valasz.hu/itthon/kovacs-akos-farizeus-modon-jotekonykodik-bojte-csaba-javara-117572

http://valasz.hu/itthon/kovacs-akos-farizeus-modon-jotekonykodik-bojte-csaba-javara-117572

"Óriási tévedés volt" - döbbenetes vallomást tett a TV2 műsorvezetője

/ 2010.08.18., szerda 14:47 /

Halálos influenzavírus okoz járványt, a káoszt szélsőjobboldali gyülekezés, tévészékház-ostrom, cigányháború növeli - ízelítő Bárdos András Ítélet című politikai krimijéből. A TV2 hírműsorának volt főszerkesztője interjúnkban saját múltjáról is beszél, erős önkritikával.

- Azért írt regényt, hogy elmondhassa azt, amit televíziósként nem tudott. Újságíróként miért nem lehet elmondani dolgokat?

- Ez az én kérdésem is. Magyarországon azt várják az újságírótól, hogy legyen objektív, ahogy az MTV kódexe fogalmazott: legyen fapofa. Szerintem viszont az újságírónak is van álláspontja a világról, csak képmutatásra kényszeríti a közeg. Nyilvánvaló, hogy ez a könyv nem jelenhetett volna meg úgy, hogy híradós újságíró vagyok.

- És mi derül ki a könyvből?

- Szokták mondani, hogy a világból kiveszett a bizalom, szerintem viszont sok tekintetben nincs így. A múltban elképzelhetetlen lett volna, hogy egy európai ember olyan ételt adjon a gyerekének, amiről nem tudja, ki termelte meg és hol, vagy hogy rábízza őt egy idegenre. Ma jön a bébiszitter, én meg elmegyek színházba. Ha kocsiba ülök, sok ezer másik autósban kell bíznom, hogy nem jön nekem. Vagyis a civilizáció a bizalomra épül. De a mi országunkból kiveszett a bizalom. Nem bízom a taxisban, hogy nem tesz felesleges kört, az orvosban, hogy meggyógyít, az újságban, hogy igazat ír, a gazdag emberben, hogy becsületesen szerezte a pénzét, nem bízom a rendőrségben, a bíróságban, semmiben. A focicsapatomról is azt gondolom, azért játszik gyengébben, mert eladta a meccset. Így nem lehet élni. Ha valami komoly baj történne, akkor ez az ország eljuthat oda, hogy nem tudja megvédeni magát.

- Saját tapasztalataira épített?

- Mondok egy példát. 2006. október 23-án este hattól hajnali háromig közvetítettük az utcai rendbontásokat. Néhány héttel később Vásárhelyi Mária egy hetilapban azt írta, hogy a TV2 nem közvetítette az október 23-i csatát. Rólam már mindent mondtak, és soha nem léptem semmit, mert édesapámtól azt tanultam, hogy a céltábla nem lő vissza, de ekkor átbattyogtam a jogászhoz, és mondtam neki, hogy hát, ezért már pereljünk. Hogy magyarázom meg a kollégáimnak, ha így marad? Pereltünk, vesztettünk. A bíróság szerint Vásárhelyi a véleményét írta meg. Az, hogy újra bízhassunk a bírókban, kulcskérdés.

- A könyvében leginkább az nem tetszett, hogy nagyon általánosít. A krimi műfaji követelménye, hogy a végére helyreálljon az erkölcsi világrend, itt viszont mindenki aljas, cinikus és bunkó, nincs egy pozitív szereplő sem, akinek drukkolni lehet.

- Az anyukám is ezt mondta.

- Fenákel Judit írónőnek hihet.

- Lehet, hogy jogos a bírálat. Bocsánat, ez az első próbálkozásom. Biztos ezer hibája van, amit én is látok.

- Azt mondta, tabudöntögető, ahogy a könyvben a cigánykérdésről beszél. "A kényes társadalmi problémáktól való, politikai korrektségbe csomagolt értelmiségi távolságtartás nagyon ártalmas" - nyilatkozta. De nem ön is annak a körnek a része, amely ezt ráerőltette a közbeszédre?

- De. Azért utálom annyira, és nagyon sajnálom, hogy így éltem le a tévés karrieremet. Hogy ennyire píszi akartam lenni minden pillanatban. Hagyjuk most a liberális vagy jobb-bal jelzőket, mert őszintén nem tudom, hogy ma Magyarországon ezek mit jelentenek. De valóban nehéz vitatni: a progresszív gondolkodók bűne, hogy nem mondtunk ki dolgokat, és odahagytuk képzetlen, buta, gyűlölködő embereknek. Ez közös bűnünk, ne haragudjon, a magáé is. Hogy egy őszinte szót nem lehet a cigányokról mondani, hogy romáknak kell hívni őket, hát ne hülyüljünk már meg!

 

- Nem nevezné magát liberális újságírónak?

- Szeretnék szabad, versenyre épülő, nyitott, türelmes országban élni. Ha ez liberalizmus, akkor az vagyok. Ettől még azt gondolom, hogy a liberalizmus gazdaságpolitikája nem alkalmas a XXI. század problémáinak megoldására. Ezt láttuk az elmúlt két évben.

- A kilencvenes évek eleji médiaháború idején a Pálfy G. Istvánféle Híradóval szemben indított Esti Egyenlegben nem vett részt, Bánó András következő műsorában, az Objektívben viszont igen.

- Azért lettem sportriporter 1984-ben, mert nem akartam politikával foglalkozni. Döbbenten hallottam, hogy azok, akiket még láttam munkásőr-egyenruhában, pisztollyal flangálni, miket mondanak 1992-ben vagy akár 2002-ben. Az 1990 és '94 közti médiaháborúba is csak a második vonalban, gyáván sodródtam bele. Inkább szilveszteri műsort vezettem... 1994-ben aztán jött az Objektív, amire szokták mondani, hogy SZDSZ-es műsor volt. Visszatekintve lehet ebben igazság, de ezt akkor nem vettem észre. Csak azt, hogy tehetséges emberek vannak körülöttem, akik meg akarják tanulni ezt az újfajta tévézést. Frei, Nika, Kereszty, Sváby András, Kolosi Péter és persze Bánó, aki mindezt létrehozta.

- Hol vannak az akkori fenegyerekek? Frei Tamás üzletemberként utazgat a világban, Radnai Péter a Playboy főszerkesztője, Sváby vetélkedőt vezetett, mielőtt eltűnt a képernyőről.


- És a nem objektívesek: Pálffy Pista, aki az egyik legtehetségesebb volt, elment politikusnak, Szörényi Pétert leváltották a Mokka éléről, Bocskai Zsoltot kirúgták a Klubrádióból, Friderikusz zsűritag a Megasztárban, pedig még mi mindenre lenne képes... A rendszerváltáskor olyan adrenalindózist kaptunk, ami másfél évtizeden keresztül röpített bennünket. Harmincnégy éves voltam, amikor az első miniszterelnöki - Horn-Orbán - vitát vezettem, 38 éves, ami kor a másodikat Orbánnal és Medgyessyvel. Harmincöt évesen lettem megbízott hírigazgató az RTL-ben - semmiből nem értettem semmit. Az előző generációt elfújta a rendszerváltás - fejtsük meg együtt, mi történt a miénkkel!

- Kiégtek? De a BBC-ben meg a CNN-en 50-60 éves nők és férfiak vezetnek műsort, tudósítanak vonatbalesetek helyszínéről.

- Minket mozsárban aprított a történelem, a politika, a kollégák, a közönség. Nem a kiégés a jó szó. Azt hiszem, ez ennek a nemzedéknek ennyi volt.- Önök honosították meg azt a hatásvadász, pánikkeltő hangütést, amivel a legegyszerűbb hírt is úgy mondták be, mintha Koszovóban lőnének. Ezt a hangot hallottam ki a könyvből is.

- A pánikkeltést túlzásnak érzem, a hatásvadászatot nem tudom cáfolni. Védekezhetnék azzal, hogy a 70-es, 80-as évek dögunalma után másra vágyott az ember, de ez csak magyarázat. Az igazság az, hogy ez óriási tévedés volt. De volt ennél nagyobb is. Azt hittük, kitekintve a Szabadság téri székház ablakán, hogy az ország 1990-ben '89-et akarja folytatni, de nem így volt. Volt, aki '82-t, volt, aki '56-ot, '44-et vagy '38-at akarta újra látni. Horthysta, náci, kommunista, szocialista beidegződések keveredtek a fejekben az európai gondolatokkal és a túlélés ösztönével. Nem vettük észre, hogy a magyarok egy része nem érti a kapitalizmust. Csak annyit lát belőle, hogy van hitel. De hogy helyt kell állni kegyetlen versenyekben, azt nem. S mi nem hívtuk fel rá a figyelmet, nem segítettünk. És ha az a kérdés, hogy sikerült-e az elmúlt húsz évet pontosan közvetítenünk a tévében, akkor az a válaszom, hogy nem. Ezért nem baj, hogy ez a generáció most visszaszorult, háttérbe vonult. Lehetőséget kell adni a 30 éveseknek.

- Ön a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese. Itt, e szegényes körülmények között milyen utánpótlás formálódik?


- Átalakítottuk a képzést, a műsorvezető-televíziós rendező osztályt a dokumentarizmus irányába visszük el. Szerintem ennek van jövője. Ehhez persze az kellene, hogy - mint az európai filmegyetemeken - minden hallgató kezében legyen kamera. Ezt nem tudjuk biztosítani, ennek ellenére elképesztő sikereket érnek el. S. Takács András és Cseke Eszter már ezt a fajta dokumentarizmust képviseli. Andrást élőben kapcsolta a BBC, mert interjút készített egy burmai ellenzéki vezetővel, akivel még senki nem tudott beszélni. Hajdú Eszter A fideszes zsidó... című filmje nagy siker, és nem csak itthon, Schuszter Richárdot pedig, aki két éve a filmszemlén díjat nyert Három hiányzó oldal című dokumentumfilmjével, most vették fel a hongkongi egyetemre, évfolyamelsőként.

- Legutóbb egy új baloldali hírtévével hozták önt kapcsolatba.

- Felkértek, hogy segítsek útjára indítani a Nemzeti Üdülési Alapítvány turisztikai, szórakoztató csatornáját. Én erről tudok. Ha hírcsatornát akartak volna indítani, abban nem vettem volna részt. Amúgy átalakítani egy utazási tévét hírtévévé igen költséges és buta gondolat lenne. De mondom: én nem is találkoztam vele.

- A Klubrádió is autós csatornának indult. Nem álságos azt mondani, hogy nem akar már hírújságírással foglalkozni, amikor ez volt az élete sok éven át?

- Mások ezt nem ilyen udvariasan kérdezik meg, hanem úgy, hogy miért kell hazudni? De ha hazudok, akkor magamnak is hazudok. Sokat gondolkodtam azon, hogy ha most alakulna egy hírtévé, és felkérnének valami izgalmas feladatra, lenne-e erőm nemet mondani. Könnyen lehet, hogy nem. És akkor az nagyon rossz dolog lenne az életemben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.