Összejöhet az Index volt főszerkesztőjének? Megnéztük

/ 2017.11.28., kedd 11:30 /

Két hónap alatt 300 millió forintot összegyűjteni – ez még Mészáros Lőrincnek se az a kisujjból kirázós feladat. Mégis erre vállalkozott Dudás Gergely, az Index korábbi főszerkesztője: két szűkös hónap alatt találni annyi előfizetőt, aki képes összedobni az említett összeget egy közösségi finanszírozáson alapuló, így mindentől és mindenkitől független híroldalra. Ez volna a Politis – részletek, hogy mire is kellene a 300 millió forint, itt!

Fizetős internetes média – ez a magyar online hírvilág Szent Grálja. Csak gondoljunk bele egy pillanatra, vegyük számba a simán, ingyen lekattintható magyar hír- és véleményportálokat az Indextől az Origóig. Adjuk mindehhez hozzá a Facebookon hömpölygő valós és valótlan hírfolyamot. Aztán tegyük föl a kérdést: ki fizetne 10 ezer forintot egy újabb híroldalért?

Nos, hogy ki, azt nem tudjuk, hogy jelen pillanatban mennyien, azt viszont igen. Dudás Gergely ugyanis garanciát vállalt rá, hogy ha nem jön össze a tervezett összeg, mindenkinek visszafizeti az előfizetését, ezért a gyűjtés is nyilvános.

2017. november 28-án, bő egy héttel Dudás felhívása után 1057-en látnak fantáziát a Politisben, ők összesen 46.152 eurót, valamivel több, mint 14 millió forintot fizettek be. Mindez a kívánt előfizetői sokaság alulról karcolt 5 százaléka. És mivel egy ilyen projektben az első hét erős szokott lenni, így kijelenthető, hogy a Politis ügye nem áll túl jól.

Úgyhogy nagyon úgy tűnik, minden marad a régiben: a piaci körülmények között működő online szerkesztőségek egyre inkább kínlódnak, mert a hirdetési bevételből nem tudják finanszírozni a működésüket, miközben az állam az állami hirdetések irányított megjelenésével, illetve meg nem jelentetésével súlyosan befolyásolja az amúgy is harmatgyönge piacot. Ingyen.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.