Paks vobiscum

/ 2014.01.22., szerda 12:00 /

Hatalmas siker vagy Magyarországot évtizedekre megbéklyózó beruházás? A paksi bővítést az ellenzék a választási kampány legforróbb témájává tenné; a Heti Válasz most érvek és ellenérvek özönében vág rendet. (Részletek a 4. heti lapszámban!)

Érdekházasság, amit a felek egyre jobban élveznek - így kommentálta Lázár János miniszterelnökségi államtitkár Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodását a paksi atomerőmű bővítéséről. Kétségtelen, hogy a szóban forgó összegek a leghidegebb párkapcsolatot is felmelegítenék: az oroszok két, 1200 megawatt teljesítményű blokkot építhetnek 10-12 milliárd euróért (több mint háromezermilliárd forint). A beruházáshoz Moszkva legfeljebb 10 milliárd eurós, a piacinál kedvezőbb kamatozású hitelt nyújt 30 éves lejáratra.

Az ellenzék hazaárulást emleget, egyben felidézi Orbán Viktor korábbi, az orosz nagyhatalmi politikát bíráló szavait. A kormány azzal vág vissza, hogy 2009-ben a parlamenti pártok teljes egyetértésben szavazták meg a bővítés előkészítését támogató országgyűlési határozatot. A Fidesz arra is emlékeztet: 2010 elején Bajnai Gordon éppúgy Paks bővítésének szükségességéről beszélt, mint Mesterházy Attila.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.