heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

http://heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

Oroszkém-kockák

/ 2011.07.20., szerda 11:11 /
Oroszkém-kockák

Lapunk már tavaly két lábon járó nemzetbiztonsági kockázatként azonosította a mostani kémügy csuklyás gyanúsítottját, Püski Lászlót. Úgy tudjuk, Szilvásy Györgyék az általa gründolt Zömök Kft.-vel szűrették volna ki az NBH-ba beépült "fideszeseket". Az orosz érdekű cég titkosszolgálati adatok mellett kormányzati, rendőrségi és repülőtéri információkhoz is hozzáfért.Egy hete azzal zártuk a kémgate-ről szóló írásunkat, hogy a büntetőügy központi szála valójában nem a sajtóban ízekre szedett Mol-, illetve hackertéma körül "tekeredik" - inkább a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) legérzékenyebb adatainak kiszolgáltatásáról szól. Jeleztük: egy orosz érdekű társaság közvetlenül gyűjthetett információkat a budapesti szolgálatoknál (magyar segítséggel). A Regnum moszkvai hírügynökség már két nappal korábban nyilvánvalónak nevezte a Galambos Lajos volt NBH-főnökkel szembeni gyanú "oroszellenes irányultságát", sőt még azt is tudni vélte, hogy "a magyarok kompromittáló adatot szivárogtatnak majd ki a közelgő elnökválasztás kapcsán", ami egyenesen Vlagyimir Putyin kormányfőt veszi célba.

Az a tény, hogy egy orosz médium - a magyar hírfolyamot megelőzve - rögvest oligarchikus-nagyhatalmi kontextusban értelmezi a mi kis kémsztorinkat, akár azt is jelenthetné: mindent elsöpörni képes büntetőeljárásról van szó. A valósághoz azonban közelebb áll a Galambos-utód Laborc Sándor védőjének nyilatkozata. Zamecsnik Péter szerint a volt nemzetbiztonsági vezetők és az illetékes exminiszter, Szilvásy György meggyanúsítása (valamint a nyomozati anyagok szigorú titokká minősítése) "nem politikai ügy", hanem szakmai kérdés.

Ám a kémszakmai részletek előtt egy röpke seregszemle. A Hír Tv még a múlt hét végén tudatta, hogy a Szilvásy-Galambos-Laborc-történet negyedik, arcát eltakaró gyanúsítottja egy olyan, orosz családtagokkal rendelkező biztonságtechnikai vállalkozó, aki a tavaly milliárdos adócsaláson és pénzmosáson kapott Eclipse Zrt.-hez is ezer szállal kötődik. A sajtó ezután könnyedén felfedte a csuklyás ember, azaz Püski László, illetve a családi cégeként ismert Zömök Kft. kilétét - ám miután az idősebb Püski és fia között nincs névbeli különbség, összekeveredtek a róluk szóló információk. A Heti Válasz úgy tudja: az Eclipse-ügy és a mostani kémbotrány gyanúsítottja egyaránt az 1958-ban született Püski László, nem pedig az 1982-es "évjáratú" fiú. Noha papíron 2005 óta valóban az ifjabbik Püski tulajdonolja a Zömök Kft.-t, fontosabb, hogy a társaságot - hasonlóan az Eclipse-hez - az apa alapította, és ő tette többmilliárdos forgalmú biztonságtechnikai vállalkozássá (lásd ábránkat).

A Zömök-stábot lapunk már az Eclipse-nyomozás tavalyi indulásakor nemzetbiztonsági kockázatként azonosította, lévén hogy az idősebb Püski az ántivilágban a kijevi Repülőmérnöki Egyetemen végzett, felesége is a volt Szovjetunióból származik, és a cégben társtulajdonos Varga Rezsőné szintén orosz anyanyelvű (Heti Válasz, 2010. április 1.). Forrásaink hangsúlyozzák: Püski hosszú évek óta bizalmas viszonyt ápol a magyar titkosszolgálatok alapembereivel, köztük a Medgyessy Péter által kinevezett Galambos Lajossal. A volt főigazgató Zömökékhez fűződő kapcsolatát bizonyítja, hogy az iWiW közösségi portálon a Galambos és a Püski család tagjai egykor oda-vissza bejelölték egymást (egészen a gyermekek szintjéig).

Ennél súlyosabb véteknek tűnik, hogy Galambos 2007-ben az NBH-hoz is bevitte Püskiéket - afféle külsős humánerő-átvilágítónak (ami már önmagában szakmai skandalum). A lapunknak nyilatkozó egyik érintett bevallása szerint a Zömök-csapat feladata az volt, hogy hazugságvizsgálatokkal szűrje ki, milyen útvonalon szivárognak titkosszolgálati információk az akkor ellenzéki Fideszhez. A Vasárnapi Hírek ugyancsak azt írta: a kémgyanú tárgyát képező időszakban olyan érzése volt a nemzetbiztonsági elitnek, hogy "egyes fideszes politikusok előbb tudnak bizonyos történésekről, mint maguk a kormányzati illetékesek". Nincs kizárva tehát, hogy e "veszélyt" elhárítandó lépett szövetségre (a területet felügyelő miniszter, Szilvásy György nyomására) az NBH és az orosz érdekektől sem mentes Zömök.

Úgy tudjuk: már az előző ciklusban elérte az ügyészi szervek ingerküszöbét a fenti NBH-Zömök-eset, titkos nyomozás is folyt a témában, ám végül fektették a balhét. Nem utolsósorban azért, mert a gyanú szerint a Galambos-utód Laborc Sándor (bűnpártoló módon) nem vett részt az ügy felgöngyölítésében. Miért kerülhetett most mégis elő a kémregény? Azon értesülésünket, hogy a katonai ügyészség egy éve jutott először új adatokhoz a Zömök-megbízás körülményeiről, hivatalos forrásból nem erősítették meg. S azt is csak logikai úton következtettük ki, hogy Galambos Lajos nyomozati alku keretében tehetett önmagára - és Szilvásyra - nézve terhelő vallomást. Ami biztos: a volt főigazgatónál eredetileg hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást (mivel az Egymásért nevű csempészalapítványt létrehozó Jakubinyi Róbertet az ő pénztárnokának gondolták - talán alappal). Végül mégsem pénzügyi machinációkkal, hanem kémkedéssel gyanúsították meg Galambost, majd közvetlenül ezután dőlt el a Szilvásy- és a Laborc-dominó.

Bár sok jogász furcsállja, hogy a Zömök-NBH-összedolgozás tényét kémkedésnek minősítette az ügyészség, ám amennyiben Püski Lászlóék hátterében ügyészileg is kimutatható az orosz érdek, egyértelművé válik: a Gyurcsány-kormány nemzetbiztonsági kara külföldi hatalomnak juttatta ki a szolgálatok személyi adatait. Márpedig ennél durvább fejleménye eddig nem volt az úgynevezett elszámoltatási hullámnak (lásd keretes írásunkat). Illetve van, ami még meghökkentőbb. Püski kémgyanús cége szinte a teljes magyar államot behálózta: dolgozott a belügyi és a honvédelmi tárcának, a Magyar Nemzeti Banknak, a Miniszterelnöki Hivatalnak, a Köztársasági Őrezrednek és a rendőrségnek. Sőt, a repteret működtető Budapest Airport 2004-ben, még köztulajdonú vállalatként megbízta a Zömököt a kültéri kerítésvédelmi rendszer karbantartásával. Majd Püski magánvállalkozása a ferihegyi biztonsági őrség szupertitkos szobájában - a legérzékenyebb információk közelében - foglalhatott irodarészt mint szívességi társbérlő.ELSZÁMOLTATÁSMÉRLEG
avagy a nagy politikaközeli büntetőügyek érintettjei (kormányfők, miniszterek, államtitkárok, titkosszolgálati főigazgatók, pártvezetők, képviselők, budapesti polgármesterek)

ELÍTÉLT, VÁDLOTT VAGY GYANÚSÍTOTT SZEREPLŐK

Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára (2003-2006), szakállamtitkára (2006-2008), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese (2008-2009)
A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte egy pákozdi ingatlanügylet során elkövetett hivatali visszaélés miatt.
2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett protokollvadászatokat, közpénzből fizettette ki a magának rendelt facsemetéket, több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek, illetve úgy engedélyezte egyes minisztériumi rendezvények többletköltségeinek kifizetését, hogy átlépte a kereteket, ezért hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsítják.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke (1999-2010)
Az UD Vagyonvédelmi Zrt. tönkretétele miatt hivatalos személyként elkövetett személyes adattal való visszaéléssel és kényszerítéssel vádolják.

Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára (2005-2009)
A moszkvai kereskedelmi képviselet áron aluli eladásából tízmilliárd forintos kára származhatott a magyar államnak. Horváthné Fekszi Mártát hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója (2004-2007)
A katonai ügyészség kémkedéssel gyanúsítja (részben a Zömök Kft.-nek adott megbízások miatt).

Hagyó Miklós, Budapest MSZP-s főpolgármester-helyettese (2006-2009)
A BKV-nyomozás során bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították meg.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője (2002-2009)
Az UD Zrt. tönkretétele miatt hivatalos személyként elkövetett személyes adattal való visszaéléssel vádolják.

Hunvald György, a VII. kerület MSZP-s polgármestere (2002-2010)
Az erzsébetvárosi ingatlanpanamák miatt bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolják.

Keller László, a kancellária MSZP-s közpénzügyi államtitkára (2002-2004), pénzügyi államtitkár (2008-2009)
Hivatali visszaéléssel vádolják, amiért 2004-ben jogellenesen gyűjtött adatokat a Somogy megyében 2001-től történt vadászatok ügyében.

Laborc Sándor, az NBH főigazgatója (2007-2009)
A Budapesti Katonai Ügyészség hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel gyanúsította meg az UD Zrt. tönkretétele miatt.
A kémügyben bűnpártolással gyanúsítják (részben a Zömök Kft.-nek adott megbízások miatt).

Molnár Gyula, a XI. kerület MSZP-s polgármestere (2002-2010)
Ötrendbeli becsületsértésért vádat emeltek ellene, mert becsmérelte azokat a rendőröket, akik ellenőrzésre megállították a kocsiját.
A Központi Nyomozó Főügyészség azzal gyanúsította meg, hogy hivatali hatalmával visszaélve kezdeményezte egyes Kopaszi-gát melletti értékes telek magánkézbe adását. (Hamarosan vádemelés lehet az ügyben.)

Szilvásy György, MSZP-s kancelláriaminiszter (2006-2007), nemzetbiztonsági miniszter (2007-2009)
Az UD Zrt. tönkretétele miatt hivatalos személyként elkövetett személyes adattal való visszaéléssel vádolják.
A Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen folyó "facsemetés" nyomozás során tett vallomása miatt hamis tanúzással gyanúsítják.
A katonai ügyészség kémkedéssel, illetve kémkedésre való felbujtással gyanúsítja (részben a Zömök Kft.-nek adott megbízások miatt).

Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára (2006-2007), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója (2008-2009)
Mivel a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. vezetője 365 milliót utalt át a Bábolna Zrt. felszámolójának, s erre Tátrai adhatott utasítást, a volt MNV-vezért felbujtással vádolják.
Az MNV 2008-ban földcserés megoldással birtokon belülre engedte a sukorói kaszinóbefektetőket. Az államot 1,3 milliárd forint vagyonvesztés érheti, ezért hűtlen kezeléssel gyanúsítják Tátrait.
A moszkvai kereskedelmi képviselet áron aluli eladása miatt hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s alelnöke (2002-2010)
Az UD Zrt. tönkretétele miatt hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett személyes adattal való visszaéléssel vádolják.

Verók István, a VI. kerület MSZP-s polgármestere (2002-2010)
12 társával együtt hűtlen kezeléssel vádolják az Andrássy út 47. szám alatti épület privatizációja miatt.

Zuschlag János, az MSZP parlamenti képviselője (1998-2004)
A Szegedi Ítélőtábla jogerős döntésével hat év börtönbüntetéssel sújtotta csalás és más bűncselekmények miatt, vádlott-társai egy és három és fél év közötti börtönt, illetve pénzbüntetést kaptak.

FENYEGETETT SZEREPLŐK

A Juhász Ferenc, majd Szekeres Imre vezette honvédelmi tárca felsővezetése
A HM-nél és intézményeinél tartott átvilágítás nyomán eddig 45 feljelentés született. Az eddig feltárt, 2002 és 2010 közötti bűncselekménygyanús esetek kétmilliárd forintos kárt okoztak a minisztériumnak.

Bajnai Gordon miniszterelnök (2009-2010)
Az úgynevezett Dataplex-szerverszálló - offshore-szálakkal átszőtt - ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda anno hűtlen kezelés gyanújával, a Vám- és Pénzügyőrség pedig adócsalás gyanújával indított nyomozást. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal közben azt vizsgálja, hogy a költségvetési szervek milyen tranzakciókat bonyolítottak a Dataplex Kft.-vel, amikor a cég adásvételéből a Bajnai vezette Wallis-csoport és Kóka János sógora húzott hasznot.

Gyurcsány Ferenc, MSZP-s miniszterelnök (2004-2009)
A Legfőbb Ügyészség hivatali visszaélés gyanúja miatt mentelmi jogának felfüggesztését kérte a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban.

Kóka János gazdasági miniszter (2004-2007),
az SZDSZ elnöke (2007-2008)
Dataplex-ügy (lásd Bajnainál).

Veres János, MSZP-s pénzügyminiszter (2005-2009)
A moszkvai kereskedelmi képviselet áron aluli eladása miatt indult nyomozás aktáiban hangsúlyosan szerepel a neve, de - egyelőre - nem gyanúsított.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.