Origo.hu/mindenaron

/ 2015.08.18., kedd 14:12 /

Szabályosan tolonganak és milliárdokat kínálnak az egyébként durván veszteséges Origóért a vevőjelöltek. Egyikük, a Brit Media Kft. akkor is a legmeghatározóbb ellenzéki médiatulajdonossá válhat, ha most nem nyeri el a hírportált. A társaságot létrehozó alapítványt az Európai Rabbik Központjának vezetője jegyzi pénztárnokként; magyar cégük elnöke az MDF volt kampányfőnöke, Somogyi Zoltán lesz.

Mi kerül a legveszteségesebb magyar hírportálon több milliárd forintba? Miért tolonganak a vevőjelöltek az Origóért, ha a netes kiadó vesztesége tavaly 327 millióra, az azt megelőző öt évben pedig összesen bő ötmilliárdra rúgott? A válasz egyszerű: mindenáron kell nekik egy olyan oldal, amely látogatottság terén versenyképes az Indexszel, azaz legalább napi félmillió fogyasztót elér. És azért kínálnak milliárdokat, mert szeretnék úgy megszerezni a weblapot a Magyar Telekomtól, hogy a telekommunikációs óriás által forgalmazott készülékek továbbra is alapból az Origo.hu-ra „kattanjanak”.

S vajon miért szabadul a Telekom egy ilyen értéktől, amely reklámhordozóként (mobilelőfizető-gyűjtőként) sem utolsó? Mert a német tulajdonos mindenütt igyekszik megtisztítani a portfóliót a testidegen, a politikába belekavaró hírközlő médiumoktól. E folyamatot nyilván elősegítette az Origo tavaly júniusi főszerkesztőváltása, melyet „hivatásos” jogvédők a sajtószabadság végeként értelmeztek, mondván: azt az orgánumot fejezték le, amely a legkellemetlenebb írásokat közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János utazási szokásairól.

És kinek jöhet jól egy ilyen újság, mint az Origo? Aki gyors üzleti sikert akar, annak aligha, hiszen a konkurens Index állami hirdetésekkel megtámogatott kiadója is legfeljebb nullszaldó körüli (–22 és +32 millió közötti) adózott eredményt produkált az elmúlt öt évben. Aki viszont a meglévő hálózatát egyesítené az Origóval, és így kívánja javítani profitkilátásait, az nyilván nem tűnik őrültnek.

Összeolvadásra várva

A mostani aspiránsok között tehát magától értetődően ott van a régi Sanoma- portfóliót, így a Hír24-et és a Hírstartot is kezelő Central Médiacsoport, mely évek óta tervezi az összeolvadást az Origóval. A társaság főalakja, Varga Zoltán egy cseh iparmágnás, Zdeněk Bakala és Kádas Péter magyar származású kanadai üzletember közreműködésével lett az, aki. Azt már el is érte, hogy az Origo szerkesztősége beköltözzön a Central óbudai irodaházába, ám a Telekom egy huszárvágással megállította az egyesülési folyamatot, és nyílt tendert hirdetett a portálra és tartozékaira (Freemail, tévécsatornák). Hálózatbővítésben gondolkodhat a Hírkereső.hu gyűjtőoldal gazdája, a csekély költségigényű vállalkozásán évi 3-400 millió forint nyereséget realizáló Holló Gábor is, aki ugyancsak bejelentkezett az Origóért.

Nagyításért kattintson a táblázatra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagypolitikai célok?

A jól értesültek Varga és Holló mellett az Index-tulajdonos Spéder Zoltánt és a miniszterelnökkel összekülönböző Simicska Lajost is a „természetes” érdeklődök közé sorolják. Előbbit azért, mert neki, aki uralja az online hírpiacot, nyilvánvaló érdeke, hogy lássa a fő vetélytárs adatszobáját, még akkor is, ha a Gazdasági Versenyhivatal aligha engedélyezné az Index és az Origo egy kézbe kerülését. Simicskát pedig manapság minden nagy médiaügylet mögé illik odaképzelni, pláne, hogy az üzletember az internetes piacon eddig nem vert le erős cölöpöt.

A többi lehetséges Origo-vásárló motivációi rejtélyesebbek, és elválaszthatatlannak tűnnek a nagypolitikai céloktól. A kormányhoz lojálisabb vevőjelöltek közé tartozik az ingatlangazdálkodó férje révén milliárdokat öröklő Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, aki idén márciusban már alapított egy világháló-szolgáltatásra is szakosodott kft.-t Médiaháló néven.

Noha a Vs.hu oldalt nemigen lehet vad jobboldalisággal vádolni, a lapot megjelentető – és az Origóra szintén pályázó – New Wave Production Kft. mind egyértelműbb jeleit adja annak, hogy közel áll Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz. Nemrég például az üzletember tulajdon pénzintézete, a Növekedési Hitel Bank 500 millió forintos kölcsönnel „dobta meg” a New Wave Production Kft.-t – mely médiacég egyébként Szemerey testvérénél működik (lásd keretes írásunkat a 18. oldalon). Miután pedig a Vs.hu kiadója állítólag a legmagasabb, ötmilliárd forinthoz közelítő téttel szállt be az Origóért folytatott licitbe, forrásaink mindegyikében felötlött, hogy talán a kormány is őket látná legszívesebben győztesként.

És vajon akadnak ellenzéki besorolású sajtóvállalkozások is, amelyek bírják ezt a versenyt? Adná magát például, hogy a német Bertelsmann-konszern magyar RTL-jéé legyen a szintén német Telekom-csoport magyar Origója. A tévétársaság állítólag adott is ajánlatot a portálra, ám kérdés, hogy szolgálja-e az állami internetfejlesztési projektekben a kormány bizalmi partnereként mutatkozó Telekom érdekeit a nyílt bizniszelés a Fidesz-kritikus csatornával. A Népszabadság szerint a megyei weboldalakkal „hasító” Hírhatár Lapcsoport Kft. is bekebelezné az Origót; e tény legfeljebb azért érdemel említést, mert a Hirhatar.hu korábbi kiadója (az Euroatlanti Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.) Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnökének érdekeltségébe tartozik.

A legtitokzatosabb Origo-kérő azonban a frissen berobbant Brit Media (BM) Kft., mely máris portfóliójában tudhatja a Klubrádiót, s hamarosan viszi a 168 Óra többségi részesedését. Ha a BM most nem tud portált venni, akkor sem áll meg az élet: információink szerint a kft. tulajdonosai arra adtak mandátumot a menedzsmentnek, hogy ha kell, hozzanak létre új internetes felületet a rádió és a hetilap mellé, sőt a tervekben saját televízió és napilap is szerepel.

Kvázi vallási szereplő?

Előfordulhat tehát, hogy miközben mindenki a nagy Origo-ügyletre figyel, egy-két év alatt akkora sajtóbirodalom épül, amelyről a hazai ellenzék álmodni sem mert. A múlt héten felröppent a hír, hogy Soros György kezdte felvásárolni a tőkehiányos baloldali médiumokat, a BM valós tulajdonosai azonban épp az ellentettjei a 444.hu és a Magyar Narancs kiadójában közvetett befolyással már rendelkező liberális-demokrata spekulánsnak. A magyar kft. mögött az a Brit Europe nevű alapítvány áll, amely az amerikai republikánus világgal szövetséges, a vallási reneszánszban érdekelt zsidóság neves képviselőit tömöríti; az Európai Rabbik Központjának vezetője például pénztárnok a szervezetben (lásd keretes írásunkat). Az ATV-t és a Hetek című hetilapot eltartó Hit Gyülekezete mellé tehát belép egy újabb kvázi vallási szereplő, amely hajlandó nyilvánosságot adni az ellenzéknek, még ha saját alapértékei inkább a (neo)konzervativizmushoz kötik is. Úgy tudjuk, a BM hamarosan részvénytársasággá alakul, s a cég elnöki székét a „konzervatív, de vitathatatlanul ellenzéki” Somogyi Zoltánnak kínálták fel – aki a Klubrádió- és a 168 Óra-ügyletek tető alá hozatalában már segédkezett. Az MDF volt kampányfőnöke vélhetően élni fog a lehetőséggel, legalábbis Facebook-oldalán tudatta követőivel: nem dolgozik tovább ATV-s arcként, mert olyan ajánlatot kapott „a magyar sajtó berkein belül, amely miatt – az eddigi más feladataim terheit is látva – műsorvezetőséget nem tudok vállalni”.

* * *

A legtitokzatosabb Origo-kérők

I. Brit Media Befektetési Kft. (Klubrádió, 168 Óra)

A Brit Media Befektetési Kft. kisebbségi tulajdonosa, Megyeri András Jonatán 2012-ig üzletfejlesztési igazgatóként dolgozott a TV2-nél, korábban a Viasat kereskedelmi vezetője volt, civilben pedig a lágymányosi Bét Sálom zsinagóga elöljárója. A médiacég 80 százalékos üzletrészét birtokló Brit Europe Alapítvány brüsszeli címén az ortodox zsidóság legismertebb mozgalmához, a Chábádhoz köthető európai intézmények működnek. A nonprofit szervezet egyik pénztárnoka Menachem Margolin, az Európai Zsidó Szövetség főigazgatója és az Európai Rabbik Központjának vezetője. Ugyancsak pénztárnok az alapítványnál Meir Eidelman, aki a Chábád székhelyén, New York Brooklyn kerületében szolgál rabbiként. A Brit Europe elnöke pedig a magyar származású és szintén brooklyni kötődésű, 38 éves Robert Izsak; ő a Szent István-bazilika közelében nyílt Aria Hotel Budapest luxusszálló egyik magánbefektetője.

A Brit Europe 2012 óta tevékeny Magyarországon: ez az alapítvány vásárolta meg az Arany Alkony idősotthonok ingatlanjait birtokló céget. Az 1300 embert ellátó, ma Olajág Otthonok néven működő hálózat fenntartója az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), mely a Chábád magyarországi „intézményesülése”. Aligha csoda, hogy a brüsszeli alapítvány idén létrehozott sajtópiaci érdekeltsége, a Megyeri András Jonatán-féle Brit Media Kft. törökbálinti székhelyének ugyancsak az EMIH a tulajdonosa. A Klubrádióba már befektető és az Origóra is pályázó Brit Media hamarosan a 168 Óra többségi üzletrészét is megszerezheti, s a terjeszkedéssel párhuzamosan a kft. részvénytársasággá alakul, melynek elnöki tisztségére Somogyi Zoltánt, a Political Capital korábbi vezetőjét, az MDF 2010-es kampányfőnökét kérték fel. Úgy tudjuk, Somogyi egyben kisebbségi részesedést is szerezhet a Brit Media Kft.-ben.

II. New Wave Production Kft. (Vs.hu)

Idén június óta a Vs.hu hírportált működtető New Wave Production Kft.-nek egyetlen tulajdonosa van: a cseh bejegyzésű, de anyavállalata révén Szlovákiához kötődő Bawaco Invest s.r.o. (korábban a We Love Budapest-alapító Száraz Istvánnak is volt részesedése a médiacégben). A Cink.hu már 2013-ban azt feltételezte, hogy Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvére, Szemerey Tamás áll a cseh-szlovák társaság mögött, hiszen a tényleges tulajdonos, a somorjai illetőségű Ján Nagy több határon túli vállalkozásban is üzlettársa, illetve a BK-Konzult Slovakia s.r.o.-ban alkalmazottja volt a leggazdagabb magyarok listáján 12,5 milliárdos vagyonnal szerepeltetett Szemereynek.

A Vs.hu–Szemerey egymásra utaltságnak egyéb jelei is vannak. Egyrészt a portált kiadó New Wave Kft. olyan erzsébetvárosi ingatlanban működik, amelyet Szemerey Tamás testvére, Zoltán birtokol (a Mava Befektetési Tanácsadó Kft.-n keresztül). Továbbá egy augusztus 3-i szerződés alapján a Szemerey Tamás érdekeltségeként jegyzett Növekedési Hitel Bank 500 milliós „baráti” kölcsönt nyújtott a New Wave Kft.-nek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.