Opportunisták egymás között – Eörsi Mátyás jelölése

/ 2016.08.09., kedd 19:15 /

Szent-Iványi István szerint teljesen rendben van, Gyurcsány Ferenc nem lát semmi bajt, Szijjártó Péter szerint jó ötlet. Csak a szegény, politikába csavarodott, betelefonálós nénik nem értik, hogy nem kell ezt az egészet olyan komolyan venni.

Néhány napja Eörsi Mátyás ügyét próbálja értelmezni a magyar közélet iránt érdeklődök egyre szűkebb csoportja. Ugyanis az SZDSZ egykori alapítója és vezető politikusa, a DK Országos Tanácsának tagja, az Orbánbasi rezsimjének kérlelhetetlen kritikusa lett a magyar kormány jelöltje a Demokráciák Közösségének hamarosan megüresedő főtitkári posztjára.

Ezt maga Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be az Indexnek adott interjújában: „Itt járt nálam Eörsi Mátyás, aki Varsóban él, a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezetnél dolgozik mint főtitkár-helyettes. […] Kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg mondtam, hogy persze. Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet.”

Hiába, azok a rendszerváltás-kori múlhatatlan érdemek, kijár értük egy nemzetközi szervezet főtitkári állása. Nemsokára megszólalt maga Eörsi is, és biztosította barátait és ismerőseit, hogy ezután is kérlelhetetlen kritikusa lesz az Orbánbasinak, sőt már Kálmán Olgánál is járt azóta, hogy Szijjártóval lepacsiztak, és nézzék meg, olyan szépen, lelkesen, mívesen szidta a Pusztaputyint, ahogy csak 25 év rutinnal lehet. „Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy aktív külpolitikai megítélésem a Fidesznél lényegesen jobb volt annál, mint ami a médián keresztül látszódott”, tette hozzá, sejtetve, hogy vannak azért a politika világának olyan szférái, amelyeket nem mutatnak az ATV kamerái.

A jelölés a naív demokrata lelkekben mégis zavart okozott, hiszen ők eddig azt hallották, hogy Orbán maga a patás ördög, aki lábon eladja az országot az oroszoknak, pszichiátriára viteti a fák barátait és felmorzsolja a demokráciát. Hogy lehet tőle mégis elfogadni egy ilyen jelölést?

A fejekben keletkezett zavart Gyurcsány Ferenc igyekezett szétoszlatni: „Bolond a magyar világ, ezért nem csodálkozom a zavarodottságon, de nem látok itt semmi bajt. Sem emberit, sem erkölcsit, sem politikait. […] Ha egy ilyen szervezetnek magyar főtitkára lesz, az jó. Ha egy tisztességes demokrata, Orbán rendszerének ellenfele, egyébként meg a Demokratikus Koalíció tagja, az még jobb.”

Tegnap Szent-Iványi István szólalt meg a kérdésben, aki valódi szaktekintély, hiszen volt szabaddemokrata politikusként öt évig képviselte az Orbán-kormányt 2010 és 2015 között ljubljanai nagykövetként. Ő sem lát semmi kivetnivalót a lépésben: „Civilizált országokban és fejlett demokráciákban teljes mértékben bevett gyakorlat, hogy egy-egy fontos nemzetközi posztra az ellenzék egyik személyiségét jelölik, ha úgy látják, hogy annak komoly esélye van a poszt elnyerésére. […] Ha ez a politikai kultúra akár csak nyomaiban is megjelenik nálunk, azt inkább ünnepelnünk kellene, mintsem fanyalogni.”

Szent-Iványi eleven bizonyítéka annak, hogy azért, mert valaki egy időre taktikai szövetséget köt az Orbánbasival, még nem kell a véleményén változtatnia, hiszen amint lejárt a mandátuma, máris elvtelen opportunizmusnak minősítette Orbán külpolitikáját, amit két héttel korábban még képviselt.

Így kell ezt, fogadd el, edd meg, harapj bele a kézbe. Eörsi Mátyásnak is menni fog.

Egy nagyköveti, főtitkári fizetés azért komoly dolog, teljesen érthető, hogy ilyenkor az ember szívében egy időre kivirágzik a konszenzuskereső, civilizáltan demokratikus közérzület. A kommentelők ezt nem érthetik – ugyan mikor tett az Orbánbasi rendszere állásajánlatot a Klubrádió betelefonálós hallgatóinak?

Azt nehezebb átlátni, hogy egy jobboldali kormány számára miért jó, ha olyan emberekkel köt átmeneti szövetséget, akik őszinte ellenszenvvel viseltetnek iránta, de Kóka János és Zoltai Gusztáv rehabilitációja óta a szavazóik úgyis apátiában szemlélik ezeket az ügyeket.

A Demokráciák Közössége egyébként a világ legunalmasabb nemzetközi sóhivatala. Egy semmilyen valós befolyással nem bíró szervezet, amit három okból hoztak létre az amerikaiak a 2000-es évek elején: (1) az Eörsi Mátyáshoz hasonló idősödő, egykor jó szolgálatot tett káderek kényelmes elhelyezésére; (2) a demokráciaexport előmozdítására Ukrajnától Tunéziáig a szokásos eszközökkel (úgy mint demokráciaworkshop Eörsi Mátyással csillogó szemű arab fiataloknak, akiket a forradalom után megölnek az iszlamisták, vagy iszlamisták lesznek); (3) legyen még egy huszonhatodik klub, ami vizsgálatot indíthat a magyar demokrácia állapotát illetően, amikor az amerikai külügy érdeke úgy kívánja. Eörsi Mátyás itt dolgozik már két éve az adminisztráció irányítójaként a most távozó svéd liberális főtitkárnő mellett. Ha megválasztják a szervezet élére, bizonyára megteszi, ami tőle telik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.