Orbánék nagyot álmodtak: egy kórház lesz az új Várkert Bazár

/ 2015.03.04., szerda 19:55 /
Orbánék nagyot álmodtak: egy kórház lesz az új Várkert Bazár

Új kórházat kap Budapest, miközben éppen egy nagyobb kórháznyi pénzt készülnek elvonni az egészségügy működtetéséből. Megoldhatja-e egy modern központ az áldatlan állapotokat az ügyeleteken? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

 A Fidesz-frakció tavaszi évadnyitó kihelyezett ülésén előzetes döntést hozott egy új fővárosi kórház építéséről. Az intézményre égető szükség van; a főváros képtelen átállni a néhány nonstop sürgősségi centrum által biztosított ügyeleti rendszerre, mert Budán nincs erre megfelelő intézmény. A másfél évtizede felújított Szent Imre kórházban nincs elég specialista ahhoz, hogy a gutaütéstől az arccsonttörésig minden sürgősségi bajra azonnal megoldást találjanak. A Szent János pedig inkább tűnik egy második (első?) világháborús film kulisszájának, mint modern ellátóhelynek. Az egészségügyi államtitkárnak március végén kell letennie a kormány asztalára az elképzeléseit, s lapunk úgy tudja, egy jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező budai állami telken képzelik el az új intézményt, vagyis az új János kórházat.

Ám érdemes óvatosan fogalmazni, mert itt nem csak szakmai szempontok játszanak majd szerepet. Egy olyan szimbolikus, a harmadik Orbán-kormány működését fémjelző épületre kell számítani, mint amelyen korábban a Millenáris park és a Nemzeti Színház (1998–2002), a Várkert Bazár vagy a Vigadó volt (2010–2014). Pikáns ugyanakkor, hogy a kormány éppen most készül arra, hogy a fővárosból egy nagyobb kórháznyi finanszírozási összeget, 13 milliárd forintot kivonjon, ezzel az eddig itt elköltött összeg 12 százaléka kerülne ki a kasszákból.

A Heti Válasz összeállításában azt vizsgálja, igaza van-e a nagypolitikának, amikor azt állítja, az egészségügy lyukas zsák, amelybe felesleges pénzt önteni. Vagy inkább az egészségügyiek érvelnek helyesen, és a politika folyton pénzeket vesz ki a rendszerből?

 

Miképpen hat ki mindez a sürgősségi ellátásra? Miért kell annyit várni, s miért ott a legkopottabbak a kórházi padok? Részletek a Heti Válasz március 5-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.