Orbán kritikusa jósol: 2030-ig marad az Orbán-kormány

/ 2010.12.29., szerda 12:18 /
Orbán kritikusa jósol: 2030-ig marad az Orbán-kormány

Paul Lendvai, Bécsben élő újságíró a magyar baloldal hiányával magyarázza Orbán sikerét.

A berlini anarchista napilap, a TAZ Orbán Viktor túlhatalma kapcsán interjút készített Paul Lendvai, Bécsben élő újságíróval. Lendvai elmondja, hogy az elmúlt időszak minden félelmét felülmúlta, mert a Fidesz még a várakozásokhoz képest is rohamtempóban építi le a demokráciát.

Lendvai szerint Orbán sikerének egyik oka, hogy egyszerűen nincs komolyan vehető ellenzéke, az ellenzéki pártok önmagukkal, saját belső harcaikkal vannak elfoglalva. „A szocialisták és a liberálisok az elmúlt nyolc évben felszámolták magukat, és elvesztették az önbizalmukat. Ugyan támadják a kormányt, de jelenleg a médiában egyértelműen a jobboldalnak és a szélsőjobboldalnak van fölénye", panaszolja a berlini újságnak Lendvai.

Komoly ellenállás sem tapasztalható, elvégre a sajtószabadságért is csak pár száz, főleg egyetemista tüntetett, ráadásul míg a nyugati lapok többsége beszámolt a Szabadság téri megmozdulásról, a főleg jobboldali befolyású magyarországi média számára nem volt vezető hír a megmozdulás. Lendvai szerint Orbán továbbra is népszerű, és minden bizonnyal újra megnyerné a választásokat.

A lap kérdésére, hogy végül is mi Orbán célja, Lendvai sem tud egyértelmű választ: szerinte Orbán leginkább a hatalom megőrzésére játszik, egy olyan helyzet kialakítására, ahol valóban - amint még 2009-ben mondta - 15-20 évre berendezkedhet miniszterelnökként.

Lendvai szerint nem lesznek komoly gondok az EU-elnökség körül, Orbán végül is a megfelelő témákat fogja felvetni, és így az újságíró semmilyen értelemben sem számít botrányra a következő félévben. „Szankciókkal nem lehet jelenleg semmit sem elérni, mert a politikai környezet olyannyira a Fidesznek kedvező. Orbán egy heroikus ellenállóvá stilizálná csak magát." Lendvai úgy véli, Orbán az EU-elnökség idejére visszafogja majd magát, „a demokrácia véleményem szerint sokkal inkább lesz veszélyeztetve az elnökség után", elvégre akkor már kevéssé figyelnek az országra.

Paul Lendvai szerint a magyar EU-elnökség után jön a fekete leves

Lendvai szerint az európai konzervatívok azért állnak ki Orbán mellett, mert nem ismerik Magyarország tényleges helyzetét, „nem beszélik a nyelvet". A legnagyobb gond azonban, hogy Magyarországon hiányzik egy valódi konzervatív, mérsékelt erő, olyan, mint a lengyel Donald Tusk vagy a cseh Karel Schwarzenberg pártja.

Ugyanebben a lapszámban a TAZ külpolitikai szerkesztője ír cikket a magyar állapotokról, és némileg gunyorosan állapítja meg, hogy ha ma kellene Magyarországgal csatlakozási tárgyalásokat folytatni, bizonyosan nem vennék fel az unióba az országot. A TAZ szerint Orbán példája - amint Berlusconié vagy Haideré is - jól mutatja: az Európai Unió tökéletesen alkalmatlan arra, hogy saját tagállamain számon kérje állítólagos értékeit. „Miként követelhetné a következő fél évben Orbán Viktor a fehérorosz elnöktől, Lukasenkotól a sajtószabadságot, amikor [Lukasenkonak] elegendő lesz lazán a magyar médiatörvényre hivatkoznia?", teszi fel a berlini napilap a költői kérdést.

Nem csak a TAZ, de a szélsőbaloldali Junge Welt napilap is élesen bírálja az unió hallgatását. A két napilap amúgy nem volt mindig ellenséges Orbán politikájával szemben. Ismeretes, hogy nyáron, amikor Orbán az IMF-fel szemben lépett fel, mindkét újság a magyar kormányfőt támogatta még; a szélsőbaloldali Junge Welt júliusban címlapon üdvözölte Orbán „szabadságharcát".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.