valasz.hu/itthon/ferenc-papa-nem-ert-egyet-orban-viktorral-112197

http://valasz.hu/itthon/ferenc-papa-nem-ert-egyet-orban-viktorral-112197

Öt dolog, amiért jó, hogy vége a választásnak

/ 2018.04.10., kedd 09:10 /
Öt dolog, amiért jó, hogy vége a választásnak

Kimondhatatlanul vártam a választás utáni napokat. Mert bár egyáltalán nem lényegtelen az eredmény, az biztos, hogy a kampánynak csúfolt lidércnyomásnak (egyelőre) vége. És most, hogy – a győztes ígérete szerint – „Magyarország sorsa hosszú időre eldőlt”, nem árt tudomásul venni, hogy a nap ma is felkelt, és talán a normalitáshoz is fokozatosan közelebb kerülünk, ha a politika kikopik a mindennapjainkból. Hogy ez könnyebben menjen, íme öt dolog, amiért nem tudok elég hálás lenni:

  1. Visszakapjuk a lakóhelyünket. Hamarosan eltűnik az az ipari mennyiségű vizuális szemét, ami az elmúlt hónapokban a közvetlen környezetünket beszennyezte. Nem lesznek többé kényszeredetten mosolygó jelöltek, sátáni Soros-fejek meg a példátlanul igénytelen Stop-kampány (hacsak nem terveznek „tájékoztató kampányt” a Stop Sorosról). Megtisztul például az országról a külföldiek számára az első bizonyítványt kiállító ferihegyi gyorsforgalmi út, és – bízva a leginkább érintett LMP, Momentum és Kétfarkúak kitartó aktivizmusában – eltűnhetnek a villanyoszlopokra ragasztóval felhordott bazári miniposzterek is.
  2. Nincs több online hirdetés. A Facebook algoritmusa – gondolom, a lakóhelyem miatt – számomra Bauer Tamás, Hollik István és Gulyás Gergely kampánymindennapjait rendelte az arcomba tolni fizetett hirdetésként. S bár Holliktól megtanultam, léteznek olyan dolgok, mint „baba-mama szoptatópad” és „fészekhinta” – amiket egyenként át is lehet adni –, mégis örülök, hogy nem látom őket egy ideig.
  3. Nem látom a Mindenszót. A kampányhajrá egyik legaljasabb „sajtóterméke”, agresszív online gerillakampánnyal. Hipp-hopp, ez is eltűnt a Facebook-falamról, így még csak véletlenül sem kell többet másfél éves Jurák Kata-tudósításokat néznem.
  4. Vége a „migránsbűnözős” videóknak. Dunát lehetett rekeszteni a közösségi médiában vég nélkül futtatott, kontextus nélküli, legtöbbször nem ott, nem úgy történt – vagy meg sem történt – jelenetekkel, amelyek az állítólag élhetetlen Nyugat-Európáról szóltak. Talán újra lesz kedvünk olyan rettenetes helyekre eljutni, mint Bécs, Párizs vagy Berlin.
  5. Visszakapjuk rokonainkat és barátainkat. Legalábbis remélem. Saját ismerőseink végtelekig való hisztérikus radikalizálódása volt talán a legfélelmetesebb az elmúlt hónapokban. Legyenek akár győzelemittas fideszesek vagy emigrálni készülő csalódott ellenzékiek, pár nap alatt talán mindannyian megnyugszanak.

Boldog április 10-ét!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.