valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Öt aggasztó jel Putyin budapesti útján

/ 2017.08.28., hétfő 19:00 /
Öt aggasztó jel Putyin budapesti útján

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke ma Budapestre látogatott, idén másodszor. Még ha nagyon megengedők vagyunk a magyar–orosz viszony körüli kommunikációval, annyit akkor is muszáj állítani, hogy az elég rejtélyes. És ez ma sem volt másképp, sőt! Ezeket viszont biztosan tudjuk:

  1. „Orbán Viktor miniszterelnök a cselgáncs-világbajnokságra érkező állami- és sportvezetőkkel találkozik a következő napokban Budapesten.” Ennyi volt a mai magyar kommunikáció Putyin útjával kapcsolatban, ami viccnek kicsit durva. Se egy MTI-rövidhír, se egy Kormany.hu-közlemény – mármint nem ugyanerről. Érdemi hírt kizárólag orosz forrásokból lehetett vadászni. Update: Szijjártó Péter nyilatkozatát röviddel 21 óra után adta ki a távirati iroda, majdnem 4 órával (!) a RIA orosz állami hírügynökség információja után.
  2. Itt járt a világ egyik legfontosabb embere, és négyszemközt egyeztetett a magyar miniszterelnökkel. Ilyenkor legalább egy sajtónyilatkozat elvárható lenne – nem előre leosztott kérdésekre alkalmat adó tájékoztatókról már álmodni sem merünk –, a kommunikáció teljes hiánya nem túl örömteli.
  3. A magyar kormány szerette volna azt a látszatot kelteni, hogy Putyin tényleg a cselgáncs vébé miatt jön ide. Irtó átlátszó szöveg, de Moszkva legalább abban partner lehetett volna, hogy ugyanezt mondja. Nem tette, a Kreml kerek perec közölte, hogy Putyin Orbán Viktor meghívására jött Magyarországra. Elég udvariatlan dolog egy jó baráttól, de még egy „pragmatikus partnertől” is.
  4. 2014 májusában, amikor a kormány benyújtotta a paksi hitelmegállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatát, abban az szerepelt, hogy az orosz fél maximum 10 milliárd eurós hitelt nyújt az erőműbővítéshez. Februárban ezt Putyin úgy módosította, hogy „ami a paksi atomerőmű projektet illeti, ugye, 12 milliárdot, mondtam, hogy ennek a 80 százalékát orosz hitelből terveztük biztosítani. Tájékoztattam Orbán miniszterelnök urat a további lehetőségekről is, akár a 100 százalékát is készek vagyunk hitelezni, de akkor persze meg kell változtatni a megállapodások passzusait”. Úgy tűnik, ez megtörtént, mert az orosz elnök ma már 12 milliárd dollárt emlegetett. Paksról annyi derült még ki, hogy Putyin szerint jövő év elején elkezdődhetnek a munkálatok.
  5. Ugyancsak a Kreml publikálta Orbán Viktor és Putyin találkozójának első mondatait:

V.P.: Köszönöm a meghívást! Ez persze nem futball, de ugyancsak jó sport.

O.V.: Próbálok megtanulni. Köszönjük, hogy elfogadta a meghívást!

V.P.: Majd elmondom az elméletét.

O.V.: Számunkra ez is nagy megtiszteltetés. Ez az egész sportvilág, de különösen a cselgáncs számára egy fontos esemény.

V.P.: Egy nagyon népszerű sport egyébként…

O.V.: Tudom, hogy Magyarországon is vannak erről szóló könyvek, amiben gyakran idézik Önt – hogy mit tanulhat a cselgáncsból, és így tovább.

V.P.: Én vagyok az egyik társszerzője ennek a könyvnek; csak gyerekeknek szól.

*

A cselgáncs elméleti alapja, hogy ha az ellenfelünket kibillentettük az egyensúlyából, akkor úgy vágjuk földhöz, ahogy akarjuk. Például egy paksi szerződésmódosítással.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.