valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

http://valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

Orbán Berlinben

/ 2014.05.07., szerda 15:09 /

A hírekkel ellentétben nem volt váratlan, hogy Angela Merkel négyszemközti eszmecserére hívta Orbán Viktort. Az egyik fő témának ugyanakkor valóban Vlagyimir Putyin ígérkezik.

"Épp az ellenkezője igaz" - a Heti Válasz mind magyar, mind német diplomáciai forrásokból ezt a választ kapta arra a kérdésre: igaz-e, amit múlt héten több lap is megírt, hogy váratlanul, az ukrán válság miatt hívta meg Angela Merkel német kancellár Orbán Viktort egy május 8-i találkozóra. A sejtetések szerint Merkel Orbánt tolná előtérbe, mint olyan politikust, aki Vlagyimir Putyinnal jó viszonyt ápol, ezért megvétózhatná a mindkét ország számára előnytelen további szankciókat. Az összeesküvés-elmélet szépséghibája csupán annyi, hogy a kronológia ellentmond ennek az értelmezésnek.

Orbánt ugyanis már februárban meghívták Németországba. A WDR Európa Fórumra invitálták akkor a magyar miniszterelnököt - ez a hagyományos, minden május 8-án megrendezett találkozó a németek legfontosabb Európa-ügyi összejövetele, melyen rendszeresen részt vesz a kancellár is. A WDR a magyar közvélemény számára is ismerős lehet: tavaly Merkel ezen a fórumon mondta, hogy Magyarország ellen "nem kell mindjárt a nehézlovasságot küldeni". (A magyar kormányfő félreértette az utalást, s támadásnak vélte, holott Merkel épp csitította Orbán-ellenes övéit.) Erre a találkozóra hívták meg Orbánt még februárban, nem is akármilyen szerepre: a fórum megnyitó beszédét mondhatja el Milyen Európát szeretnénk? címmel. Orbán válasza azonban késlekedett: a választásokig a magyar miniszterelnök nem jelezte, mi a szándéka, így aztán nem lehetett tudni azt sem, ott lesz-e Berlinben május 8-án. Az már a meghívás elküldésekor is egyértelmű volt, hogy ha elmegy a fórumra, személyes találkozóra is invitálja majd a német kancellár. Amint tehát Orbán jelezte, hogy részt vesz a fórumon és elmondja a beszédet, meghívást kapott az egyébként udvariassági szempontból is elengedhetetlen négyszemközti találkozóra. Annyi ugyanakkor megfelel a valóságnak: az Orbán-Merkel-találkozón érinteni fogják az ukrán helyzetet, Merkel ugyanis szövetségeseket keres az Oroszországgal szembeni szigorúbb szankciók elkerüléséhez. Nem csoda: a Német Gyáriparosok Szövetsége szerint a fellépés 300 ezer munkahelyet érintene közvetlenül. Magyarország is rosszul járna velük: négymilliárd eurós veszteség származna ezek életbe léptetéséből. Nem ez ugyanakkor a találkozó egyetlen témája: a kancellár információink szerint igyekszik majd megtudni, Orbán milyen négy évet tervez - főleg a Magyarországon tevékeny német cégek szempontjából.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.