Összeomlott a kormánykommunikáció

/ 2018.01.19., péntek 10:30 /

„Mindenki, így Soros György is eldöntheti, hogy mit csinál: abbahagyja vagy folytatja az illegális migráció szervezését, támogatását – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ma reggel.

„Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet” - mondta Pintér Sándor belügyminiszter tegnapelőtt.

Tehát Soros össz-vissz két napja támogatja az illegális migrációt? Hm.

Orbán Viktor ma reggel azt is elismerte, hogy kormánya befogadta azt az 1300 migránst, akikről Altusz Kristóf beszélt egy máltai lapnak. A miniszterelnök úgy igyekezett feloldani a „migránsmentes övezet”-szólamok és e tény között az ellentmondást, hogy ez az 1300 „nem törte ránk az ajtót, hanem bekopogtatott a határátkelőn”, ezek az emberek mondták, hogy védelemre szorulnak. „Átmeneti oltalmat nyújtunk nekik, nem lesznek magyar állampolgárok. Amint rendeződik a helyzetük, vissza kell térniük a hazájukba.”

És valóban, Németh Szilárd Fidesz-alelnök is azt mondta a hét elején, hogy „oltalmazottakról” van szó.

Csakhogy ha ez így van, akkor nem feltétlenül kell kell visszatérniük hazájukba, s akkor bizony a magyar állampolgárokkal megegyező támogatásokra jogosultak. Nem a kisujjunk, hanem a Pintér Sándor belügyinisztériuma által felügyelt Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szerint.

„Mi történik, ha a hatóság döntésében menekültként vagy oltalmazottként ismeri el a menedékkérőt?

Ebben az esetben a külföldi menekültként vagy oltalmazottként a jogszabályban meghatározott korlátozásokat kivéve a magyar állampolgárokkal azonos jogokat fog élvezni. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal számos támogatást és segítséget nyújt a menekült illetve oltalmazott státuszt megszerző személyeknek, annak érdekében, hogy az elismert személy minél hamarabb beilleszkedhessen a magyar társadalomba.”

Létezik ideiglenes, jogokkal nem járó státusz is, de az nem az oltalmazotti, hanem a befogadotti. Kaptak olyat is migránsok tavaly. Csak épp keveset. 2017 januárja és novembere között Magyarország 95 embert ismert el menekültként, 73-at befogadottként, a túlnyomó többséget, 980 embert viszont oltalmazotti státuszba vette. Őket segítik, hogy beilleszkedjenek a magyar társadalomba. Ha ideiglenesen vannak itt, akkor mégis minek?

A választ olvasóinkra bízzuk, azt viszont kijelenthetjük: január harmadik hetében a kormány kommunikációja összeomlott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.