Orbán a világ ellen: nagyot kockáztatott és nyert Trumppal kapcsolatban

/ 2016.11.09., szerda 14:30 /

El kell ismerni, a miniszterelnök valamit nagyon ért a közhangulatból, amit rajta kívül kevesen.

Orbán megmondta. Nem lehet ma kora délután, a világlapok főcímeit, a döbbent kommentárokat olvasva szabadulni az érzéstől, hogy Orbán politikai érzéke, a közhangulat kiszimatolására való képessége egészen elképesztő. És nemcsak itthon, a magyar határokon belül. Sztankóczy kolléga már elemezte, hogy lehetnek olyan szempontok, amiért hosszabb távon az amerikai választás meglepő eredménye nem akkora lottóötös, mint látszik a magyar kormány számára, de első körben rögzíteni kell a tényt.

Orbán Trump korai támogatásával hatalmas kockázatot vállalt, és nyert. Most, az éjszaka történtek fényében idézzük fel a tusványosi beszéd vonatkozó részét:

„Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sose gondoltam volna, hogy fölmerül majd a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára. Sose gondoltam volna, de a helyzet mégiscsak úgy áll: meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, és aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire lenne szüksége Európának.”

Az index akkoriban azt írta, hogy ez a kiállás „egy pocsékul ütemezett, súlyos elszólás” volt. Mi ezzel szemben azt mondtuk, nagyon is végiggondolt, tudatos kockázatvállalást láthatunk:  „Egyáltalán nem valószínű, hogy Orbán ezt a kockázatos lépést valamilyen túlzott őszinteségi roham hatására tette meg. […] A kiállás Trump mellett kockázatos döntés – de a kormányfő mer és szeret kockáztatni. Orbán valószínűleg abból indult ki, hogy Hillary Clintonnal minden körülmények között reparálhatatlanul rossz a viszonya.” Később egy másik cikkben meg is mutattuk, hogy Clinton körül egy olyan külpolitikai tanácsadói, szakértői kör tömörül, amely súlyosan, elszántan Orbán-ellenes.

De nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ez a kockázatvállalás milyen vakmerő volt, mennyire szembeszállt mindennel, amit a mértékadó politikusok, elemzők, közéleti szereplők az amerikai választásról gondoltak. Csak egy adalék ehhez a tényhez:

Íme a választás előtt Donald Trumpot támogató, hivatalban lévő állam- és kormányfők listája:

  • Hun Szen kambodzsai miniszterelnök
  • Miloš Zeman cseh elnök
  • Orbán Viktor

Zeman otthon súlytalan protokollfigura. A világban két tényleges döntési pozícióban lévő vezető állt oda Trump mellé, Hun Szen és Orbán. Kettő. Az új washingtoni külügyminisztériumban ezt a tény nyilván regisztrálni fogják.

Ezzel szemben Clinton győzelmét várta szó szerint mindenki, sőt többen annyira magabiztosak voltak, hogy megengedték maguknak Trump sértegetését. Szeptemberben a világ liberálisainak üdvöskéje, Justin Trudeau, az Egyesült Államokkal szomszédos Kanada miniszterelnöke New Yorkban, az ENSZ székházában (!) tartott kampánybeszédet Trump ellen. Az Egyesült Államok történelmi szövetségese, Nagy-Britannia külügyminisztere, Boris Johnson nyáron azt mondta, „csak azért kerülném el jó messziről New York egyes részeit, nehogy összefussak Donald Trumppal”. A politikában persze gyorsan felejtenek, a világból most özönlenek a hivatalos gratulációk Trumphoz – de azért lesznek itt sértések, amiket a háttérben nem felejtenek el könnyen a szabad világ vezető hatalmánál.

Orbán tehát kockáztatott, és nyert. Nem lehet tagadni, hogy valamit mindenki másnál jobban ért a közhangulatból, az emberek nagyon jelentős részének elégedetlenségéből, elkeseredéséből, az establishment elleni bizalmatlanságából. Amit mindenki lehetetlennek tart, ő elképzelhetőnek. Nem nagyon érdekli, hogy a megmondóemberek mit állítanak, mert úgy érzi, jobban érti náluk a néplelket. És az események ezt most nagyon erősen beigazolták.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.