Ordító hiba az új (és a régi) tízezresen?

/ 2014.09.02., kedd 10:50 /

Lecserélik a tízezer forintost, ám a rajta már 1997 óta látható Szent István-portré változatlan marad. A bankó ráncfelvarrása alkalmat ad egy régi városi legenda tisztázására: vajon tényleg III. Béla halotti koronáját rajzolták Szent István fejére?

Súlyos történelmi tévedés, halottgyalázó gesztus – vérmérséklettől függően e két értelmezés közé lövik be a magyarázatot azok a témára fogékony, szemfüles bankjegyhasználók, akiknek feltűnt, hogy a 10 ezer forintoson látható I. István-ábrázolás fején látható korona megszólalásig hasonlít a III. Béla király sírjában talált halotti koronára. Ennyire:

III. Béla halotti koronája a valószínűsített sírból és I. István a tízezresen

III. Béla halotti koronája a valószínűsített sírból és I. István a tízezresen

Valóban, kis tallózás után kiderül, hogy a III. Bélát köztéri szobrokban megörökítő képzőművészek is előszeretettel öntötték formába az 1172 és 1196 között uralkodott királyt ezzel a hatalmi jelvénnyel. Az új tízezres érkezéséről beszámoló tegnapi híradások is emlegették a halottikoronás tévedés lehetőségét. A Wikipédia Korona (fejék) című lapja is így fogalmaz: A magyar 10 000 forintos bankjegyen I. István fején III. Béla halotti koronája látható.

Nézzük tehát, hogy mi lehet igaz a bankóval kapcsolatos szóbeszédből! Először is: a Szent István fején látható koronaábrázolásra nem mondhatjuk, hogy „hibás”. A történettudomány mai állása szerint ugyanis nem ismert, hogy I. István milyen koronát kapott. A félreértések elkerülésére: biztosan nem azt, amit ma Szent Koronának nevezünk, hiszen annak ábrázolásai között Szent István után élt alakok is vannak.

Az egyetlen hitelesnek tekinthető képünk az első királyról az 1031-ben befejezett magyar koronázási paláston látható portré; aki azt készítette, találkozott Istvánnal. Minden más ábrázolás (krónikákban, pénzeken stb.) későbbi. A paláston levő portré amúgy koronás, de ott is inkább stilizált fejéket látunk, ebből nehéz lenne kiindulni.

Régi és új tízezres az MNB hétfői bemutatóján

Régi és új tízezres az MNB hétfői bemutatóján

Fotó: MTI

Teljesen biztosat a halotti koronával kapcsolatban nem mondhatunk. Ma akadnak olyan kutatók is, akik szerint az 1848-ban feltárt, III. Bélának tulajdonított székesfehérvári sír valójában nem is III. Béláé. Az egész koronakérdés pedig – Bertényi Iván történész megfogalmazásában – igencsak „ingatag”. Ki, mikor, milyen jelvényt viselt szuverén uralkodói mivoltának kifejezésére? Egyáltalán: értelmezhető kategória-e az, hogy „halotti korona”? (Ilyesmit ugyanis nem csak királyok sírjában találtak.)

Ha tehát ítéletet kellene hirdetni a kérdéssel kapcsolatban, azt kellene mondanunk, hogy ennek a vitának túl sok értelme nincsen: ha nem háborodunk fel mondjuk a Halászbástyánál látható, Stróbl–Schulek-féle István-szobor „történelmietlenségén” (vagyis azon, hogy a Szent Koronát viseli, amit nem is viselhetett), akkor a tízezresen látható, III. Bélának tulajdonított (ami nem is biztos), nem korhű (az istváni korona ismeretlensége miatt ez sem biztos), halotti koronának nevezett (ingatag megfogalmazás) fejéken sem érdemes.

 

10 000 Ft
A bankó krónikája
A tízezrest a többi bankjegyünkhöz hasonlóan a Pénzjegynyomda művészeti osztályvezetője, Vagyóczky Károly tervezte. Az eredetileg tervezettnél néhány hónappal később, 1997. július 1-jén forgalomba hozott tízezerforintos bankjegytörténetet írt: először fordult elő, hogy egy pénzsorozat első darabjaként a legmagasabb címletet hozták forgalomba. Az új bankjegy a korábbinál kisebb (154-szer 70 milliméteres) és könnyebb (0,95 grammos) lett, száraz metszet mélynyomással készült. A tízezrest később 2008 őszén korszerűsítették az EU-s biztonsági előírásoknak megfelelően.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.