Összejöhet az Index volt főszerkesztőjének? Megnéztük

/ 2017.11.28., kedd 11:30 /

Két hónap alatt 300 millió forintot összegyűjteni – ez még Mészáros Lőrincnek se az a kisujjból kirázós feladat. Mégis erre vállalkozott Dudás Gergely, az Index korábbi főszerkesztője: két szűkös hónap alatt találni annyi előfizetőt, aki képes összedobni az említett összeget egy közösségi finanszírozáson alapuló, így mindentől és mindenkitől független híroldalra. Ez volna a Politis – részletek, hogy mire is kellene a 300 millió forint, itt!

Fizetős internetes média – ez a magyar online hírvilág Szent Grálja. Csak gondoljunk bele egy pillanatra, vegyük számba a simán, ingyen lekattintható magyar hír- és véleményportálokat az Indextől az Origóig. Adjuk mindehhez hozzá a Facebookon hömpölygő valós és valótlan hírfolyamot. Aztán tegyük föl a kérdést: ki fizetne 10 ezer forintot egy újabb híroldalért?

Nos, hogy ki, azt nem tudjuk, hogy jelen pillanatban mennyien, azt viszont igen. Dudás Gergely ugyanis garanciát vállalt rá, hogy ha nem jön össze a tervezett összeg, mindenkinek visszafizeti az előfizetését, ezért a gyűjtés is nyilvános.

2017. november 28-án, bő egy héttel Dudás felhívása után 1057-en látnak fantáziát a Politisben, ők összesen 46.152 eurót, valamivel több, mint 14 millió forintot fizettek be. Mindez a kívánt előfizetői sokaság alulról karcolt 5 százaléka. És mivel egy ilyen projektben az első hét erős szokott lenni, így kijelenthető, hogy a Politis ügye nem áll túl jól.

Úgyhogy nagyon úgy tűnik, minden marad a régiben: a piaci körülmények között működő online szerkesztőségek egyre inkább kínlódnak, mert a hirdetési bevételből nem tudják finanszírozni a működésüket, miközben az állam az állami hirdetések irányított megjelenésével, illetve meg nem jelentetésével súlyosan befolyásolja az amúgy is harmatgyönge piacot. Ingyen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.