Schiff András levele a Washington Postban

/ 2011.01.03., hétfő 18:18 /
Schiff András levele a Washington Postban

A The Washington Post december 26-án megjelent Magyarország putyinizálása című szerkesztőségi cikkére, amelyben a lap a médiatörvény kapcsán a leselkedő diktatúra miatti aggodalmát fejezte ki, több száz levél érkezett a torzított kép, a hamis általánosítás miatti tiltakozásul.

A január 2-i számban az újság a bíráló levelek közül egyetlen egyet sem közölt, csak egy köszönő írást jelentetett meg. A szerző a Magyarországon született, jelenleg Firenzében és Londonban élő brit állampolgár, a nemzetközi hírű zongoraművész, Schiff András.

„Gratulálok a szerkesztőség december 26-i Magyarország putyinizálása című cikkéhez. Vlagyimir Putyin nem tagja az Európai Uniónak, Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor viszont igen. Ez a rangos intézmény nem csupán kereskedelmi és gazdasági szervezet, hanem az európai értékek közvetítője is. Az utóbbival kapcsolatban teszem fel a kérdést: vajon Magyarország készen áll-e és kiérdemli-e azt, hogy átvegye a szombatra tervezett Európai Unió soros elnökségét.

A közelmúlt hírei riasztóak. A tolerancia rendkívül alacsony fokon áll. A rasszizmus, a romák elleni diszkrimináció, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a sovinizmus, a reakciós nacionalizmus súlyos aggodalomra ad okot. Mindezek olyan emlékeket élesztettek újra, amelyekről azt gondoltuk, régen feledésbe merültek. Nagyon sok ember félelemben él.

A legutóbbi médiatörvény csak az utolsó láncszem a megdöbbentő események sorában, amelyek közül több a művészeteket sújtja. Az Európai Unió elnöksége megtiszteltetés és felelősség. Az EU-nak és az Egyesült Államoknak Magyarországon kell tartania a szemét. Szükséges lenne, hogy az Európai Unió mércét szabjon a tagállamok számára. Őriznünk és tisztelnünk kell közös értékeinket" - fejezi be írását Schiff András.

A „politikus zongoristának " tartott Schiff közéleti, politikai, művészeti kijelentései nem először váltanak ki meghökkentést. Zenei prostituáltnak nevezte a három tenort; furcsa, ellenszenves antiszemitának Chopint; szerencsétlennek a Decca igazgatóját; hevesen bírálta az angol sajtót, amiért nem elég kedvező nekrológot írtak Yehudi Menuhinról; utálja az internetet, szülőhazájának és egykori befogadó országának egyik leghangosabb kritikusa.

A nemzetközi rangú zongoraművész, Bach, Mozart, Beethoven, Schumann, Schubert, Janacek kiváló interpretálója, a világ nagy hangversenytermeiben lép fel szólistaként, karmesterként vagy kamarazenekarával, az önmagáról elnevezett Capella Andrea Barcaval. (Schiff olaszul Barca). A művészt 1983 óta szerződés köti a Decca hanglemeztársasághoz, ahol számos kitűnő felvételt készített. Schiff Andrást 1996-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

Schiff 1987-ben hagyta el Magyarországot, aminek okát néhány interjúban a kommunizmussal, másutt az antiszemitizmussal magyarázza. Először az Egyesült Államokban kívánt letelepedni, de kérelmét elutasítottak. Ausztria fogadta be és ajánlott fel neki állampolgárságot. Schiff, akinek politikai aktivitása az utóbbi két évtizedben szembeszökő, nem érezte jól magát a „nacionalista országban", és nem felejtette el az osztrákok második világháborús tevékenységét. Kurt Waldheimnek, Ausztria elnökének a Wehrmachtban való tevékenységére hivatkozva Schiff kijelentette, hogy „néhány osztrák Waldheim-betegségben szenved, elfelejti, hogy náci volt."

2000-ben Schiff András volt a Jörg Haider szélsőjobboldali politikus elleni értelmiségi mozgalom egyik vezéralakja. 2000-ben látványosan lemondta a washingtoni osztrák nagykövetségen tervezett koncertjét. Egy szélsőjobboldali politikus felemelkedése „abban az országban, amelyik még mindig tartozik azzal, hogy tisztázza szerepét a holokausztban, több mint zavaró, szégyenteljes és megbocsáthatatlan" - írta a követségnek. (Nem törölte koncertjeit Ausztriában, a Salzburgi Ünnepi Játékok visszajáró vendége ma is.) Schiff András elhagyta Ausztriát, 2001-től brit állampolgár, Londonban és Firenzében él.

Schiff nem magyar zsidónak, hanem Magyarországon született zsidónak tartja magát, aki a mai napig is hálás zenei tanulmányaiért egykori professzorainak.  A londoni The Independent felteszi a kérdést, hogy vajon zsidó volta miatt ilyen kritikus Magyarországgal. „Természetesen. Megbocsátó vagyok, de nem felejtek" - válaszolta a művész, aki az antiszemitizmus elleni harc mellett fontosnak tartja a romák elnyomása elleni küzdelmet is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.