköltségesebbek, itt jellemzőbb volt a 40-50 ezer forint/plakátos bérleti díj is, ezért sem béreltünk belőlük annyit (összesen csak 87-et, míg citylightból 118-at, hirdetőoszlopból pedig 250-et).”

A május elsejei nagyszínpad és rendezvény költsége valamivel több mint kétmillió volt Hajnal elmondása szerint, s persze azt is mikroadományokból fedezték.

Ilyen nagyságrendnél ez egyébként elképzelhető. 13-14 milliót összeszedhet egy pártcsíra is, főleg Budapesten, ahol a tiszta tekintetű fiatalokra mindig oly' nagy éhséget mutató SZDSZ-árvák éldegélnek. Ha százmilliós kampányokat is simán lezavarnak majd a jaszkarikirályok, akkor azért már nyugodtan nevetgélhetünk ezen a mikroadományos szövegen.

A gond ugyanis csupán az, hogy a sárga csekkes meg mikroadományos módszer éppen az átláthatóságot zárja ki. Simán meg lehet tenni, hogy jön a befektető, aztán mikroadományokat utal, nyoma meg nem lesz a dolognak.

Persze biztosan kinyomozza majd az Átlátszó.

Amely – sokszor egyébként remek anyagokat publikáló – portál éppen felkérte a pártot, hogy reklámozza őket.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.