Orbán Brüsszelnek: ha nem jó Navracsics, küldök egy kurucot!

Heti Válasz / 2014.10.08., szerda 10:09 /
Orbán Brüsszelnek: ha nem jó Navracsics, küldök egy kurucot!

Bár hétfői szavazásán az Európai Parlament szakbizottsága nem támogatta Navracsics Tibor kinevezését, a magyar politikus valójában átment a tű fokán. Az európai biztosi tisztségre való alkalmasságát kimondták, sorsáról más „problémás” jelöltekkel együtt döntenek. Még az is lehet, hogy kisebb módosítással marad az eredeti felelősségi területénél. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Az Európai Parlament szakbizottsága hétfőn kétszer szavazott: az elsőben 15–10 arányban (két tartózkodással) arányban elismerte Navracsics Tibor alkalmasságát, majd 14–12 arányban (egy tartózkodással) úgy határozott, nem javasolja neki a szóban forgó portfóliót. A kettő közül az első volt a lényeges: a biztosi pozícióra való alkalmatlanság kimondásának elkerülésével immár biztosra vehető a bizottsági tagsága. Még az sem valószínű, hogy radikálisan új portfólióból kellene felkészülnie. Teljesen új terület ugyanis új meghallgatásokkal, vitákkal járna, s ezzel elhúzódna a bizottság felállása – márpedig ezt nemcsak Jean-Claude Juncker elnök, hanem a szocialisták és a Néppárt is el akarja kerülni. Nem opció az sem, hogy Navracsicsot lecserélje a kormány.

Úgy tudjuk, Orbán Viktor miniszterelnök informálisan jelezte Brüsszelnek: politikai ellenfelei nem járnának jól az „européer” Navracsics fejének megszerzésével. Ez esetben ugyanis a kormány jóval karcosabb embert küldene ki, s az egész meghallgatási procedúra újra kezdődne, miközben senkinek sem érdeke megtorpedózni a testület megalakulását.

A frakciók vezetői és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök ezért egy csomagban, immár a parlamenti talpasok érzelmi kilengései nélkül tárgyalhatják meg a jelöltekkel – köztük a cseh, a brit, a spanyol, a szlovén, a francia és a magyar politikussal – kapcsolatos kifogásokat. A felelősségi területek módosításával a parlamenti önérzet káposztája is megmaradna és a nagypolitika – a bizottság mielőbbi megalakulásban érdekelt – kecskéje is jóllakhatna.

 

S hogy kik és hogyan akarták megbuktatni Navracsicsot? Részletes háttér az október 9-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.