Összejöhet az Index volt főszerkesztőjének? Megnéztük

/ 2017.11.28., kedd 11:30 /

Két hónap alatt 300 millió forintot összegyűjteni – ez még Mészáros Lőrincnek se az a kisujjból kirázós feladat. Mégis erre vállalkozott Dudás Gergely, az Index korábbi főszerkesztője: két szűkös hónap alatt találni annyi előfizetőt, aki képes összedobni az említett összeget egy közösségi finanszírozáson alapuló, így mindentől és mindenkitől független híroldalra. Ez volna a Politis – részletek, hogy mire is kellene a 300 millió forint, itt!

Fizetős internetes média – ez a magyar online hírvilág Szent Grálja. Csak gondoljunk bele egy pillanatra, vegyük számba a simán, ingyen lekattintható magyar hír- és véleményportálokat az Indextől az Origóig. Adjuk mindehhez hozzá a Facebookon hömpölygő valós és valótlan hírfolyamot. Aztán tegyük föl a kérdést: ki fizetne 10 ezer forintot egy újabb híroldalért?

Nos, hogy ki, azt nem tudjuk, hogy jelen pillanatban mennyien, azt viszont igen. Dudás Gergely ugyanis garanciát vállalt rá, hogy ha nem jön össze a tervezett összeg, mindenkinek visszafizeti az előfizetését, ezért a gyűjtés is nyilvános.

2017. november 28-án, bő egy héttel Dudás felhívása után 1057-en látnak fantáziát a Politisben, ők összesen 46.152 eurót, valamivel több, mint 14 millió forintot fizettek be. Mindez a kívánt előfizetői sokaság alulról karcolt 5 százaléka. És mivel egy ilyen projektben az első hét erős szokott lenni, így kijelenthető, hogy a Politis ügye nem áll túl jól.

Úgyhogy nagyon úgy tűnik, minden marad a régiben: a piaci körülmények között működő online szerkesztőségek egyre inkább kínlódnak, mert a hirdetési bevételből nem tudják finanszírozni a működésüket, miközben az állam az állami hirdetések irányított megjelenésével, illetve meg nem jelentetésével súlyosan befolyásolja az amúgy is harmatgyönge piacot. Ingyen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.

Hogy lesz CSOK-ból nyaraló?

Némi kompromisszum vállalásával üdülőnek is kiváló ingatlanok vásárolhatók vagy építhetők a családi otthonteremtési kedvezmény millióból. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.