Öt aggasztó jel Putyin budapesti útján

/ 2017.08.28., hétfő 19:00 /
Öt aggasztó jel Putyin budapesti útján

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke ma Budapestre látogatott, idén másodszor. Még ha nagyon megengedők vagyunk a magyar–orosz viszony körüli kommunikációval, annyit akkor is muszáj állítani, hogy az elég rejtélyes. És ez ma sem volt másképp, sőt! Ezeket viszont biztosan tudjuk:

  1. „Orbán Viktor miniszterelnök a cselgáncs-világbajnokságra érkező állami- és sportvezetőkkel találkozik a következő napokban Budapesten.” Ennyi volt a mai magyar kommunikáció Putyin útjával kapcsolatban, ami viccnek kicsit durva. Se egy MTI-rövidhír, se egy Kormany.hu-közlemény – mármint nem ugyanerről. Érdemi hírt kizárólag orosz forrásokból lehetett vadászni. Update: Szijjártó Péter nyilatkozatát röviddel 21 óra után adta ki a távirati iroda, majdnem 4 órával (!) a RIA orosz állami hírügynökség információja után.
  2. Itt járt a világ egyik legfontosabb embere, és négyszemközt egyeztetett a magyar miniszterelnökkel. Ilyenkor legalább egy sajtónyilatkozat elvárható lenne – nem előre leosztott kérdésekre alkalmat adó tájékoztatókról már álmodni sem merünk –, a kommunikáció teljes hiánya nem túl örömteli.
  3. A magyar kormány szerette volna azt a látszatot kelteni, hogy Putyin tényleg a cselgáncs vébé miatt jön ide. Irtó átlátszó szöveg, de Moszkva legalább abban partner lehetett volna, hogy ugyanezt mondja. Nem tette, a Kreml kerek perec közölte, hogy Putyin Orbán Viktor meghívására jött Magyarországra. Elég udvariatlan dolog egy jó baráttól, de még egy „pragmatikus partnertől” is.
  4. 2014 májusában, amikor a kormány benyújtotta a paksi hitelmegállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatát, abban az szerepelt, hogy az orosz fél maximum 10 milliárd eurós hitelt nyújt az erőműbővítéshez. Februárban ezt Putyin úgy módosította, hogy „ami a paksi atomerőmű projektet illeti, ugye, 12 milliárdot, mondtam, hogy ennek a 80 százalékát orosz hitelből terveztük biztosítani. Tájékoztattam Orbán miniszterelnök urat a további lehetőségekről is, akár a 100 százalékát is készek vagyunk hitelezni, de akkor persze meg kell változtatni a megállapodások passzusait”. Úgy tűnik, ez megtörtént, mert az orosz elnök ma már 12 milliárd dollárt emlegetett. Paksról annyi derült még ki, hogy Putyin szerint jövő év elején elkezdődhetnek a munkálatok.
  5. Ugyancsak a Kreml publikálta Orbán Viktor és Putyin találkozójának első mondatait:

V.P.: Köszönöm a meghívást! Ez persze nem futball, de ugyancsak jó sport.

O.V.: Próbálok megtanulni. Köszönjük, hogy elfogadta a meghívást!

V.P.: Majd elmondom az elméletét.

O.V.: Számunkra ez is nagy megtiszteltetés. Ez az egész sportvilág, de különösen a cselgáncs számára egy fontos esemény.

V.P.: Egy nagyon népszerű sport egyébként…

O.V.: Tudom, hogy Magyarországon is vannak erről szóló könyvek, amiben gyakran idézik Önt – hogy mit tanulhat a cselgáncsból, és így tovább.

V.P.: Én vagyok az egyik társszerzője ennek a könyvnek; csak gyerekeknek szól.

*

A cselgáncs elméleti alapja, hogy ha az ellenfelünket kibillentettük az egyensúlyából, akkor úgy vágjuk földhöz, ahogy akarjuk. Például egy paksi szerződésmódosítással.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!